Keresés a blogban

Családi receptek - A lecsó…

A hétvégén lecsót főztem. Nem szándékoztam ebből posztot írni de mostanra már az elmebaj olyan szintjére jutottam, hogy már észre sem vettem, hogy fotózok lecsófőzés közben. Teljesen automatikusan jön már az egész…
Mivel a képanyag megvan, gondoltam akkor már írok is valamit hozzá.
A lecsó nem egy komplikált étel, és mindenkinek megvan a maga tuti receptje. Távol áll tőlem, hogy "osszam az észt" ebben a támában, de úgy gondoltam leírom a saját, nagyanyámtól tanult „tuti receptet”. Elfér ez is a többi között itt a cybertérben.

De hogy mindjárt ellent is mondjak magamnak, hozzáteszem, hogy sokszor a legegyszerűbb ételeket a legkönnyebb elrontani. A jó lecsónál például fontos, hogy ne olajjal főzzük, hanem zsírral (még jobb, ha szalonnával indítjuk). Jobb íze lesz. Fontos, hogy a paradicsomot hámozzuk meg (utálom benne az összepöndörödött paradicsomhéjakat). Használjunk „tőérett” friss paradicsomot, vagy ennek hiányában inkább olasz konzervparadicsomot.

Hozzávalók:

· 1 kg. tv. paprika
· 1 kg. hagyma
· ½ kg. paradicsom (lehet hámozott, egész konzervp.)
· 15 dkg füstölt-szalonna 
· sertés- vagy libazsír
· fűszerpaprika, őrölt kömény, só, bors

Előkészületek:

A paprikákat megmosom, kicsumázom, hosszában kettévágom, és csíkokra szeletelem.
A hagymákat félfőre vékonyan felszeletelem.
A paradicsomokat meghámozom (kereszt alakban bevágom a tetejét, forró vízbe mártom egy percre, majd lehúzom a bőrét), kettévágom, a magokat a levével együtt kikaparom, a húsát felkockázom.
A szalonnát apróra felkockázom.

Elkészítés:















A szalonnát, egy kanál zsíron, közepes lángon kiolvasztom. Ügyelek arra, hogy ne piruljon meg, csak olvadjon ki a zsírja. Mikor ez megvan, kiszedem a szalonnát egy szűrőkanállal, feljebb kapcsolom a tűzhelyt, beleszórom a hagymát és üvegesre pirítom. Közben megsózom.
Mikor a hagyma lepirult, a lábast félrehúzom, egy evőkanálnyi csemege fűszerpaprikát szórok a tetejére. Egy-két percig hagyom, hogy a paprika tetején lévő zsíron, a fűszerpaprikából kioldódjanak az íz- és illatanyagok. Egy késhegynyi őrölt köménymagot szórók rá, majd elkeverem az egészet. Hozzáadom a paprikát és visszateszem a tűzhelyre, közepesnél erősebb fokozaton, kevergetve, vigyázva, hogy a paprika ne égjen meg, egy pár percig párolom. Beleborítom a paradicsomot, elkeverem (beledobom a szalonna bőrét is az íze miatt), sózom, borsozom, ezután kb. egy óráig főzöm közepesnél alacsonyabb hőfokon eleinte lefedve, majd fedő nélkül, hogy a szaftja kissé besűrűsödjön. Kész!

Tippek, tálalás:

A lecsó eláll a hűtőben két-három napig is egy jól lefedett edényben. Melegítve ugyanolyan jó!
Lecsó van tarhonyás, tojásos, virslis, kolbászos és ezeknek minden kombinációja.
Tálaláskor a lecsó tetejét megszórhatjuk a kisült szalonnakockákkal.
Nekem a natúr lecsó a kedvencem, egy frissensült fehérkenyér ropogós héjú csücskével és egy pohár kadarkával…

3 megjegyzés:

  1. Névtelen20:22

    Ez nem jó recept, mert a paprikát karikára kell vágni;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen17:39

      Küldd el a segédeidet, fegyvert választhatsz.Névtelen 2.0

      Törlés
  2. Szerintem a fokhagyma kihagyhatatlan! A kömény viszont újdonság, ki fogom próbálni. Szerintem sok az egy óra főzés, én inkább sütöm a lecsót, mint főzöm. Kolbász?

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!