Igazi gyorsétel. Ha például, váratlanul betoppannak hozzánk a barátok, és valami kaját gyorsan össze akarunk dobni, keresve sem találhatunk jobbat ennél. Persze, ilyenkor egy olasz tészta is szóba jöhet, de ha valami különlegeset, „egzotikusat” szeretnénk készíteni, akkor a kínai a megoldás.
A csípős marhahússal, és tojásos rizzsel nem nyúlhatunk mellé, mert ez általában azoknak is ízlik, akik amúgy nem rajonganak a kínai konyháért. Minden, az ételbe kerülő hozzávaló íze ismerős a „hazaihoz” szokott ízlelőbimbóknak, nincs benne szójaszósz, gyömbér, különleges fűszerek, stb… de az elkészítés módja miatt, mégis megvan benne a távol-keleti ételek varázsa.
Hozzávalók (2 személyre):
· 25 dkg marhahús (comb, rostélyos, felsál stb…)
· 1 csokor újhagyma
· 5-7 gerezd fokhagyma
· fél sárgarépa (elhagyható)
· 1 csésze jázmin rizs
· 2 tojás (bio)
· 2 ek. csípős chiliszósz (vagy csípőspaprika-krém)
. 1 ek. osztrigaszósz
· só, cukor,
· napraforgó- vagy mogyoróolaj
· étkezési keményítő
Előkészületek:
Először is, a húst vékony lapokra vágom, egy tálba teszem, szórok rá egy evőkanálnyi keményítőt, egy csipet sót, és két-három kanálnyi vizet adok hozzá. Alaposan elkeverem, hogy a keményítős pép, mindenhol bevonja a húst. Felhasználásig félreteszem.
Az újhagymákat feldarabolom, a sárgarépából egy zöldséghámozóval, vékony lapokat vágok, a fokhagymát vékonyan felszeletelem.
A rizst, bő sós vízben, mint a tésztát megfőzöm, és egy szűrőbe téve félreteszem a felhasználásig.
Elkészítés:
Először a tojásos rizst készítem el.
1. A wokba olajat öntök, bőségesen, legalább egy újnyit, és felforrósítom.
2. A lazán felvert tojásokat az olajba öntöm, és közben folyamatosan forgatom egy evőpálcikával, hogy kellően habosra, levegősre süljön.
3. Mielőtt megbarnul a tojás, kiveszem a wokból, az olajat kiöntöm, és visszateszem a tojást.
4. Hozzáadom a rizst, és pálcikával, vagy villával átforgatom, hogy a tojás elkeveredjen a rizzsel. Tálalásig félreteszem a tojásos rizst, és a wokot tisztára törlöm.
5. A wokba olajat öntök, úgy három.négy evőkanálnyit, és felforrósítom.
6. Beledobom a húsokat és folyamatos keverés mellett átpirítom.
7. Hozzáadom a chilikrémet, egy csipet cukrot, az osztrigaszószt és elkeverem. Megsózom (a kínai szakács, ennél a pontnál, egy hanyag mozdulattal még egy adag nátrium-glutamátot is szórna hozzá, ehelyett lehet egy borsónyi szardellapasztát, vagy egy kanálnyi halszószt adni az ételhez, de akár el is hagyható), és dobva-rázva keverem egy pár pillanatig.
8. Ezután jön a répa, párszor átkeverem, majd a legvégén megy bele a hagyma, de azt már csak éppen átmelegítem, hogy ropogós maradjon, és tálalom.
· só, cukor,
· napraforgó- vagy mogyoróolaj
· étkezési keményítő
Előkészületek:
Először is, a húst vékony lapokra vágom, egy tálba teszem, szórok rá egy evőkanálnyi keményítőt, egy csipet sót, és két-három kanálnyi vizet adok hozzá. Alaposan elkeverem, hogy a keményítős pép, mindenhol bevonja a húst. Felhasználásig félreteszem.
Az újhagymákat feldarabolom, a sárgarépából egy zöldséghámozóval, vékony lapokat vágok, a fokhagymát vékonyan felszeletelem.
A rizst, bő sós vízben, mint a tésztát megfőzöm, és egy szűrőbe téve félreteszem a felhasználásig.
Elkészítés:
Először a tojásos rizst készítem el.
1. A wokba olajat öntök, bőségesen, legalább egy újnyit, és felforrósítom.
2. A lazán felvert tojásokat az olajba öntöm, és közben folyamatosan forgatom egy evőpálcikával, hogy kellően habosra, levegősre süljön.
3. Mielőtt megbarnul a tojás, kiveszem a wokból, az olajat kiöntöm, és visszateszem a tojást.
4. Hozzáadom a rizst, és pálcikával, vagy villával átforgatom, hogy a tojás elkeveredjen a rizzsel. Tálalásig félreteszem a tojásos rizst, és a wokot tisztára törlöm.
5. A wokba olajat öntök, úgy három.négy evőkanálnyit, és felforrósítom.
6. Beledobom a húsokat és folyamatos keverés mellett átpirítom.
7. Hozzáadom a chilikrémet, egy csipet cukrot, az osztrigaszószt és elkeverem. Megsózom (a kínai szakács, ennél a pontnál, egy hanyag mozdulattal még egy adag nátrium-glutamátot is szórna hozzá, ehelyett lehet egy borsónyi szardellapasztát, vagy egy kanálnyi halszószt adni az ételhez, de akár el is hagyható), és dobva-rázva keverem egy pár pillanatig.
8. Ezután jön a répa, párszor átkeverem, majd a legvégén megy bele a hagyma, de azt már csak éppen átmelegítem, hogy ropogós maradjon, és tálalom.
Tálalás, tippek:
A csípős marhahúst, a tojásos rizzsel tálalom. Kínai ételt evőpálcikával együnk, mert az is hozzátartozik feelinghez. Villával, valahogy nem ugyanaz…
Ezt az ételt csak frissel elkészítve jó fogyasztani, mivel percek alatt elkészül, nincs értelme többet főzni és későbbre eltenni belőle.
Bármilyen fajta marhahús megfelel ehhez az ételhez, nem kell megvenni a drágább bélszínt, vagy hátszínt. Mivel szinte csak pillanatokig sütjük, a kevésbé nemes húsok is puhák maradnak. Természetesen nagyon fontos, hogy a hús jó minőségű legyen, és lehetőleg érlelt.
A csípős marhahúsnak, elég egyszerű ízei vannak, ezért is olyan nagyszerű. Semmi felesleges sallang, csak a marha jellegzetes finom íze, egy kis csípősséggel megtámogatva, és hozzá a hagyma-fokhagyma együttese adja a fűszerezettségét…
Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Jó lett, de egy picit több szósz dobna rajta. Mit javasolsz? több csiliszószt? kis vizet? valami mást?
VálaszTörlésegy kis vizet vagy húsalaplét önthetsz alá közben, ha túl száraznak találod. a fázisképeken látszik, hogy nagyjából milyen szaftosnak kell lennie:)
VálaszTörlésok, köszi. :) Néztem a képeket, ahhoz képest sem tűnt elég szaftosnak. :-)
VálaszTörlés