Keresés a blogban

Keleti ízek – Mázas sertésszűz „borítékban” párolt zöldségekkel


Ázsiai típusú ételeket nem csak wokban készíthetünk, akrobatikus mozdulatokkal dobva-rázva, hanem hagyományos, minden konyhában megtalálható eszközökkel is elkészíthetjük a kínai konyhára jellemző édes, mázas húsokat és finom párolt zöldségeket.
Nekem ezek nagy kedvenceim, gyakran készítek hasonló húsokat. Nagyon ízletesek, könnyen elkészíthetőek és jól variálhatóak. Az alap édes-sós kombinációt tetszés szerint egészíthetjük ki csípőssel vagy savanyú ízekkel vagy erősíthetünk rá bármelyik alapízre, éppen milyen kedvünk van. Most az alap ízesítést használtam, nem tettem hozzá semmi furfangot...


Hozzávalók:

. 2 kisebb sertésszűz (25 dkg./db)
. 2 csésze almalé (0,5 l.)
. 1 ek. thai halszósz
. 3 ek. sötét, indonéz v. kínai szójaszósz
. 2-3 ek. barnacukor
. 2-3 gerezd fokhagyma
. egy citrom v. lime
. egy hüvelykujjnyi darab friss gyömbér
. egy karalábé
. 3-4 sárgarépa
. egy csomag újhagyma
. 2 petrezselyemgyökér
. egy kápia v. kaliforniai paprika
. világos v. japán szójaszósz
. rizsbor (helyette lehet száraz sherry)
. szezámolaj

Előkészületek:

A zöldségeket vékony hasábokra vágom (kb. fele olyan vastagra mint egy hasábburgonya), mindegyik félét akkorára, hogy nagyjából egyszerre puhuljanak meg.
A paprikát csíkokra vágom, az újhagyma fehér részét 4-5 centis darabokra vágom, a zöldjét pedig apróra.
Bekeverem a máz alapját: Egy keverőtálba öntöm az almalét, belereszelem a fokhagymát és a gyömbért, hozzáadom a szójaszószt és halszószt, ráreszelem a citrom héját majd belefacsarom a levét is, megcukrozom, és addig keverem míg a cukor fel nem oldódik benne.
Húst szépen megformázom, lehártyázom és minden felesleges részt, zsírt lenyesegetek.

Elkészítése:

1. Először a zöldséget készítem el: Előveszek négy sütőpapírt, négybe hajtom, majd azt a sarkát megfogva ami a lap közepe, egy tölcsérformára tekerem, levágom a tetejét (lásd, a képen!), így egy kört kapok mikor kihajtogatom.
2. A zöldségeket négyfelé osztom, mindegyik papír felére teszek egy-egy adagot, sózom, borsozom, meglocsolom egy kiskanálnyi világos szójaszósszal, rizsborral és mogyoróolajjal.
3. A papír másik felét ráhajtom, a széleit összefogva behajtogatom körbe-körbe, hogy mindenhol jól záródjon. Egy tepsire csúsztatom a papírtasakokat, és a 170 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem 20 percre.
4. Közben egy serpenyőbe öntöm az almaleves szószt és kb. 15 percig forralom, míg szirupossá válik, nagyjából felére be nem forr.
5. Beleteszem a húsokat és a szószban főzöm/sütöm, 5 percenként megfordítva, közben folyamatosan locsolgatva a tetejét a forró mártással, 15-18 percig (a hús vastagságától függően), míg a hús át nem sül, de belül még szaftos lédús marad.
6. A húst a mártásban hagyva tálalásig félreteszem 5 percre.
7. A közben elkészült zöldségeket kiveszem a sütőből, a „boríték” tetejét kissé széttépem, a zöldségeket meglocsolom pár csepp szezámolajjal és meghintem egy kevés apróra vágott újhagyma-zöldjével és tálalásig, a még meleg sütőbe visszateszem, hogy melegen tartsam.

Tálaláskor, a húst ferdén felszeletelem kb. centi vastagon, tányérra helyezem kissé széthúzva a szeleteket, és meglocsolom a sűrű mázzal. Mellé párolt rizst és zöldséget szedek, díszítésként megszórom kevés újhagyma-zölddel.
Tipp! Ezt az ételt elkészíthetjük borjúszűzből is nem csak sertésből.
Almalevet készítsük el saját magunk, gyümölcscentrifugával, de ha nincs rá lehetőségünk, mindenképpen jó minőségű 100%-os bio-almalevet vegyünk.
Almalé helyett a recept működik frissen facsart narancs, vagy ananászlével is.
A párolt zöldséget bármilyen zöldségből elkészíthetjük, amit otthon találunk, illetve használjunk mindig szezonális alapanyagokat. A lényeg, hogy legalább négyféle legyen benne, és sárgarépa meg az újhagyma alap.
Mint általában az ázsiai ételek, ez is egy ízbomba. A puha szaftos hús, a kívülről rákaramellizálódott mázzal, meglocsolva az édes-fűszeres szósszal, igazán különleges ízélmény. Ehhez jön még a szezámolajtól enyhén diós és füstös zamatú finom zöldség és pompás főtt illatos bashmati rizs.
Édes, angol almabort/cidert ajánlok hozzá.

Elkészítési idő: egy óra
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Cider: kb. 450 Ft./ü.

9 megjegyzés:

  1. Húúú, ez brutál jó lehet. Összetett ízek a javából. Azt hiszem pontosan ezért talán én egy könnyített , vajon párolt zöldségköretet is eltudnék képzelni hozzá.

    Más: ha jól tudom a közelmúltban volt valahol egy nagy Ludaskása "etetés" :-)) Élménybeszámoló??

    VálaszTörlés
  2. Peti20:52

    Klassz a recept, ahogy a többi is. Én is szeretem a zöldségeket "en papillote" elkészíteni, hihetetlenül finoman megsül-átpárolódik, az ízek mind bennmaradnak.

    VálaszTörlés
  3. Kicsit hosszú ez a hallgatás kedves Toma. Ugye nincs semmi baj?

    VálaszTörlés
  4. Harangláb, mindenképp jogos a könnyebb köret, hagyja érvényesülni a húst.
    Toma, hat embernek 3 db 40 dekás szűz elég? Ezek mennyi párolást igényelnek? Mert sütésről zsiradék hiányában ugye nem beszélhetünk.

    VálaszTörlés
  5. szerintem ennél a köretnél kevés könnyedebb van, ennél a párolt zöldségnél legfeljebb csak egy saláta lehet még könnyebb:)

    benikuty,
    20 dkg. húsnak /fő, elég kell legyen, pláne ha van előétel/leves és valami desszert is utána. a párolási idő a hús vastagságától függ, a fenti recept egy 4-5 centi átmérőjű szűzpecsenyéből készült. de egy vastagabbnak is elégszerintem 22-25 perc. de maghőmérővel, vagy tűpróbával ezt is lehet ellenőrizni.
    de ne felejtsd megnövelni a szósz mennyiségét, mert több hús, többet is vesz fel.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm.
    Megtettem az előkészületeket, a barna cukor felét gránátalma sűrítménnyel helyettesítettem:)Izgalma lett. Holnap du. csinálom, szombaton amint képes leszek rá, jelentek:))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon nagy sikere volt:) 50 dekás húsok, 25 perc párolás, 25 perc pihentetés a lében. Omlott a szájban.

    VálaszTörlés
  8. na, ennek igazán örülök:)

    VálaszTörlés
  9. köszi a receptet, és vigyázz az egészségedre(a maradékot most ettem meg):)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!