Az lazacfilé másik feléből, - ami a sütni való filéről „leesett” - remek lazactatárt készítettem. Nem bonyolítottam túl a lehető legegyszerűbb receptet alkalmaztam, hogy a lazac egyedi íze érvényesüljön.
Hozzávalók (2 személyre) :
. 15 dkg. friss lazac
. ½ citrom leve és reszelt héja
. 1 tk. apróra vágott friss kapor
. 1 tk. apróra vágott friss petrezselyem
. 2 tk. bergamotos olívaolaj (helyettesíthető más olívaolajjal)
. só, bors
. 2 ek. sűrű görög joghurt
. 2 pita
. zöldsaláta öntettel a tálaláshoz
A lazactatárhoz a lehető legfrissebb lazacot használjunk. A friss lazachúsnak nem halszaga, hanem friss tengerillata van.
Elkészítése:
1. A lazac húsáról levágom a bőrét és az egyes részein lerakódott zsírréteget, majd vékony csíkokra, azután a lehető legkisebb kockákra vágom.
2. Hozzáadom a citrom levét és reszelt héját, egy kanálnyi bergamot ízesítésű olívaolajat, sózom borsozom, megszórom a kaporral és petrezselyemmel és lefedve a hűtőbe teszem 15-20 percre, míg az ízek átjárják és a citromlé savai kifejti hatását és a lazac húsa „denaturálódik”, szinte megfől és kivilágosodik kissé.
3. Közben egy serpenyőben szárazon megpirítom a piták mindkét oldalát, és elkészítem a zöldsalátát rukkolából, római salátából, zöldhagymából, retekből és petrezselyemből, citromból és olívaolajból készült öntettel...
Tálaláskor egy tálalógyűrű segítségével a tányérra halmozok a lazactatárból, melléteszek párat a kis háromszögekre vágott pitából és egy maréknyit a salátából, azután egy kanálnyi joghurtot pöttyentek mellé meghintve friss kaporral. A végén még az egészet meglocsolom olívaolajjal.
Tipp! A lazactatárt készíthetjük keletiesen is, a citrom helyett lime-ot használva, petrezselyem és kapor helyett koriander zölddel és egy kevés apróra vágott csilivel...
A lazactatárt lehetőleg frissében, vagy még aznap fogyasszuk el, napokig eltartani a hűtőben nem ajánlatos.
A friss lazactatár íze semmihez sem hasonlítható. A hal minden íze intenzíven érezhető benne amit a friss fűszerek csak még jobban kiemelnek. Mindenképpen ajánlom, kipróbálásra!
Friss, üde száraz citrusos jellegű fehérbort ajánlok hozzá.
Elkészítési idő 30 perc.
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Energiatartalom: 480 Kcal./adag
Szia!
VálaszTörlésNagyon finom az a betyár bergamotos olívaolaj :-)))
És nagyon köszönöm a salátás-halas recept-ötleteket is!
ildikó
Az a görög joghurt érdekelne. Még a tzatziki is jobb lenne vele, de a 3.5 % zsírtartalmúnál tartalmasabb joghurtot nem találok.
VálaszTörlésÉn a sparban vagy a cba-ban szoktam kimért görög joghurtot venni a sajtpultban.... màr amikor van. Kb. 90ft/10dkg. A tzatziki àllagra olyan mint a görögöknél. :-)
TörlésMár csak ilyenből csinálom.
Ildikó,
VálaszTörlésbizony, nagyon finom:)
Hajdul,
szerintem nem is kell annál zsírosabb, mert ha link alapján elkészíted, lecsöpögteted, sokkal sűrűbb, krémesebb lesz és mivel a víz nagy része eltávozik, arányában a zsírtartalma is megnő...
Egy kicsit láttam már tejtermék előállítást. Azt hiszem nem ez a megoldás. Egyébként mitől lenne zsírosabb a görög tehén teje?
VálaszTörlésha láttál már tejtermék előállítást, akkor nem értem mit nem értesz.
VálaszTörlésa görög joghurtba gyakran kevernek juh- vagy kecsketejet mint ahogy azt írtam. amúgy meg, nem a tej zsírtartalmától függ a joghurté, hanem hogy mennyire dúsítják.
egyébként, nem ismerem a görög teheneket, de elég nagy a szórás fajtától függően. egy holstein teje 3-4% zsírtartalmú míg egy jersey-é 6-8% is lehet.
Kedves Toma!
VálaszTörlésÉn először azt hittem, hogy van valami titkos helyed, beszállítód, ahol görög joghurtot tudsz venni. Először megjártam, amikor a francia cég görög joghurtját megvettem, s kiderült, hogy édes és kekszes!!!
Néha persze érdemes kipróbálni egy-egy saját márkás terméket. A tegnapi "keftedes szerűséghez" sikerült madaras teszkós joghurtot venni, s meg kellett állapítanom, hogy elég jó.
sajnos nincs titkos helyem, egy barátom szokott ellátni időnként igazi görög joghurttal. a köztes időben készítek magamnak:) tapasztalat alapján ajánlom a intersparos sajátmárkás fél liters joghurtból készíteni, egy éjszakás csöpögtetés után a végeredmény majdnem tökéletes!:)
VálaszTörlés