Sokszor
leírtam már, hogy mennyire nem szeretek desszertet készíteni,
pedig nagyon is édesszájú vagyok. Nekem valahogy a sütemények és
torták készítése a kémiához hasonlít, a főzéshez képest
viszonylag kevés mozgásteret ad, mert túl fontos a hozzávalók
precíz adagolása és a sütési idők betartása. Mostanra kezdem
ezeket az előítéleteimet levetkőzni és kezdem meglátni a
kreativitás lehetőségét a desszertekben is, sőt!
Eddig
többnyire sütést nem igénylő desszertekről írtam a blogra, de
talán ez most kicsit változni fog és egyre több süteményes
recepttel fogok jelentkezni... Most egy nagyon egyszerű tortát
készítettem, a pavlovát.
Hozzávalók:
.
5 db. tojásfehérje
.
20 dkg porcukor
.
1 ek. keményítő
.
1 ek. almaecet (6%-os)
.
4 dl. habtejszín
.
1 tk. vaníliaesszencia
.
2-3 db. kiwi, vagy más gyümölcsök ízlés szerint
Elkészítése:
1.
Először előmelegítem a sütőt 150 fokra (hőlégkeveréssel),
majd egy habüstbe öntöm a tojásfehérjéket és egy csipet sóval
ízesítve kemény habbá verem.
2.
A vége felé, mikor a hab kezd szilárdulni, fokozatosan
hozzáadagolom a porcukrot, és addig verem tovább, míg egy sűrű
krémmé nem áll össze, ami már nem folyós.
3.
Egy keverőlapáttal belekeverem a keményítőt és az ecetet is.
4.
Egy sütőlapra vagy tepsire sütőpapírt terítek, amire egy 20-22
cm átmérőjű kört rajzolok, ebbe borítom a masszát és a
lapáttal elegyengetem tortaformára, a körhöz igazodva.
5.
Beteszem az előmelegített sütőbe, majd rögtön lejjebb is
kapcsolom 130 fokra és így sütöm tovább 60 percig.
6.
Mikor megsült, azaz kívül világos drapp színű lett, de belül
még krémes puha, kikapcsolom a sütőt, résnyire kinyitom a
sütőajtót és kitámasztom egy fakanállal, így hagyom egy órán
át lassan kihűlni a tortaalapot. Ne ijedjünk meg ha széttöredezik a felszíne hűlés közben, ennek így kell lennie!:)
7.
Az előzőleg jól lehűtött tejszínt, a vaníliával és egy kis
porcukorral kemény habbá felverem és a közben teljesen kihűlt
alapra kanalazom, majd egyenletesen eloszlatom rajta úgy 2-3 ujjnyi
vastagon.
8.
A vékony szeletekre vágott gyümölcsöket, vagy idénygyümölcs
híján kompótot, elrendezem a tejszín tetején.
Tálaláskor
vágjunk nyolcfelé a tortát és a szeleteket szórjuk meg frissen
reszelt jó minőségű csokoládéval, majd szervírozzuk.
Tipp!
Hagyományosan a pavlovát kiwi szeletekkel a tetején tálalják, de
a málna, passiógyümölcs, meggy vagy más savanyú ízvilágú
gyümölcs is nagyon passzol az alapból eléggé édes pavlovára,
de idénytől függően bármilyen más gyümölcs is kerülhet rá a
kedvencünkből. Télen használhatjuk a nyáron eltett kompótokat
vagy lefagyasztott gyümölcsöket is.
Készíthetjük
csokisan is a pavlovát, úgy hogy a tojásfehérjébe jó minőségű
kakaóport keverünk és a tejszínbe is beleforgatunk egy kis
reszelt étcsokoládét, majd az egészet málnával rakjuk ki.
Ez
egy nagyon egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb desszert.
Mind ízben, mind állagban nagyon sokrétű. A habcsókszerű,
ropogós kérgű, de belül kellemesen krémes finom tojáshab alap,
rajta sűrű vaníliás tejszínhab, majd a következő szinten a
finom gyümölcsök adják az újabb felfedezendő íz és állag
réteget...
Elkészítési
idő: 2 óra 30 perc
Költségek:
kb. 1000 Ft./egész torta
Energiatartalom:
160 Kcal./szelet
Nagy kedvencünk!
VálaszTörlésNem lehet ünnep, vagy baráti összejövetel, ha nincs Pavlova...
:)
Nagyon finom
VálaszTörlés