Keresés a blogban

Kínai kaja – Szecsuáni csípős marha, zöldségekkel


A későn elvetett cukkinim, meghozta az első terméseit, és mindjárt három, kb. tizenöt centis zsenge cukkinit sikerült betakarítanom róla. Mellette, még némi zsenge sárgarépa, pár újhagyma és fokhagyma volt a kerti körút zsákmánya. Még egy kis chilit is szakítottam a kis cserepes növénykémről, meg a hűtőből elővettem egy darab marhahúst, és máris minden adott egy jó kis kínaihoz.

Hozzávalók (2 személyre):

. 20 dkg. marhahús (rostélyos, comb, szegy v. lapocka)
. 4-6 db. bébi répa (kb. 10 dkg.)
. 2-3 db. bébi cukkini (kb. 15 dkg.)
. egy csokor újhagyma v. 2 kisebb fej hagyma
. 3 kis fej új-fokhagyma v. 5-6 gerezd „öreg” fokhagyma
. 10-12 db. szárított fafülgomba
. 2 ek. frissen reszelt gyömbér
. 1-2 db. chili (ízlés szerint lehet több v. kevesebb)
. szecsuáni só (durva tengeri só és szecsuáni bors 3:1 arányú keveréke)
. szójaszósz (sötét)
. osztrigaszósz
. étkezési keményítő
. porcukor
. mogyoró olaj v. napraforgó olaj

Előkészületek:

A fafülgombát fél-egy órára vízben áztatom.
A marhahúst a lehető legvékonyabb szeletekre, lapokra vágom, egy keverőtálba teszem, megszórom két púpos tk. keményítővel, és annyi vizet öntök hozzá, hogy híg, krémes bevonatot képezzen a húson. Alaposan elkeverem, hogy a keményítő mindenhol bevonja a húst.
A cukkinit, répát és az újhagyma fehér részét, nagyjából ugyanakkora darabkora vágom (ferdén, tollhegy formára).
Az újhagyma zöld részét felkarikázom, a fokhagymát, vékonyan felszeletelem.
A mozsárban összetörök 1 kk. szecsuáni borsot, majd hozzáadok 3 kk. durva tengeri sót és porrá örlöm az egészet.
Két, nagyjából hüvelykujj nagyságú darab gyömbért meghámozok, és lereszelem.
















Elkészítés:

1. Fogok egy wokot, és fél deci olajat forrósítok benne, míg füstölni nem kezd.
2. Beledobom a marhahúst, a fokhagyma és a gyömbér felét, egy evőkanálnyi osztrigaszószt, és egy csipet szecsuáni sót.
3. Folyamatosan rázva-keverve hirtelen átsütöm a húst, kb. fél-egy perc alatt, majd egy tálba kiszedem és félreteszem.
4. A wokot egy papírtörlővel gyorsan kitörlöm, olajat öntök bele, és beledobom a sárgarépákat.
5. Fél percig kevergetve, dobva-rázva sütöm, majd hozzáadom a gombát és még fél percig pirítom.
6. Hozzáadom a többi zöldséget, átforgatom, pár pillanatig pirítom, ezután hozzáadom a maradék gyömbért, fokhagymát, chilit, csipetnyi szecsuáni sót és porcukrot, majd az egészet átkeverem.
7. Fél-egy decinyit öntök a gomba áztató vizéből a zöldségekhez, két ek. szójaszószt löttyintek rá, és kevergetve párolom egy percig.
8. Visszaborítom a húst a wokba, és elkeverem az egészet, fél percig kevergetem/rázom. A végén megszórom az újhagyma zöldjével, majd tálalom.













Tálalás, tippek:

Önmagában tálalhatjuk, minden hókuszpókusz nélkül, de ha akarjuk, köríthetjük főtt rizzsel vagy tésztával (a kifőtt tésztát dobjuk a wokba a hús mellé, keverjük össze, és úgy tálaljuk) is, akkor négy személyre is elegendő az adag.
A szecsuáni marha zöldségekkel, frissen az igazi, de egy-két napig eláll a hűtőben jól lefedve. Wokban újramelegíthető.
A fentieken kívül, sok más zöldséget is használhatunk ehhez az ételhez, ami az ízlésünknek legjobban megfelel. De lehetőség szerint igyekezzünk szezonális, friss alapanyagokat használni.
A szecsuáni marha egy elképesztően finom étel. A puha, omlós hús, amit bevon a fűszeres, krémes szósz, és friss, remek, ress-roppanósra párolódott zöldségek együttese ez.
Finoman habzó/gyöngyöző almabort, cidert (cidre) ittunk hozzá. Remek volt!

Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag
Cider/Cidre : 399 Ft. (francia) - Lidl

5 megjegyzés:

  1. Ezt én mennyire szeretem.
    A fafül gomba, az nem fafüle?
    Mindig azt hittem, hogy az...
    :)

    VálaszTörlés
  2. fafül, fafüle, júdásfüle gomba. sokféleképpen nevezik:))

    VálaszTörlés
  3. Akkor mégsem tudtam rosszul, csak ez is változat! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Jó reggelt! Vár nálam egy kérdés, és egy "játék"! :D

    http://szepsegtar.blogspot.com/2009/07/bakancslista-etelszinten.html

    VálaszTörlés
  5. Játékba hívlak én is:
    http://palocprovence.blogspot.com/2009/07/top10-novenyek.html

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!