.jpg)
Mivel a képanyag megvan, gondoltam akkor már írok is valamit hozzá.
A lecsó nem egy komplikált étel, és mindenkinek megvan a maga tuti receptje. Távol áll tőlem, hogy "osszam az észt" ebben a támában, de úgy gondoltam leírom a saját, nagyanyámtól tanult „tuti receptet”. Elfér ez is a többi között itt a cybertérben.
De hogy mindjárt ellent is mondjak magamnak, hozzáteszem, hogy sokszor a legegyszerűbb ételeket a legkönnyebb elrontani. A jó lecsónál például fontos, hogy ne olajjal főzzük, hanem zsírral (még jobb, ha szalonnával indítjuk). Jobb íze lesz. Fontos, hogy a paradicsomot hámozzuk meg (utálom benne az összepöndörödött paradicsomhéjakat). Használjunk „tőérett” friss paradicsomot, vagy ennek hiányában inkább olasz konzervparadicsomot.
Hozzávalók:
· 1 kg. tv. paprika
· 1 kg. hagyma
· ½ kg. paradicsom (lehet hámozott, egész konzervp.)
· 15 dkg füstölt-szalonna
· sertés- vagy libazsír
· fűszerpaprika, őrölt kömény, só, bors
Előkészületek:
A paprikákat megmosom, kicsumázom, hosszában kettévágom, és csíkokra szeletelem.
A hagymákat félfőre vékonyan felszeletelem.
A paradicsomokat meghámozom (kereszt alakban bevágom a tetejét, forró vízbe mártom egy percre, majd lehúzom a bőrét), kettévágom, a magokat a levével együtt kikaparom, a húsát felkockázom.
A szalonnát apróra felkockázom.
Elkészítés:

A szalonnát, egy kanál zsíron, közepes lángon kiolvasztom. Ügyelek arra, hogy ne piruljon meg, csak olvadjon ki a zsírja. Mikor ez megvan, kiszedem a szalonnát egy szűrőkanállal, feljebb kapcsolom a tűzhelyt, beleszórom a hagymát és üvegesre pirítom. Közben megsózom.
Mikor a hagyma lepirult, a lábast félrehúzom, egy evőkanálnyi csemege fűszerpaprikát szórok a tetejére. Egy-két percig hagyom, hogy a paprika tetején lévő zsíron, a fűszerpaprikából kioldódjanak az íz- és illatanyagok. Egy késhegynyi őrölt köménymagot szórók rá, majd elkeverem az egészet. Hozzáadom a paprikát és visszateszem a tűzhelyre, közepesnél erősebb fokozaton, kevergetve, vigyázva, hogy a paprika ne égjen meg, egy pár percig párolom. Beleborítom a paradicsomot, elkeverem (beledobom a szalonna bőrét is az íze miatt), sózom, borsozom, ezután kb. egy óráig főzöm közepesnél alacsonyabb hőfokon eleinte lefedve, majd fedő nélkül, hogy a szaftja kissé besűrűsödjön. Kész!
Tippek, tálalás:
A lecsó eláll a hűtőben két-három napig is egy jól lefedett edényben. Melegítve ugyanolyan jó!
Lecsó van tarhonyás, tojásos, virslis, kolbászos és ezeknek minden kombinációja.
Tálaláskor a lecsó tetejét megszórhatjuk a kisült szalonnakockákkal.
Nekem a natúr lecsó a kedvencem, egy frissensült fehérkenyér ropogós héjú csücskével és egy pohár kadarkával…
Ez nem jó recept, mert a paprikát karikára kell vágni;-)
VálaszTörlésKüldd el a segédeidet, fegyvert választhatsz.Névtelen 2.0
TörlésSzerintem a fokhagyma kihagyhatatlan! A kömény viszont újdonság, ki fogom próbálni. Szerintem sok az egy óra főzés, én inkább sütöm a lecsót, mint főzöm. Kolbász?
VálaszTörlés