Hozzávalók:
· 1.20 kg burgonya (nagyjából egyforma darabok)
· 3-4 fej vöröshagyma vagy lilahagyma
· 1 ág kakukkfű,
· egy babérlevél
· 1 gerezd fokhagyma
· 5-7 dkg vaj
· 1-2 dl tej
· só, bors, cukor
Előkészületek:
A krumplikat megmosom. A hagymát, miután megtisztítottam, julienre vágom, azaz, a félbevágott hagymát, nem fél karikákra, hanem arra merőlegesen, hosszanti irányban szeletelem, vékony csíkokat kapva. A fokhagymát passzírozom.
Elkészítés:
1. A burgonyát, héjastól, sós vízben felteszem főni.
2. Eközben, egy serpenyőben a vaj felét megolvasztom, egy kis olívaolajjal együtt, és a hagymát rádobom. Sózom, borsozom, és közepesnél erősebb fokozaton, sütni kezdem.
3. Mikor a hagyma megpuhult/összeesett, egy kiskanál cukorral segítem a karamellizálódást. Hozzáadom a fokhagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet, és lefedve, 20-25 percig párolom közepes fokozaton.
4. Azután, kiveszem a kakukkfüvet, és babérlevelet, feljebb kapcsolom a tűzhelyet, majd még pár percig pirítom, míg az összes lé el nem tűnik alóla, és egy sűrű lekvárszerű állagot nem kapok.
5. A megfőtt burgonyát (egy késsel megszúrom, ha könnyen belemegy, megfőtt), leszűröm, leszedem a héját, felkockázom, és egy villával, vagy krumplinyomóval összetöröm.
6. Közben a maradék vajat adagolom hozzá, és a tejjel beállítom a sűrűségét, fakanállal habosra keverem.
7. Hozzákeverem a hagymát, ha még kell, sózom és borsozom. Kész!
Tippek, ötletek:
A hagymás burgonyapüré, egyaránt remekül passzol az erősen fűszerezett, és a semlegesebb ízű húsételekhez is. Leginkább sült csirkéhez, és egyben sült sertés húsokhoz ajánlom. De pompásan illik a kerti grillezett, BBQ szószos húsokhoz is.
Csak frissen elkészítve az igazi!
Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 140 Ft./adag
Na, most dühös vagyok magamra. Gyanús volt, hogy 3 deka vajon+kis olívaolajon a hagyma 20 perc alatt szénné ég, de bíztam a receptben. :-)
VálaszTörlésNem kellett volna, sikerült 3 hagymányi szenet előállítanom. :-(((
Vagy a zsiradék mennyisége vagy a sütési idő nagyon nem stimmel ebben a receptben szerintem. Vagy valami mást ronthattam el?
sajnálom, pedig ez egy többszörösen kipróbált recept.
VálaszTörlésarra tudok gondolni, hogy vagy nem fedted le rendesen, vagy a hőfok volt túl magas. én közepes fokozaton (kerámialapon 5-6/9-es), készítem el és úgy szépen megpárolódik és közben besűrűsödik és karamellizálódik a hagyma.
nekem inkább az szokott történni, hogy néha túl sok leve marad és a végén még rá kell pirítani, hogy besűrűsödjön, mint ahogy írtam is a posztban...
ok, köszi, majd még kísérletezek vele. :-)
VálaszTörlés