Keresés a blogban

Örömlányok spagettije?


Most már igen csak meg kell erőltetnem a fantáziámat, hogy a sok koktélparadicsomot, ami terem nálam, minél változatosabban tudjam felhasználni. Hál’Istennek, azért a számtalan Olasz, paradicsomos tésztaételhez, mindig fordulhatok, ha más éppen nem jut az eszembe.
Most a „spaghetti alla puttanesca” a következő, amit a friss paradicsomokból készítettem.
Ahogy a címben is utaltam rá, az étel neve meglehetősen pikáns, mivel az Olasz „puttana” szó, ami szerepel benne, egyszerűen kurvát jelent. Kétféle történet is létezik arra, miért is nevezik így ezt az ételt. Az egyik, hogy régen, a prostituáltak ilyen tásztát főzték maguknak, néha két „kliens” látogatása között, mert ez gyorsan elkészíthető, sok energiát ad, és tápláló. A másik történet szerint, otthon, az asszonyok főzték ezt az ételt, hogy annak fenséges illatával csalogassák haza, a „puttanák” környékén kujtorgó férjurukat.
Bárhogy is legyen, tény, hogy a spaghetti alla puttanesca, egy rendkívül finom, és egyszerűen elkészíthető étel.


Hozzávalók (4 személyre):

· 500g. spagetti tészta
· 30-40 dkg olívabogyó (vegyesen, fekete és zöld, lehetőleg magos)
· 15 dkg capribogyó (egy üveg)
· 5-7 szardella filé
· 4-5 gerezd fokhagyma
· 60-70 dkg koktélparadicsom
· egy csokor friss bazsalikom
· 2-4 szárított chili
· só, bors, oregáno
· olívaolaj

(némelyik hozzávaló mennyisége, azért van ilyen tág határok közt megadva, mert az ízlés szerint variálható. Ki mit szeret jobban, vagy kevésbé, használhatja az alsó, illetve felső határt az egyes alapanyagoknál.)

Elkészítés:

Az egész étel, elkészül annyi idő alatt, amennyi a víz felforralásához, és a tészta megfőzéséhez kell.
Felteszem a tészta főzővizét forrni.
Közben egy magas falú serpenyőben, vagy wokban, olívaolajat melegítek, közepes hőfokon. Beleteszem a hajszálvékonyra szeletelt fokhagymákat, és a szardella filéket. Vigyázva pirítom, nehogy a fokhagyma megégjen. Mikor már megpirult egy kicsit, és átadta az ízét az olajnak, hozzáadom a kimagozott olívabogyókat, és a lecsöpögtetett, leöblített (a fölösleges sót öblítem le) capribogyókat. Megszórom egy-két mokkáskanálnyi szárított oregánóval, borsozom, és belemorzsolom a chiliket. Sózni nem kell, mert szinte minden sós, amit eddig beletettem. Párszor átkeverem, egy percig párolom, míg átforrósodik az egész. Hozzáadom a koktélparadicsomokat, úgy, hogy előtte szétnyomkodom a markomban őket, hogy megrepedjenek, és a levük kissé kicsorduljon (kötény viselése ajánlott!). Alaposan elkeverem.
Közben a víz felforrt, megsózom, és beleteszem a tésztát. Nyolc percig főzöm.
Ugyanennyit főzöm közben a mártást is, lassú tűzön, így egyszerre lesznek készen. A kész szószba, beledobom a bazsalikom leveleket, és összekeverem. A kifőtt tésztát, egy kevés főzővízzel együtt, átszedem a mártásos serpenyőbe, és összeforgatom őket. Kész!














Tálalás, tippek:

A puttanescára, nem szokás parmezánt, vagy más sajtot szórni. Ha mindenképpen szeretnénk valamit tenni rá, akkor inkább egy kevés peccorino forgácsot ajánlanék. Tálaláskor megszórhatjuk egy kevés apróra vágott petrezselyemmel, vagy bazsalikommal, és meglocsolhatjuk valamilyen jó minőségű olívaolajjal.
Ehhez az ételhez, a lehető legjobb minőségű alapanyagokat használjuk, úgy az igazi. Frissen szedett, napon érett koktélparadicsomokat, nagy szemű zöld, és apró fekete olajbogyókat vegyesen, amiket kimérve lehet kapni a boltokban (pl. spar, tesco), és olajban tartják, nem sós vízben. Ne vegyünk (olcsó üveges), magozott olívát, inkább magunk magozzuk ki úgy, hogy a kés lapjával megroppantjuk, hogy szétrepedjenek, ami után könnyen ki tudjuk venni a magot. A „maggal eltett” olíva, sokkal ízletesebb, lédúsabb.
Ha friss, és jó minőségű hozzávalókkal készítjük, igazi „gasztroélményben” részesülhetünk, az ízek orgiájára (ha már puttana!). Ne sajnáljuk magunktól a jót!
Egy jó pohár Mőcsényi Zöldveltelinit ajánlanák mellé, de mivel paradicsom bőven van benne, egy könnyű vöröset is választhatunk, ha úgy tartja kedvünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!