Keresés a blogban

Hagymás rostélyos, tepsis steak-burgonyával és salátával


Szerintem, a legfinomabb sütnivaló, „steaknek való” marhahúsféle, a rostélyos. Persze legtöbben a bélszínre, vagy a hátszínre esküsznek, de nálunk sajnos nem lehet jó minőségű, kizárólag húsnak tartott marhából származó húst kapni. Többnyire a tejelő marhákat vágják le, aminek szerintem nem igazán jó a bélszín/hátszín része. Ízetlen, száraz, jellegtelen húsdarab. Szemben a rostélyos résszel, ami még a „tejmarhának” is finom és márványos, és remek, szaftos sült készíthető belőle.
Ha van egy jófej hentesünk, megkérhetjük, hogy érlelje a hűtőkamrájában két-három hétig nekünk a húst. De ha ezt nem tehetjük meg, akkor érdemes otthon rásegíteni egy kicsit.Szerencsére, nekem volt egy „jófej” hentesem, és egy gyönyörű érlelt marha rostélyoshoz jutottam áltata...

Nem tudom mennyire autentikus, -már ha létezik ilyen-, ez a hagymás rostélyos recept, de én így szeretem. Többször próbálkoztam már éttermekben ezzel az étellel, de „jó magyar szokás” szerint, legtöbbször egy kivert, lisztbeforgatott, és teljesen átsütött, sokszor cipőtalp-keménységű hús kókadozott a tányéromon, rajta egy marék olajos hagymával. Én azt szeretem, ha úgy van elkészítve, mint egy steak, maximum közepesre sütve a hús.
(Egy barátom, még ennél is véresebben szereti. Szerinte csak úgy jó a hús, ha azt egy jobb állatorvos még fel tudná támasztani.) Szerintem, aki csak teljesen átsütve hajlandó megenni a húst, az inkább ne egyen marhát.
A kiklopfolt és átsütött marhaszeletektől mindig elszomorodok, és az állat halálának hiábavalósága jut eszembe.
Éppen ezért én így készítem el a hagymás rostélyost…

Hozzávalók:
· 4 szelet marha rostélyos (ujjnyi vastag szelet)
· 4 közepes fej hagyma
· 80 dkg burgonya (sütni való)
· fél fej római saláta
· libazsír
· só, bors, steak-fűszerkeverék
· liszt
· málnaecet
· olívaolaj

Előkészületek:
A krumplit, megpucolom, nagyobb hasábokra vágom, és öt percig előfőzöm.
A hagymákat félfőre, vékonyan felszeletelem, egy zacskóba lisztet szórok, és beledobom a hagymákat. Levegőt fújok bele, hogy felfújódjon, és alaposan összerázom, hogy a liszt mindenhol bevonja a hagymákat. Ezután egy szitába öntöm az egészet, és a felesleges lisztet lerázom róla.
A hús szeleteket egy éles késsel, a rostokra merőlegesen, rombusz alakban bevagdosom, de éppen csak egy milliméter mélyen, szinte csak a kés saját súlyával végighúzva vágom át a rostjait. Ezután megszórom durvára tört borssal.
A salátaleveleket megmosom, és megszárítom.

Elkészítés:
A burgonya hasábokat egy tepsibe dobom, bőségesen meglocsolom olívaolajjal, megszórom durva tengeri sóval, és a fűszerkeverékkel. Összeforgatom, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40 percre.
Közben egy serpenyőben, egy evőkanálnyi libazsírt forrósítok, és beleszórom a lisztes hagymákat. Közepesnél erősebb fokozaton, aranybarnára sütöm. Egy papírtörlővel bélelt tálba szedem, megsózom, tekerek rá egy kis borsot, és tálalásig melegen tartva, félreteszem.
A serpenyőt kitörlöm, újabb adag libazsírt melegítek benne, és a hús szeletek mindkét oldalát kb. két-három percig sütöm (médiumra). Megsózom (előtte ne sózzuk!). Tálalásig félreteszem egy deszkára pihenni, letakarom egy darab alufóliával, hogy melegen tartsam.
Ezután a salátát felcsíkozom, egy keverőtálba teszem, megspriccelem egy kis málnaecettel, megsózom, és meglocsolom extra szűz olívaolajjal. Összekeverem és tálalom…


