Kicsit kizökkenve az olasz sorból... Egy gyorsan és könnyen elkészíthető ebédben gondolkodtam, ami mégis egy kicsit különleges. Vagy legalább is „el lehet adni” annak. Ez tipikusan az az étel, ami sokkal kifinomultabbnak, bonyolultabbnak látszik, mint amilyen valójában, és így lehet villogni a szakácstudással a család, vagy a barátok előtt.
Mivel kevés összetevőből áll, fokozottan figyeljünk oda az alapanyagok minőségére. Friss, jóféle szűzpecsenye, és ha lehet, géppel hajszálvékonyra vágott (a hentest meg lehet kérni), füstölt kolozsvári szalonna legyen az alapja ételünknek...
Hozzávalók (2 személyre):
. egy egész sertés szűz, kb. 70-80 dkg.
. 6 vékony szelet szalonna/bacon
. 2 dkg. vaj vagy ghí
. 1 dl. száraz fehérbor
. 2 ek. frissen reszelt parmezán
. 2 ek. tejszín
. 1-2 ág friss kakukkfű
. só, bors
. olaj
Előkészületek:
A húsról levágom a a hártyákat, és a felesleges zsírt. Ezután háromujjnyi vastag (kb. 6 cm.) szeletekre vágom, így kapok öt, vagy hat szeletet a mérettől függően. A húst körbetekerem a szalonna/bacon szelettel, és egy fogvájóval vagy hústűvel megtűzöm, hogy ne jöjjön szét. Ezután a tenyeremmel lelapítom, megnyomkodom (nem klopfolom!), nagyjából fele vastagságúra. Ezután sózom, borsozom mindkét oldalát.
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben felhevítem a vajat, egy kevés olajjal együtt, közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap 7/9).
2. A forró zsiradékba teszem a húsokat, és két-három percig pirítom oldalanként, míg aranybarna színe nem lesz.
3. Ezután a húsokat kiveszem, egy darab alufóliába csomagolom, és a 150 fokra előmelegített sütőbe teszem 12 percre. Azután melegen tartva, a tálalásig félreteszem.
4. Közben a serpenyőben maradt vajas-szalonnás szaftot felöntöm a borral, majd feljebb kapcsolva a tűzhelyet, a bor felét elforralom. Közben az edény aljáról feloldom az ott maradt pörzsanyagokat.
5. Félrehúzom a serpenyőt, hozzáadom a tejszínt, a parmezánt és beletépkedem a kakukkfű leveleket, majd a pár pillanat alatt összeforralom a szószt. Kész!
Tálalás, tippek:
A húst a mártással körbeöntve tálalom, egy kevés petrezselymes újkrumplival, vagy krumplipürével együtt.
Csak frissen elkészítve az igazi, a húst ne tároljuk, mert kiszárad.
Ez egy egyszerű étel, egyszerű ízekkel, de ez semmit nem von le az értékéből. Pont a könnyen beazonosítható ízei miatt annyira jó. A ropogósra sült szalonna ízesítette hús, a mártás boros-parmezános zamatával, nagyszerűen kielégítik az ízlelőbimbókat.
Chardonnay-t kortyolgattam hozzá közben, és a főzéshez is azt használtam...
Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: 650 Ft./adag
Bor: 1060 Ft. - Metro
szia, szeretném megcisnálni ezt a husit, és az lenne a kárdásem h akkor jol értem h barnára sütöm az oldalait és utána egyenként becsomagolom fóliába és mág bedobom a sütőbe! így milyen álaga lesz ezekkel a számokkal? véresebb ?
VálaszTörlés4főre főzök nemsokára vacsorát és gondban vagyok h hogy tudom úgy időzíteni a dolgoakt h minden friss és forró legyen! burgonya gratint gondoltam hozzá, ha az hamarabb készen van akkor sem hül ki olyan hamar, és utána lejebb veszem a hőfokot h jo legyen a 12perces husi sütéshez. mit gondolsz?
nem lesz véres, hanem átsült lesz, de nem túlsült. ha mindent jól csinálsz szaftos hús lesz a végeredmény...
VálaszTörlésamit leírtál, megoldható, de úgy is időzíthetsz, hogy elősütöd a húst, és becsomagolva félreteszed, majd a tálalás előtt negyed órával a sütőbe teszed 12 percre.