Keresés a blogban

Sült csirkemáj karamellizált körtével


Vacsora húsz perc alatt. Mióta odafigyelek mit, hogyan eszek, az egyik sarkalatos pontja az „ életmód-változtatásomnak”, hogy igyekszem minden nap, ugyanabban az órában ebédelni és vacsorázni, így megelőzve a céltalan, ötletszerű nassolást vagy a késő éjjelre húzódó vacsorákat, meg hogy valami rendszerességet is vigyek az amúgy kusza életvitelembe. Ilyenkor, ha az órára pillantva észreveszem, hogy itt az ideje az ebédnek/vacsorának, jól jön egy gyorsan összedobható de tartalmas fogás receptje...
A hűtőbe nézve egy kis zacskóban árválkodott némi csirkemáj, a kenyereskosárban volt pár pita, a gyümölcstálban meg pár körte. Ezzel el is készült a recept a fejemben.



Hozzávalók (2 személyre):

. 20 dkg. csirkemáj
. 1 db. nagyobb körte
. 1,5 dl. száraz sherry
. 2,5 dkg. vaj
. 1 tk. barnacukor
. 1 ek. apróra vágott zellerlevél
. balzsamecet
. só, bors
. 2 db. pita vagy ciabatta szelet

Elkészítése:

1. Egy serpenyőt veszek elő, amiben szárazon megpirítom a piták mindkét oldalát.
2. Közben egy másik serpenyőben a vaj felét felforrósítom, egy-két kiskanálnyi barnacukrot szórok rá, és ezekbe teszem a meghámozott, magházától megszabadított cikkekre vágott körtét, és minden oldalukon aranybarnára karamellizálom.
3. A körtéket átöntöm egy kis tálba, kitörlöm a serpenyőt, majd visszarakom a tűzhelyre és felhevítem a vaj másik felét is, amiben a csirkemájakat kezdem el sütni.
4. Mikor megfordítom a májat, megsózom, borsozom és a másik felét is szépen megpirítom.
5. A májhoz hozzáadom a körtét a szaftjával együtt, azután felöntöm a sherryvel és közepes fokozaton párolom 3-4 percig, míg a máj elkészül, a belseje rózsaszínűre párolódik (ne süssük túl a májat, mert akkor száraz fojtós és ízetlen lesz!).
6. Közben hozzáadom az apróra vágott zeller zöldet, majd a közben elkészült pitákat tányérra teszem, a májat és a körtét rájuk halmozom, elosztva kétfelé.
7. A serpenyőt visszateszem a tűzhelyre és a visszamaradt sherry-s-vajas szafthoz adok egy kiskanálnyi balzsamecete így forralom be sűrű szósszá amivel végén még meglocsolom a májakat a pitákon.
8. Még egyszer megszórom frissen durvára őrölt borssal és egy kis Maldon sóval az ételt. Kész!


Tálaljuk azonnal, és rögtön, frissében fogyasszuk el! Adhatunk mellé egy kis zöldsalátát és díszíthetjük még egy kis friss zeller levéllel.
Tipp! Készíthetjük pecsenyekacsa-májból vagy pulykamájból is ezt az ételt.
Száraz sherry helyett használhatunk valamilyen desszertbort is vagy édes körte cidert.
Ez egy remek vacsora! Friss és jó minőségű alapanyagokból, gyorsan és könnyen elkészíthető fogás remek ízekkel...
Egy pohár körte cidert/cidre-t ajánlok hozzá.

Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: kb. 200 Ft./adag
Energiatartalom: 400 Kcal./adag

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!