Nem vagyok az a „sütős fajta”, ha magamnak kell a desszertről gondoskodnom, inkább valami olyasmit választok, amit nem kell sütőben sütni. Erre jó példa, a következő édesség is, ami a „chilis-karamelles ananász”.
Ez egy Mozambik, és Dél-Afrika tájain ismert és kedvelt édesség, amit többnyire ananászból, banánból, és/vagy mangóból készítenek. Én, ezt az ananászos változatot szeretem a legjobban, így, mikor megláttam a Lidlben a szép, érett ananászokat, rögtön eszembe jutott ez a finom desszert…
Hozzávalók:
· 1 db. friss, érett ananász
· 5 dkg. vaj (márkázott)
· 5 ek. kristálycukor
· 1 tk. chilipehely vagy apróra vágott friss chili (vagy mozsárban összetört szárított chili)
Elkészítés:
Az ananászt meghámozom egy éles késsel, majd ujjnyi vastag (2cm.) karikákra vágom. A karikákat kettészelem, és a közepén lévő fás részt kivágom.
Egy lapos tányérra szórok öt evőkanálnyi cukrot, rászórok egy púpos teáskanál (bátrabbak akár kettőt is) chili pelyhet, és összekeverem.
Az ananász szeleteket megforgatom a chilis cukorban. Közben egy nagyobb teflonserpenyőben felhevítem a vajat.
Az ananászokat a forró vajba teszem, és néha-néha megforgatva, úgy tíz perc alatt, aranybarnára pirítom a gyümölcsöket (karamellizálom). A forró ananász szeleteket tányérra szedem, megszórom a tetejüket még egy kis cukorral, hagyom egy kicsit hűlni, és tálalom. Kész!
Ez egy Mozambik, és Dél-Afrika tájain ismert és kedvelt édesség, amit többnyire ananászból, banánból, és/vagy mangóból készítenek. Én, ezt az ananászos változatot szeretem a legjobban, így, mikor megláttam a Lidlben a szép, érett ananászokat, rögtön eszembe jutott ez a finom desszert…
Hozzávalók:
· 1 db. friss, érett ananász
· 5 dkg. vaj (márkázott)
· 5 ek. kristálycukor
· 1 tk. chilipehely vagy apróra vágott friss chili (vagy mozsárban összetört szárított chili)
Elkészítés:
Az ananászt meghámozom egy éles késsel, majd ujjnyi vastag (2cm.) karikákra vágom. A karikákat kettészelem, és a közepén lévő fás részt kivágom.
Egy lapos tányérra szórok öt evőkanálnyi cukrot, rászórok egy púpos teáskanál (bátrabbak akár kettőt is) chili pelyhet, és összekeverem.
Az ananász szeleteket megforgatom a chilis cukorban. Közben egy nagyobb teflonserpenyőben felhevítem a vajat.
Az ananászokat a forró vajba teszem, és néha-néha megforgatva, úgy tíz perc alatt, aranybarnára pirítom a gyümölcsöket (karamellizálom). A forró ananász szeleteket tányérra szedem, megszórom a tetejüket még egy kis cukorral, hagyom egy kicsit hűlni, és tálalom. Kész!
Talán elsőre egy kicsit szokatlan párosításnak tűnik a chili, és az ananász, de biztosíthatok mindenkit, hogy ez egy rendkívül finom desszert. (Persze csak azoknak, akik szeretik a csípőset.)
Tálalhatjuk önnmagában, vagy esetleg vanília fagylalt mellé, mindeképpen egy különleges élmény ez a desszert.
Az édes és csípős ízek, finoman egyensúlyoznak az ízlelőbimbókon, mikor bekapjuk a falatot. Először az ananász finom zamata robban a szánkban, majd egy fél pillanattal később, előbukkan a csípőssége, amit szinte azonnal tompít is, az édes karamellréteg. Végül megmarad szánkban egy kellemes csípős zsibbadás, az ananász ízeivel a háttérben. Igazán érdekes/kellemes élmény, érdemes kipróbálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése