Keresés a blogban

Bébipolip paradicsomszószban


Bevallom, kicsit lelkiismeret furdalásom van, hogy egy olyan ételt készítettem, aminek szerepel a nevében, a „bébi” szó. Ráadásul a polipok mindig is lenyűgöztek a fejlett intelligenciájukkal, kombinatív készségükkel. (Egyszer láttam a tévében, ahogy egy polip, kinyit egy csavaros tetű üveget, hogy hozzáférjen a rákcsemegéhez. Mindezt, mindenféle tanulás nélkül, pár pillanat alatt kikombinálva.) Éppen ezért, nem igazán szoktam polipot enni.
De minap, a metróban vásárolgattam, és megálltam a halas pultnál, ahol éppen friss bébipolipokat pakoltak ki. Nem bírtam ellenállni, pedig eredetileg valami halat szerettem volna venni, és egyébként is, az a véleményem, hogy tengeri herkentyűket (rákot, kagylót, polipot), csak a tengertől számított százméteres távolságon belül érdemes enni, vagy sütni/főzni. De most feladtam az elveimet, mivel a közeljövőben, a munka miatt, nem jutok a tenger közelébe, és hirtelen erős vágyódást éreztem, ahogy a halas pult mellet nézelődve, megcsapott a „tenger illata”.


Hozzávalók:

· 30-35 dkg friss bébipolip
· 4 dl kész paradicsomszósz
· 4 gerezd fokhagyma
· 1 csokor petrezselyem
· 1 csokor bazsalikom
· 2-3 chili
· olívaolaj
· vörösbor
· só, bors
· ciabatta a pirítóshoz


Előkészületek:

Megtisztítom a polipokat. A csápok vékony végeit levágom, azután kifordítom, hogy a csőrszerű szájszerve kibukkanjon, azt kivágom. Elválasztom a testet, a „fejet”, és a csáprészt. A bőrét, amennyire lehet, lehúzom. A zsákszerű testét karikákra szeletelem, a csáprész kettévágom.
Eléggé babra munka, de a végeredmény miatt megéri.

Ha nincs, kész paradicsomszósz, jó a hámozott-darabolt konzervparadicsom (mutti polpa) is. Másfél-két doboz kell belőle. Ebben az esetben, még plusz 2 db. fokhagymagerezdet számolok.

A fokhagymát hajszálvékony szeletekre vágom, a petrezselymet felaprítom.

Elkészítés:

Egy nagyobb, magas falú serpenyőben olajat hevítek, a legmagasabb fokozaton. Beledobom a polipokat, és hirtelen pirítani kezdem. Max. egy percig, mert ha tovább sütném, nagyon rágós, gumiszerű lenne. Közben, félidőben a fokhagymát és a chilit is rászórtam.
Ha megpirult a polip, aláöntök egy dl vörösbort, és forralom, míg az alkohol el nem párolog belőle. Ezután jön a paradicsomszósz, amit ráborítok. Sózom, borsozom. A tűzhelyet lejjebb kapcsolom, közepesnél gyengébbre, és a paradicsomban, negyven percig, legfeljebb egy óráig lassan párolom, míg a polip szépen meg nem puhul, és szósz be nem sűrűsödik. Mikor kész, beleszórom a petrezselymet, elkeverem, beletépkedem a bazsalikomot, és lehúzom a tűzről. Lefedem, és tálalásig melegen tartom (hidegen is tálalható). Kész!














Megcsinálom a crostiniket hozzá. A ciabattákat vastag szeletekre vágom, egy száraz serpenyőben mindkét oldalát megpirítom. Egy gerezd fokhagymával megdörzsölöm, az egyik oldalát, és meglocsolom a legjobb olívaolajammal. Kész!


Tálalás, tippek:

Mivel ez egy előétel, általában úgy tálalom, hogy egy nagyobb pasta-tányérba halmozom az egész ragut, meglocsolom olívaolajjal, körbe rakom a pirítósokkal, és az asztal közepére teszem, hogy mindannyian vehessünk belőle. Díszítésként szórhatunk rá petrezselymet, bazsalikomot, vagy koktélparadicsomokat.
A kész ragu, jól záródó edényben, egy-két napig eláll a hűtőszekrényben, így akár előző nap is elkészíthetjük, ha mondjuk vacsoravendégeknek, főzünk.
A paradicsomos polip ragut hidegen, és melegen is tálalhatjuk.
Nem csak crostinivel, előételnek, hanem tésztaszószként is fogyaszthatjuk, penne, vagy spagetti tésztához.

A bébipolip paradicsomszószban, remek bevezetése (antipasto) lehet egy igazi olasz vacsorának. A tenger ízei keverednek, a paradicsom intenzív zamatával, amit csak még áthatóbbá tesznek a finom zöldfűszerek.
Egy pohár Chianti is lecsúszott mellé…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!