Keresés a blogban

Sült sertéscsülök puy lencse salátával


Egy kicsit megszakítottam az indiai konyhai kalandozásaimat, mert csülköt kellett csinálnom. A fagyasztóban hely kellett az új bevásárlásnak, így kivettem az egyik polcról két csülköt ami túl sok helyet foglalt.
A csülök nem egy lájtos hús, és nekem most nem hiányzik, hogy megtörjem az életmódváltásom lendületét, ezért ki kellet találnom valami könnyedebb felhasználási módját. A hosszú, lassú alacsony hőfokon való sütést választottam, hogy a hús puha és omlós legyen és a zsírja nagy része így kisül. Köretnek adta magát a lencse, ami remek párja a csülöknek...




Hozzávalók:

. 2 db. sertéscsülök (kb. 1,5 kg.)
. 2 sárgarépa
. 1 nagy fej hagyma
. 2 szál zellerszár
. 1 fej fokhagyma + 2 gerezd
. 1 liter csirke alaplé
. 1 ek. vaj
. maréknyi friss bazsalikom
a lencse salátához:
. 1 csésze puy lencse (cup=2,5 dl. = kb. 18 dkg.)
. 10 dkg. hagyma
. 10 dkg. sárgarépa
. 5 dkg. zellerszár
. 1 ek. málnaecet
. 3 ek. olívaolaj
. 1 tk. bajor mustár
. só, bors

A puy lencséről: Ez egy francia lencseféle, nevezik zöld lencsének is. Ez a fajta lencse bár kicsit drágább a többinél, de megéri mert főzéskor nem esik szét, megmarad haraphatónak és az íze is sokkal finomabb, lágyabb, salátának ideális. Előzetes beáztatást nem igényel és frissességtől függően 30-40 perc alatt megfő. Delikatesz boltokban mint pl. a Kulináris, vagy bioboltokban kapható (4-600 Ft./500 g.).

Előkészületek:

A csülköket kiolvasztom megmosom ,majd egy keverőtálba teszem és annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Egy jó maréknyi sót oldok fel a vízben és ebben áztatva teszem a hűtőbe másnapig.
A sütés előtt egy órával kiveszem a vízből, letörölgetem egy papírtörlővel és egy rácsra teszem száradni.

Elkészítés:

1. Két zellerszárat és sárgarépát, egy nagy fej hagymát feldarabolom, egy fej fokhagymát keresztben kettévágok és egy vas sütőtálba teszem az egészet, majd elrendezem az alján egy rétegben.
2. A csülköket körben megborsozom és ráhelyezem a zöldségrétegre, majd a 140 fokos sütőbe teszem 3-3,5 órára, míg a hús megsül, és szinte leomlik magától a csontról.

3. Közben egy lábosba teszem a puy lencsét, felöntöm fél liter hideg alaplével és közepes fokozaton, lassan fortyogva megfőzöm 35-40 perc alatt (ha kell főzés közben pótoljuk egy kis vízzel a főzőlét).
4. Közben a sárgarépát, zellert és hagymát kis, egycentis kockákra vágom, a lencséhez adom a répát 20 perc után, majd még 5 perc után a zellert és a hagymát is.
5. Mikor a lencse a zöldségekkel megfőtt, a felesleges főzőlét leöntöm róla, sózom, borsozom, majd félreteszem, hogy langyosra hűljön.
6. Az olívaolajat, mustárt és a málnaecetet alaposan elkeverem, ízesítem sóval, borssal és ezt az öntetet a langyos lencséhez keverem.

