Keresés a blogban

Valami csirkehúsos...


- Hát ez valami csirkés izé..., - válaszoltam magabiztosan a kérdésre, hogy mit főzök. A kis blogszünet annak köszönhető, hogy a hétvégén lebetegedtem, alaposan megfáztam és egész héten haldokoltam. Eleinte elvoltam némi maradékon és hajában sült krumplin, de előbb-utóbb főznöm is kellet. Nem kell mondanom betegen nem nagy élvezet főzni, nem igazán szárnyal a fantázia két köhögőroham között. Közömbösen nézegettem a hűtőm tartalmát. Azt tudtam, hogy valami csirkéset kell készítenem mert a fagyasztóból ki lett kivéve a hús pár napja és éppen ideje volt, hogy felhasználjam vagy mehet a kutyák kajájába.
Mindenféle maradékokat pakoltam még ki a húson kívül, ami csak a kezembe akadt. Mackósajt, maradék angolszalonna letépkedett szélei, egy kis maradék paradicsomszósz az üveg alján, egy majdnem üres tejfölös doboz, stb... ilyenekből lett összedobva az alábbi étel, ami szinte menet közben alakult, de a végeredmény annál jobb lett.




Hozzávalók:

. 50 dkg. csirkemell és comb filé vegyesen, szeletekben
. 1 fej hagyma
. 3 gerezd fokhagyma
. 2-3 vékony szelet angolszalonna
. 1 csomag mozzarella sajt (125 g.)
. 2 db. mackósajt
. 4-5 ek. frissen reszelt parmezán
. 2 ek. tejföl
. 2 dl. húsalaplé
. 1-2 ek. szójaszósz
. olívaolaj
. só, bors

Elkészítés:

1. A hússzeleteket sózom borsozom és kisebb adagokban (hogy süljön és ne párolódjon), egy serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalát aranybarnára elősütöm, majd a húst átteszem egy kisebb tepsibe és elrendezem egy rétegben.
2. Az utolsó adag sütésekor a hús mellé dobom az angolszalonna darabokat is és ráreszelem a fokhagymákat.
3. Miután az utolsó adag hús is átkerült a tepsibe, a serpenyőben visszamaradt fokhagymás szalonnára öntöm a szójaszószt, gyorsan elkeverem, pár pillanatig karamellizálom, majd hozzáadom a vékonyan felszeletelt hagymát, amit üvegedésig pirítok.
4. Mikor a hagyma átpuhult és sülni/pirulni kezd, felöntöm az alaplével és 2-3 perc alatt kb. a felére beforralom.
5. A tejfölhöz keverek egy keveset a szaftból hőkiegyenlítés céljából, lejjebb kapcsolom közepesre a főzőlapot, majd hozzákeverem a szószhoz és beledobom a kis kockákra vágott grillezett paprikát is.
6. Mikor a tejföl teljesen elkeveredett, hozzáadom a sajtokat is és a serpenyőt mozgatva hagyom hogy beleolvadjon a szószba.
7. A kész szószt a húsréteg tetejére öntöm, eloszlatom rajta egyenletesen, majd ugyanígy járok el a paradicsomszósszal is.
8. Azután a tetején elosztom a szeletekre vágott mozzarellát, megszórom a parmezánnal is és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 20 percre, vagy amíg a sajt a tetején szép aranysárgára/barnára nem pirul.

Hagyjuk a húst 10-15 percet pihenni, hűlni, majd egy éles késsel négyfelé vágva, szedőlapáttal szedjük ki az adagokat. Párolt rizzsel, krumplipürével vagy friss kenyérrel és hozzá a szaftjával tálaljuk...
Tipp! A kész étel két napig is eláll a hűtőben jól lezárva. Sütőben 100 fokon újramelegíthető.
A mozzarella lehet sima tehéntejes is, ehhez nem szükséges a bivalytejes, így is elég intenzívek az ízek.
Én most csípőspaprikás kocka(háromszög)sajtot használtam de tehetünk bele natúrt, szalámisat, sonkásat, vagy amilyet akarunk, a sajt ízesítése plusz még hozzáad az ételhez.
Ha nincs paradicsomszószunk otthon, egy kis Heinz ketchuppal is meglocsolhatjuk helyette a szósz tetejét.
A sok „ad hoc” módon összehordott alapanyag meglepően telt brutális mégis harmonikus ízekkel lepett meg és megérdemelten került be a blogba ez a fogás.
Könnyű száraz vörösbort ajánlok hozzá, mondjuk egy szekszárdi kadarkát.

Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 310 Ft./adag
Energiatartalom: 425 Kcal./adag + a köret

4 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!