Tippek, tálalás:
Tálaláskor, a húsra halmozom a ropogós sült hagymát, mellé adom a salátát, és a fűszeres burgonyát.
„Steak-burgonya” helyett, adhatunk mellé krumplipürét is, vagy tálalhatjuk csak a salátával.
A húst lehetőleg ne süssük át, hagyjuk médiumra (közepesen átsütve). Sütés után, mindig pihentessük legalább öt percig. Egy alufóliával takarjuk le, hogy ne hűljön ki teljesen. (A hús íze, legjobban akkor érvényesül, ha az a langyosnál egy kicsit melegebb.)
A salátát, közvetlenül a tálalás előtt készítsük el.
Ez egy rendkívül finom étel. A szaftos, ízletes sült marhahús, az édes ropogós hagymával a tetején, a finom, fűszeres, kívül ropogósra, belül krémesre sült burgonya, és az egyszerű, de ízletes és friss saláta, együtt alkotnak egy ízben és textúrában változatos, mégis harmonikus ételt.

Az egri bikavér (Tóth István ’99), amit bontottam, remek választásnak bizonyult, finoman simult a bor illata és aromája az étel ízeihez…

Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag
Bor: 1580 Ft. (vinotéka) már nem kapható!

9 megjegyzés:

  1. Ezt most a borajánlóddal együtt elfogadnám! :-)

    VálaszTörlés
  2. nem is csalódnál, mert igencsak jól sikerült...(mint mindig):))

    VálaszTörlés
  3. Névtelen11:30

    ...ah...

    Csak ennyi: ah...

    :-)

    VálaszTörlés
  4. Azt nem értem, hogyan lehet a szelet húst rostjára merőlegesen bevagdosni?
    Azt a bort jól vetted, mert én két éve a pincénél kétezret szurkoltam le, igaz a válogatásért. Ma már ott sem kapható:(

    VálaszTörlés
  5. négy palackkal találtam a vinotékában, még tavasszal. mindet bezsákoltam:) még két palackom van belőle...
    a hús rostjainak szálirányára merőlegesen (keresztbe) vágtam:)) de egyébként nem is muszály bevagdosni, én is csak megszokásból teszem...

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszik az oldalad, csakúgy, mint ez a rostélyos! Lenne kedved a 7 dolog játékhoz? Ha igen, kérlek nézd meg az oldalamon! Köszi! Vesta

    VálaszTörlés
  7. Kedves Toma! Azt szeretném megkérdezni, hogy a rostélyost egy hét érlelés után szabad lefagyasztani, nem romlik a minősége? Köszi a választ előre is :)

    VálaszTörlés
  8. ata,

    a fagyasztás mindenképpen rontja kissé a minőségét a húsnak (a benne lévő víz fagyáskor kristályosodik). függetlenül attól, hogy érlelés előtt, vagy után fagyasztották. arra kell figyelni, hogy lassan engedd ki a húst, a normál hűtőbe áttéve és ne a konyhapulton.

    VálaszTörlés
  9. Névtelen22:49

    Remek írásaid vannak! Élvezet olvasni őket!
    Egyedül azzal nem tudok azonosulni, hogy véleményed szerint értelmetlen marha húst medium-nál jobban átsütni.
    Nekem az a tapasztalatom (legyen az ribeye, hátszín vagy bélszín) ha megfelelő sütési technikát alkalmazunk és megfelelő minőségű húst használunk még a well done fokozat is lágy, zaftos és ízletes marad.
    Én azokat az embereket is biztatnám, hogy kóstoljanak steaket akik a "nyers" "véres" húsokat nem kedvelik, mert nem csak cipőtalpat lehet készíteni belőlük jól átsütve sem.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!