7. Közben megsült a hús, amit kiveszek a sütőtálból és félreteszem, hogy annyira kihűljön, hogy meg lehessen fogni kézzel.
8. A zöldségekről leöntöm a kisült zsírt, aztán a sütőtálat a tűzhelyre teszem, magas hőfokon kissé lepirítom a zöldségeket.
9. Felöntöm a maradék fél liter alaplével és 8-10 percet forralom, - közben egy fakanállal felkaparom az edény alját, hogy minden odasült ízanyag feloldódjon - míg a felére sűrűsödik, azután leszűröm, át passzírozom egy szitán, és így kapok egy csészényi sűrű pecsenyelevet.
10. Egy forraló edénybe felolvasztom a vajat, belereszelek két gerezd fokhagymát és kicsit hagyom aranysárgára pirulni a vajat, majd hozzáöntöm a pecsenyelét, egy-két percig forralom, hogy még sűrűsödjön kicsit, kb. a háromnegyedére.
11. A végén hozzáadom az apróra vágott vagy mozsárban összezúzott bazsalikomot és alaposan elkeverem.
12. A langyosra hűlt csülökről leszedem a bőrét, a csontról leszedem a húst, a húsról pedig a ragadós zselés kötőszövetet, hogy csak a színhús maradjon, ezt a húst vékonyan felszeletelem és a beleteszem a bazsalikomos pecsenyeszószba, abban jól átforgatom, hogy mindenhol bevonja.


Ezt a fogást langyosan és melegen is lehet tálalni. Én langyosan szeretem a legjobban. A tányér közepére halmozok a lencsesalátából, majd a tetejére halmozok egy adag húst és az egészet körbelocsolom egy kis mártással. A tetejét megszórhatjuk friss bazsalikommal, vagy snidlinggel.
Tipp! Ha nem fogyókúráznak és szeretik a bőrét is, a három óra sütés után tegyük vissza 200 fokra melegített sütőbe 20-25 percre, így az finom ropogósra sül.
A csülökhús a mártásban eltéve, egy-két napig eltartható a hűtőben. A lencse és a hús is újramelegíthető. Sütőben alacsony hőfokon melegítsük langyosra.
Ha a lencse helyett zöldsalátához adjuk a csülökhúst még kevesebb kalória lesz egy adag.
Ez egy igazán pompás és laktató fogás. Finom lencsesaláta a puha, a pecsenyelétől szaftos hússal, remek vacsora...
Egy pohár testesebb száraz fehéret, mondjuk egy pécsi Cirfandlit ajánlok hozzá.

Elkészítési idő: 4 óra
Költségek: kb. 350 Ft./adag
Energiatartalom: 500 Kcal./adag

8 megjegyzés:

  1. Ezt a receptet elraktározom, mert a párom imádja, és én galád módon nem szoktam neki készíteni. Olyan incsiklandozók a fotóid!!

    VálaszTörlés
  2. Toma: Hú, nem is kérdeztem, mi volt a vélemény a lencséről? Megérte? :)

    VálaszTörlés
  3. megérte:) jó mindkettő fajta. nekem nagyon bejött, ha egy kicsit olcsóbb lenne gyakrabban készítenék és nem különlegességként szerepelne az étrendemben...:)
    te pedig máig nem jelezted vissza, hogy megkaptad-e a pénzt, bár gondolom szóltál volna ha nem:))

    VálaszTörlés
  4. Toma: Jaa, bocs megjött persze, minden rendben volt, köszi! Szólj ám bátran, ha kell megint valami, minden héten járok arra, nem gond a + vásárlás.

    VálaszTörlés
  5. ok, köszi, majd szólok:)

    VálaszTörlés
  6. Szia, 3-3,5 óra sütés zsiradék nélkül egy ilyen nyílt sütőtálban nem szárítja ki a csülköt nagyon? tudom, hogy szaftos, zsíros... de mégis. Egy lefedett római tálban nem működne hasonlóan a dolog? félek ígí belevágni, meg nincs is igazán ilyen nyitott vas sütőtálam.

    VálaszTörlés
  7. nem szárad ki, mert alacsony hőfokon sütöm, és ezért kell a sóoldatos áztatás is előtte. de ha nagyon bizonytalan vagy félideig lefedheted...:)

    VálaszTörlés
  8. Névtelen8:51

    Håt ez annyira jól néz ki,hogy hétvégére muszåj elkészitenem.
    Itt Finnorszågban majdnem annyiba kerūl a zöld lencse,mint a vörös :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!