A gnocchi (ejtsd: nyokki) alaptésztájának kétféle elkészítési módja ismert, a tojásos és a tojás nélküli. Én attól teszem függővé, melyik verziót készítem éppen, hogy van-e tojás otthon. Mivel most nem volt, a tojás nélkülit csináltam meg. Szerintem mindkét fajta nagyon finom.
Bevásárlólista:
60 dkg burgonya
15-20 dkg liszt
400 g konzervparadicsom (Mutti polpa)
2-3 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
egy csokor friss bazsalikom
3-4 szardellafilé
10 dkg parmezán vagy Grana padano
só, bors, olívaolaj
Előkészületek, elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzöm, megpucolom, és egy villával vagy krumplinyomóval összetöröm, picit megsózom. A hagymát apró kockákra vágom. A krumplihoz hozzáadom a lisztet, annyit, amennyit felvesz. Kézzel összegyúrom. Akkor lesz jó a gnocchi tésztája, ha elválik az edénytől és a kéztől. Belisztezett deszkára teszem, alaposan átgyúrom. Adagokra osztom, ujjnyi vastag hurkákat sodrok, egy késsel szeletekre vágom, majd a szeleteket egy villával lelapítom.
Elkészítem a szószt. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban olajat melegítek. A hagymát és a préselt fokhagymát hozzáadom, rádobom a szardellafiléket, és egy fakanállal szétnyomkodom, hogy feloldódjon az olajban. Amikor a hagyma üvegesedni kezd, ráöntöm a hámozott-darabolt konzervparadicsomot. Közepes lángon főzöm, körülbelül 20 percig. Mikor kész, beletépkedem a bazsalikomleveleket.Közben vizet forralok, sózom, és beledobálom a gnocchikat. Legfeljebb 5 percig főzöm, addig, míg feljönnek a víz tetejére, akkor egy szűrőkanállal rászedem a bazsalikomos paradicsomszószra, és elkeverem.
Tippek, tálalás:
A főtt gnocchi magában, szósz nélkül eláll a hűtőben 1-2 napig. (Szorosan lefedve, egy kis olajjal meglocsolva, hogy ne ragadjon össze.) Az alapreceptet variálhatjuk úgy, hogy a gnocchi tésztájához különböző alapanyagokat keverünk. Pl. reszelt parmezánt, sütőtököt, spenótot, ricottát, pestót stb. A gnocchihoz bármilyen nem húsos mártást adhatunk, amit más tésztaételekhez is készítünk. De talán a legjobban a zsályás vaj, a spenótos szósz és a gorgonzolamártás passzol hozzá.
Ezt az ételt reszelt parmezánnal tálalom. Hozzá egy könnyű vörösbort, például szekszárdi kadarkát ajánlanék, szerintem könnyű, finom tannintartalmával és fűszeres illatával remekül harmonizál a paradicsomszósz savasságával és finom fokhagymás-bazsalikomos ízével.
Elkészítem a szószt. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban olajat melegítek. A hagymát és a préselt fokhagymát hozzáadom, rádobom a szardellafiléket, és egy fakanállal szétnyomkodom, hogy feloldódjon az olajban. Amikor a hagyma üvegesedni kezd, ráöntöm a hámozott-darabolt konzervparadicsomot. Közepes lángon főzöm, körülbelül 20 percig. Mikor kész, beletépkedem a bazsalikomleveleket.Közben vizet forralok, sózom, és beledobálom a gnocchikat. Legfeljebb 5 percig főzöm, addig, míg feljönnek a víz tetejére, akkor egy szűrőkanállal rászedem a bazsalikomos paradicsomszószra, és elkeverem.
Tippek, tálalás:
A főtt gnocchi magában, szósz nélkül eláll a hűtőben 1-2 napig. (Szorosan lefedve, egy kis olajjal meglocsolva, hogy ne ragadjon össze.) Az alapreceptet variálhatjuk úgy, hogy a gnocchi tésztájához különböző alapanyagokat keverünk. Pl. reszelt parmezánt, sütőtököt, spenótot, ricottát, pestót stb. A gnocchihoz bármilyen nem húsos mártást adhatunk, amit más tésztaételekhez is készítünk. De talán a legjobban a zsályás vaj, a spenótos szósz és a gorgonzolamártás passzol hozzá.
Ezt az ételt reszelt parmezánnal tálalom. Hozzá egy könnyű vörösbort, például szekszárdi kadarkát ajánlanék, szerintem könnyű, finom tannintartalmával és fűszeres illatával remekül harmonizál a paradicsomszósz savasságával és finom fokhagymás-bazsalikomos ízével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése