Időnként átvizsgálom a hűtőmet és kamrámat, hogy minek jár le hamarosan a szavatossága, vagy töltött, három-négy hónapnál többet a fagyasztóban. Ezeket megpróbálom étellé átalakítani. Jelen esetben, találtam egy vákuumcsomagolású lasagne tésztát, és a fagyasztóban egy zacsi franciasaláta-zöldségkeveréket (iglo). Volt még egy kisebb darab francia kecskesajt, meg hát ami alapból van általában a háznál, tej, vaj, tojás, miegymás. Fejben rögtön össze is raktam egy vega lasagnet.
Amiket találtam:
1 csomag „friss” lasgane tészta (500g)
1 csomag zöldségkeverék (500g)
10-15 dkg kecskesajt
5 dkg vaj
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg scamorza vagy pizza mozzarella
5 dkg parmezán vagy grana padano
friss bazsalikom levél
só, bors, tárkony, olívaolaj
A besamelhez:
5-6 dl tej
fél fej hagyma
1-1 evőkanál liszt és vaj
4 szegfűszeg
1 tojássárgája
1 marék parmezán frissen reszelve
Előkészületek:
Először is elkészítem a besamelmártást. A hagymákat durva kockákra vágom, a kecskesajtot, vékony karikákra szeletelem, fokhagymát, felaprítom. A parmezánt és a scamorzát lereszelem.
Elkészítés:
A vajon, és egy kis olívaolajon, a hagymát és a fokhagymát megdinsztelem. Sózom, borsozom, és egy nagyobb csipetnyi szárított tárkonyt szórok rá, majd hozzáadom a zöldségkeveréket, és párolni kezdem. Mikor a zöldségek megpuhultak, félreteszem.
Fogok egy mélyebb tepsit, és egy kis olívaolajjal meglocsolom, ezután egy kevés besamelt teszek bele, és erre fektetem az első réteg tésztalapot. A tésztarétegre, egy adag zöldséget rakok, és egyenletesen elosztom. Meglocsolom egy adag besamellel, szórok rá egy kevés sajtot, és újabb réteg tésztát fektetek rá. A harmadik rétegre, pluszban ráfektetem a kecskesajt karikákat, és a hűtőben eközben talált grillezett paprika csíkokat (vagy bármi mást, ami illik hozzá) egy kevés bazsalikom levelet tépkedek rá, és ezt is befedem a besamel és sajt réteggel, majd jöhetnek a tésztalapok. Az utolsó réteg tésztára már nem teszek zöldséget, hanem ráöntöm a maradék besamelmártást, befedem a reszelt sajttal, meghintem egy kevés olívaolajjal, és frissen őrölt borssal. Ezután, a 180-200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 30-35 perc alatt, készre sütöm.
Tippek, trükkök, tálalás:
A lasagne-ban az a jó, hogy másnap, felmelegítve ugyanolyan jó, ha nem jobb, mint frissen elkészítve. Ráadásul a fagyasztást is bírja. Én mindig többet sütök mint ami elfogy, és a maradékot, adagokra osztva, eldobható alumínium tálcában a fagyasztóba teszem. Lustább napjaimon csak előveszem, úgy ahogy van, bevágom a sütőbe fél órára, és kész is.
Bármilyen zöldségkeverékből, fagyasztottból vagy frissből, elkészíthető ez a lasagne. Két dolgot érdemes betartani, hogy tárkonyt azt mindig használjunk, (az valahogy egy magasabb szintre helyezi a párolt zöldséget) és a középső rétegben, valamilyen karakteres ízt is használjunk (kecskesajt, grillezett zöldség, feta stb.).
Ez egy nagyon finom kis étel. A tárkonnyal feldobott, édeskés zöldségek, a markáns kecskesajttal és parmezánnal, igazán harmonikus ízzé áll össze. Ehhez párosul, egy belűl selymes-krémes állag, és kívül, a rásült sajttól, ropogós kéreg.
Egy palack Suovignon Blanc-t bontsuk mellé, nem bánjuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése