.jpg)
Nagyanyám, a maradék kovászolt kenyértésztából készítette anno, gyerekkoromban, a fatüzelésű „sparhetjében”. Persze, az mindig változott, hogy éppen mi került rá, attól függően mi volt neki otthon. Azért a fokhagyma és házi tejföl, az mindig alap volt.
Hozzávalók:
A tésztához:
· 1 csésze víz
· 3 ek. olívaolaj
· 1 tk. só
· 3 csésze liszt
· 1 tk.cukor
· 1 tk élesztő (instant)
A feltéthez:
· 15 dkg. füstölt szalonna (kolozsvári vagy pancetta)
· 10 dkg. füstölt parasztkolbász
· 2 dl tejföl
· 2-4 gerezd fokhagyma
· 1 fej vöröshagyma vagy lilahagyma
· só
Előkészítés:
A tészta alapanyagait, a leírt sorrendben a kenyérsütő-gépbe teszem, és a dagasztó/kelesztő programmal elkészítem. Amennyiben nincs kenyérsütő gép, egy keverőtálban össze kell keverni a tésztát, majd belisztezett deszkán átgyúrni, és meleg helyen letakarva, egy órát keleszteni.
A tejfölt, elkeverem a zúzott fokhagymával, és megsózom.
A szalonnát, vékony csíkokra, a kolbászt apró kockákra vágom.
A hagymát félfőre, vékonyan felcsíkozom.
Elkészítés:
A kész tésztát átgyúrom, kigyúrom belőle a levegőt. Négyszög alakúra nyújtom, kb. akkorára, mint a sütőm tepsije. Sütőpapírral kibélelem, és rácsúsztatom a tésztát. Olajjal megkenem a tetejét, és fél órára félre teszem kelni.
A tésztát egy késsel, vagy villával végigbökdösöm, majd betolom a forró kemencébe, öt-hat percre (ha nincs kemence, megteszi a 220 fokra előmelegített sütő is).
Ezután kiveszem, ha valahol felfúvódott, ott megbököm és kinyomom a levegőt. A tetejét megkenem a fokhagymás tejföllel, jó alaposan. Megsózom, megszórom a hagymával, a kolbásszal, és végül a szalonnával.
Visszatolom a forró kemencébe (sütőbe az alsó polcra), és 12-14 perc alatt készre sütöm.
Mikor kész kiveszem, és egy rácsra helyezve, hagyom langyosra hűlni.

Még pár dolog:
A receptben szereplő dolgokon kívül, sok minden mást is tehetünk a lepénykenyér tetejére. Mindenki az ízlésének megfelelően válogathatja össze a feltétet.
Ha még kiadósabbra szeretnénk, tehetünk a tetejére, hajszálvékony, előfőzött burgonyakarikákat. Vagy olvaszthatunk rá füstölt sajtot is.
A receptben szereplő dolgokon kívül, sok minden mást is tehetünk a lepénykenyér tetejére. Mindenki az ízlésének megfelelően válogathatja össze a feltétet.
Ha még kiadósabbra szeretnénk, tehetünk a tetejére, hajszálvékony, előfőzött burgonyakarikákat. Vagy olvaszthatunk rá füstölt sajtot is.
Fűtési szezonban gyakran készítek ilyesmit, ha már a kandallómnak van egy "kemence/sütő része", ne menjen kárba az sok hő...
A finom frissensült, ropogós kenyér, a fokhagymás tejfölös, szalonnás-kolbászos, hagymás feltéttel, remek „szereplője” lehet egy baráti összejövetelnek, kerti partinak, de akár egy bőséges reggeliként is megállja a helyét.
Egy pohár jóféle olaszrizlinget (Jásdi) kortyolgatva mellé, még jobban élvezhetjük a lepénykenyerünket.
Elkészítési idő: kelesztéssel együtt 2 óra
Költségek: kb. 700 Ft.
Bor: 1280 Ft. (vinotéka)
A finom frissensült, ropogós kenyér, a fokhagymás tejfölös, szalonnás-kolbászos, hagymás feltéttel, remek „szereplője” lehet egy baráti összejövetelnek, kerti partinak, de akár egy bőséges reggeliként is megállja a helyét.
Egy pohár jóféle olaszrizlinget (Jásdi) kortyolgatva mellé, még jobban élvezhetjük a lepénykenyerünket.
Elkészítési idő: kelesztéssel együtt 2 óra
Költségek: kb. 700 Ft.
Bor: 1280 Ft. (vinotéka)
Jó a bor, de emellé a sört sem vetném meg...
VálaszTörlés:-)
Jó ez a recept!Megennék szívesen egy szeletet most belőle...
VálaszTörlésSzia Toma!
VálaszTörlésNagyon jó recept! Ma ez volt ebédre. Mindenki falta! Só, hagyma mennyiségét be kell tartani - ne legyen túl sós-fűszeres. Ki lehet rá inni a Dunát! De remek!
Szeretem a blogod!
san
VálaszTörlésörülök, hogy jól sikerült:) elsőre érdemes az általam megadott mennyiségekkel próbálni. utána már lehet kisérletezni, és a saját ízlésre igazítani...
Kedves Toma!
VálaszTörlésRégóta olvasgatom és nagy lelkesedéssel el is készítem receptjeidet.Sok új és finom ízt, "trükköt" sikerült megismernem általad. De nem ez a legnagyobb örömöm! Amióta megismertük a blogodat, hétvégén már nem én vagyok a "főnök" a konyhában! A férjem FŐZ!! Nagy lelkesedéssel, kitartással járja az üzleteket a minőségi alapanyagokért és készíti el a hétvégi ebédeket , 12 és 14 éves lányaink és jómagam nagy örömére! Gratulálok, hogy férfitársaidnak is kedvet tudtál csinálni a főzéshez, ami nem kötelesség immár, hanem ÖRÖM! Köszönöm! san felesége: Éva
Kedves Toma!
VálaszTörlésAmióta Apu megismerte az oldaladat hétvégéken mindig ő főz. Pedig ezlött max egy tésztát dobott föl.Nagyon örülünk neki (anya eszter és én) ,hogy végre ő is főz! Tenyleg nagyon jó ,hogy ha ezt az oldalt sokan fogják olvasni talán a következő században férfifőzési uralom lesz.(a nők nem kis örömére!!) Minden nő és gyeremek nevében nagyon köszönöm! San 12-éves lánya
kedves san felesége, és lánya!:)
VálaszTörlésnagyon örülök, hogy a blogommal hozzájárulhattam san főzés iránti örömének felélesztéséhez. igyekszem, hogy receptjeimmel, továbbra is fentartsam ezt az érdeklődést a gasztronómia iránt...:))