.jpg)
A risottohoz legjobb a carnaroli vagy arborio rizs, (vagy sushi-rizs) amiket elég nehéz beszerezni, mert csak néhány delikátesz boltban kaphatóak. De a napokban találtam egy bioboltban háromszáz forintért, Olaszországból származó kerekszemű biorizst, amit kipróbáltam, és szerintem a minősége legalább olyan jó, mint a fent említetteké. Most is ezt használtam.
Hozzávalók (4 személyre):
. 25g szárított vargánya
. 400g kerekszemű rizs
. 2 fej hagyma
. 1 pohár száraz fehérbor (1.5dl)
. 50g vaj
. 50-70g frissen reszelt parmezán
. Só, olívaolaj
. 1 liter húsleves vagy zöldség-alaplé
Előkészületek:
Elkészítem a hús- vagy zöldség-alaplét. A szárított gombát bő vízzel leöblítem, hogy a homokszemeket eltávolítsam róla, majd kb. fél liter vízbe, fél órára beáztatom. A hagymát megpucolom, és apróra vágom.
A gombát, ha eleget áztattam, kiszedem, az áztatólevet egy vastag gézlapon keresztül leszűröm, és az alapléhez öntöm.
Elkészítés:
.jpg)
Ha a rizottónk megfőtt, hozzáadom a vaj másik felét (jól lehűtve, kis kockákra vágva), és a reszelt parmezánt. Összekeverem, letakarom, három-öt percet pihentetem, majd tálalom.
Tálalás, tippek, trükkök:
Mondanom sem kell, a rizottó csak frissen elkészítve jó, melegítve nem. Ha mégis maradna, a hűtőben egy napig eláll, és másnap, készíthetünk belőle sült rizsgombócot.
Vargánya szezonban, természetesen friss gombából készítsük, és feltétnek a rizottóhoz, süthetünk vargánya szeleteket, forró olajban, kevés fokhagymával, és petrezselyemmel.
A vargányás rizottót tálaláskor, szórjuk meg kevés parmezán forgáccsal, és locsoljuk meg egy kevés, nagyon jó minőségű, extra szűz olívaolajjal.
A vargánya intenzív íze, és illata, érett, fűszeres illatú, ásványokban gazdag ízvilágú fehérbort kíván, mondjuk csopaki olaszrizlinget, vagy száraz tokaji furmintot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése