Keresés a blogban

Rakott padlizsán paradicsommal és fetával


Megint nem tudtam ellenállni a Lidl zöldségespultjánál, a friss, feszes húsú olasz padlizsánoknak. Ott álltak hegyekben a padlizsános ládák és kellették magukat. Még nem tudtam mit is csinálok belőlük (bár felsejlett bennem egy újabb adag „melazane alla parmigiana” készítése), azért vettem kb. másfél kilót. Hazafelé vezetve gondoltam ki, hogy valamiképpen a hűtőmben várakozó, finom, görög fetával fogom összehozni. Ez lett belőle...
Hozzávalók:

. 4 darab közepes padlizsán (kb. 0,9-1 kg)
. 15 dkg görög fetasajt
. 15 dkg gruyère vagy edami sajt
. 1 dl görög joghurt (v. tejföl)
. 1 doboz olasz paradicsomkonzerv (egész, hámozott)
. 1 kis fej lilahagyma
. 1-2 gerezd fokhagyma
. 1 ek. Apróra vágott friss oregáno
. 1 tk. Apróra vágott friss rozmaring
. fél csésze apróra vágott friss bazsalikom
. só, bors,
. olívaolaj
. napraforgóolaj
. balzsamecet
. vörösbor

Elkészítés:

1. Először a paradicsommártással kezdem, egy nagyobb serpenyőben, vagy wokban, 2 evőkanálnyi olívaolajat hevítek.
2. Az apróra vágott hagymát és a rozmaringot beleszórom, és üvegesre pirítom, majd felöntöm egy deci vörösborral.
3. Mikor a folyadék nagy része elforr, hozzáadom a nagyjából feldarabolt paradicsomot, az oregánót, és belereszelem a fokhagymát.
4. Sózom, borsozom, egy csipetnyi cukrot szórok bele, egy ek. balzsamecetet löttyintek rá. és közepesnél alacsonyabb fokozaton (kerámialap:5/9), fél órán át főzöm.
5. Ezután beleszórom a bazsalikomot, elkeverem, és lehúzom a tűzhelyről. Ha kell, egy botmixerrel lazán átfutok rajta, hogy kicsit simább legyen a szósz (de azért ne teljesen). Felhasználásig félreteszem.













6. Nekilátok a padlizsánnak. A megmosott padlizsánokat hosszanti irányban, ujjnyi vastag szeletekre vágom, majd felkockázom. Lesózom és átforgatom.
7. Egy nagy serpenyőben 2-2 ek. Olívaolajat és napraforgóolajat forrósítok, a legnagyobb fokozaton, és több adagban kisütöm a padlizsánkockákat (közben folyamatosan pótolom az olajat, mert a padlizsán felszívja).
8. Papírtörlővel bélelt tálba teszem, míg felhasználom.













9. Összeállítom az ételt. Egy kisebb sütőtál (26x17 cm) aljára öntök a paradicsomszószból.
10. Egy réteg sült padlizsánkockával beborítom, majd rámorzsolom a fetasajtot.
11. A feta rétegre egy újabb réteg paradicsomot kanalazok, amit megint beborítok egy sor padlizsánnal.
12. A tetejére ráreszelem az edami sajtot, pár kanálnyi sűrű görög joghurtot (lehet tejföl is) csepegtetek.
13. A 190-200 fokra előmelegített sütőbe teszem, az alsó polcra, 25-30 percre, míg a sajt meg nem pirul a tetején.















Tippek, tálalás:

Tálaláskor, meglocsolom egy kevés joghurttal, díszítem egy kevés bazsalikom levéllel és frissen sütött piadénát (v. pitát) adok mellé.
A rakott padlizsán, újramelegítve is finom, két-három napig is eltartható a hűtőben, de akár le is fagyasztható adagonként.
A fenséges krémesre sült padlizsán, a finom zöldfűszeres paradicsomszósz, és közte az olvadt fetasajt réteg együtt adja ennek a pompás ételnek a remek íz-összhatását...
Könnyű, alacsony tannintartalommal bíró, fűszeres kadarkát ajánlok ehhez az ételhez, Villány vagy Szekszárd egyik pincészetéből.

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Költségek: kb. 450 Ft./adag
Bor: kb. 1200 Ft – 3000 Ft.

4 megjegyzés:

  1. Megint nagyon kedvemrevalót főztél!!!

    VálaszTörlés
  2. Nekem a padlizsán a leg-leg-leg... Igen jól hangzik ez a recept! Egy kérdés: hol veszel görög joghurtot?

    VálaszTörlés
  3. görög joghurtot, többnyire delikatesz boltobokban lehet venni.
    de elő is lehet állítani. jó minőségű bio-joghurtot érdemes venni, egy vászonkendővel, vagy sűrű gézzel bélelt edénybe önteni, majd a kendő négy sarkát összekötve, a hűtőben fel kell lógatni pár óráig (egy edénnyt kell alátenni. így kicsöpög a felesleges lé, és az eredmény egy sűrű, görögös joghurt lesz:)

    VálaszTörlés
  4. ...jaj, azt elfelejtettem írni, hogy a végén a kicsöpögtetett joghurthoz, egy kevés sűrű tejszint kell keverni, mert a görög joghurt zsírosabb és selymesebb mint a hazai.
    ha a tejszín híg, akkor érdemes kissé felverni (nem habbá), hogy dúsabb legyen, mielőtt hozzákevered... :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!