Keresés a blogban

Lazacfasírt korianderes cukkinifőzelékkel


Egy újabb lazacos recept, és még várható pár, mert igyekeztem/igyekszem minél változatosabban elkészíteni azt az ötkilónyi halat amit szombaton kaptam. Azért ígérem, a többi recept publikálását megpróbálom kicsit elszórni és közbeiktatok pár húsos és vegás posztot is...
Azért akármilyen óriási is volt ez a lazac, nem volt szívem elpazarolni vagy kidobni a fejen, a gerincen lévő nyesedékeket, vagy a filék zsírosabb hasarészét, ezért ezeket is félretettem. Először lazactatárt vagy cevichét terveztem készíteni belőle, de aztán eszembe jutott a szombati napon kóstolt remek tonhalburger amit „Sajtkukac” Niki készített, és ez megihletett. 
Már napok óta nézegettem azt a két hatalmas cukkinit amit a szomszédtól kaptam, és érlelődött bennem egy cukkinifőzelék gondolata és amint a lazacburger beugrott, mindjárt összeállt a főzelék és feltét kettőse.




Hozzávalók (5 adaghoz):

. 65 dkg. friss lazacfilé és/vagy nyesedék (lebőrözve, kiszálkázva)
. 4 szál újhagyma
. 1 db. csilipaprika
. 5 gerezd fokhagyma
. 1 csokor friss petrezselyem
. 2 csokor friss koriander
. 1 ek. thai halszósz
. 1 citrom
. 1 tojás
. 5-6 ek. házi kenyérmorzsa vagy panko
. 1,6 kg. cukkini
. 10 dkg. hagyma
. 2 dl. tejföl
. olívaolaj
. só, bors, római kömény, cukor

Elkészítés:

1. Először a lazacfasírtot állítom össze, egy aprítógépbe dobok 3 gerezd fokhagymát, a feldarabolt csilit, a koriander felét, a petrezselymet, és az újhagymákat durvára aprítva, hozzáöntötök 2 kanál olívaolajat, majd az egészet finomra dolgozom a géppel és egy keverőtálba kanalazom.
2. Azután a lazachúst, kisebb adagokban, aprítom fel a géppel de nem túl apróra, pépesre, hanem hagyom kicsit darabosra.
3. Mikor minden lazacot felaprítok és a keverőtálba kanalazok, hozzáadok a masszához 1 tk. őrölt római köményt, 1 ek, thai halszószt, egy citrom reszelt héját és 3-4 kanálnyit a levéből, 1 tk. cukrot, és frissen őrölt borsot is adok hozzá bőven.
4. Alaposan elkeverem, majd felverek egy tojást, aminek a felét hozzáöntöm a lazachoz, majd belekeverek 5 ek. házi zsemlemorzsát is, azután eldolgozom a masszát, ízlés szerint megsózom, és fél-egy órára a hűtőbe teszem pihenni.
5. A cukkinikat meghámozom, kettévágom, egy kiskanállal kivájom a magos, szivacsos belsejét, majd a reszelő nagy lyukán lereszelem.
6. Egy keverőtálba teszem, alaposan megsózom, és fél órát állni hagyom.
7. Egy magas falú serpenyőben (vagy lábosban), olívaolajat forrósítok, erre szórom az apróra vágott hagymát és a megmaradt fokhagymát, sózom megborsozom, és üvegesre pirítom.
8. A cukkinit kinyomkodom és a hagymához adom, átforgatom és kicsit párolom.
9. Felöntöm egy kevés vízzel, hogy ne kapjon le az alja, lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepes fokozatra és 4-5 percig fedő alatt párolom.
10. Azután leveszem a fedőt, felöntöm annyi zsíros (3,6%-os) tejjel, hogy éppen ne lepje el a cukkinit, és hozzáadom a másik csokor friss koriander felét felaprítva, így főzöm lassan rotyogtatva még 10-12 percig, vagy amíg a cukkini kellően meg nem puhul.
11. A tejfölt simára keverem egy kis tálban, belekeverem a felaprított koriander másik felét is, majd a megfőtt cukkiniből simára turmixolok egy bő merőkanálnyit, amit hozzákeverek a tejfölhöz, és ezzel habarom, sűrítem be a főzeléket.
12. Egyet forralok rajta, ezután megkóstolom, ha kell sózom, kevés citromot facsarok rá és csipetnyi cukorral egyensúlyozom ki az ízeket, majd melegen tartva félreteszem.
13. A lazacot a sütés előtt 15 perccel kiveszem a hűtőből és kézzel, 6-7 dkg-os gombócokat formázok (10 darabot), majd ellapítom, kisujjnyi vastag pogácsákat alakítok ki belőle.
14. Serpenyőben olívaolajat forrósítok közepesnél erősebb fokozaton, majd ebbe teszem a lazacfasírtokat és két-két perc alatt mindkét oldalát ropogósra sütöm, azután papírtörlővel bélelt tálcára teszem.

Tálaláskor egy mélytányérba szedek a főzelékből és arra helyezek két darab lazacfasírtot. Friss korianderrel díszítem/ízesítem.
Tipp! A cukkinifőzeléket pikánsabbá tehetjük egy kiskanálnyi dijoni mustárral is.
A főzeléket főzhetjük tej és tejszín keverékében is, akkor még gazdagabb, selymesebb lesz, bár úgy elég durván zsíros lesz, nem lesz egy fogyókúrás fogás.
Ha sűrűbb főzeléket szeretnénk, a végén egy kanálnyi étkezési keményítőt keverjünk el egy deci vízzel, és ezzel sűrítsük be. Majd egyet-kettőt forralunk rajta míg behúzza a főzelékünket.
A lazacfasírtot csak frissen sütve tálaljuk, melegíteni nem jó. A bekevert nyers lazacot és a kész főzeléket is egy napig tarthatjuk a hűtőben.
Pompás ízek! A főzelék édes-pikáns, a koriandertől karakteres íze remekül illik a lazac nagyszerű zamatához, amit a fűszerezése csak még jobban kiemel. Ízletes és könnyen elkészíthető fogás, érdemes kipróbálni.
Egy pohár fiatal bátaapáti Sauvignon Blanc-t ajánlanék hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 760 Ft./adag
Energiatartalom: 610 Kcal./adag

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!