Keresés a blogban

Agronómus kedvence (a név: copyright by nadine)

Ezt az ételt kerti sütögetésre, azon belül is tárcsás sütéshez találtam ki, de a múlt hétvégén a konyhában készítettem el, mivel még mindig nem raktam össze a vadiúj, gázzal működő tárcsás sütőmet. Ez valószínűleg idén már nem is fog megtörténni, mivel vége a kertiparti-idénynek. Sebaj, konyhai körülmények között is működik a dolog! Bár azt írtam fentebb, hogy én találtam ki a receptet (és ez így is van), de biztos vagyok benne, hogy különböző variációi sokak repeortárjában megtalálhatók. Ez az étel egyszerű, mint a raklap. Nem kell hozzá semmilyen konyhai hókusz-pókusz, meg kell sütni a hozzávalókat, összekeverni és kész. Az íze viszont nagyon ott van!

Az egyik nagy előnye, hogy bármilyen, általunk kedvelt húsból elkészíthető. Csináltam már csirke- és pulykamellből, sertéstarjából – bármiből készülhet, ami a hűtőben fellelhető és nem csontos hús. Én most az utóbbiból, azaz tarjából készítettem.Jut eszembe, vegetáriánus változatot is készítettem, hús helyett padlizsánnal, cukkinivel és gombával.De most jöjjön a legutóbb elkészített verzió receptje!

Hozzávalók (kb./fő):

15-20 dkg hús
4 közepes burgonya (sütni való)
egy piros kaliforniai vagy grillpaprika
1/2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, steak fűszerkeverék, „tandori masala” fűszerkeverék,
étolaj, libazsír (kacsazsír)
fehérbor

Előkészületek:

A húst felkockázom és bepácolom a steakfűszer, olaj és egy kevés fehérbor keverékével, majd félreteszem egy órára. A burgonyát megpucolom és nagyjából akkora kockákra vágom, mint a húst. A paprikát és a hagymát is hasonló méretűre vágom, a fokhagymát megpucolom. Ennyi!













Elkészítés:

Fogok egy wokot és libazsírt hevítek benne, majd rádobom a húst és közepes erősségen sütni kezdem. Mikor már majdnem kész, megsózom, borsozom, hozzáadom a hagymát (aki sültebben szereti, előbb is hozzáteheti) és a préselt vagy apróra vágott fokhagyma felét. Mikor a hús elkészült, kiszedem egy tálra és alufóliával letakarva, melegen tartom.
A wokot kitörlöm és étolajat töltök bele, nem keveset. A legnagyobb, legerősebb fokozaton felforrósítom az olajat, beledobom a kockára vágott krumplit és sütni kezdem. Félidőben hozzáadom a paprikákat és tovább sütöm. Mikor elkészült, kiszedem egy papírtörlővel bélelt szűrőedénybe, és az olajat egy másik edénybe kiöntöm.
A főzőlapot közepesre állítom, a wokba egy kevés libazsírt teszek, beledobom a húsokat és a kolompért. Hozzáadom a maradék fokhagymát, megszórom egy teáskanálnyi (3-4 személyes adagnál) tandori fűszerrel, és folyamatosan mozgatva az ételt, pár perc alatt összepirítom az egészet, majd tálalom.

Tippek, ötletek:

Ha csirke- vagy pulykamellből készítem, a hagymát rögtön hozzáadom, mert ezek a húsok nagyon hamar átsülnek. (A fokhagymát itt is a végén adom hozzá..) A hozzávalókat tetszés szerint bővíthetjük, csak arra ügyeljünk, hogy a végén az ízek harmonizáljanak egymással. A hús és a burgonya arányát ízlésünk szerint bármelyik irányban változtathatjuk. Ha nincs wokunk, egy magas és vastag falú serpenyő is megteszi.
A steakfűszer, amit használok, egy saját, titkos keverék, aminek az összetételét elárulhatnám, de akkor meg kéne, hogy öljek mindenkit, aki elolvassa ezt a posztot. De jó lesz a bolti fűszerkeverék (vagy grillpác) is, azért ha lehet, sómenteset válasszunk. A tandori masala fűszer a nagyobb bevásárlóközpontokban (pl.Tesco) vagy fűszerboltokban, natúraboltokban beszerezhető.
A vega verzióhoz használhatunk grillezett zöldségeket (grillezés közben kenegessük fűszeres olajjal) a hús helyett.
Ha például egy kerti sütéshez nagyobb társaságot hívtunk, érdemes a krumplit félig-háromnegyedig megfőzni, így hamarabb készre sül, és nem kell sokáig várni a vendégeknek az adagjukra.
Ez az étel csak frissen jó, nem érdemes többet készíteni, mint amennyit megeszünk.

Még pár szó:

A végeredmény garantáltan nagyon finom. A pácolt, fűszeres-fokhagymás, puhára és szaftosra sült hús, a kívül ropogós, belül krémes krumplival, az édesre sült hagymával és paprikával, mindez megkoronázva a tandori fűszer egzotikus aromájával... Ez az egyszerű étel is különleges zamatokkal kényeztet minket.Kísérőnek, mivel dominál benne a fűszer és a fokhagyma, száraz tokai furmintot ajánlanék, esetleg egy badacsonyi pinot grist (szürkebarát).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!