Keresés a blogban

Betöltés...

Hagymás-burgonyás sertéstarja cseréptálban sütve


Az Orfűi medvehagyma fesztiválon járva láttam meg ezt a cserép sütőtálat egy fazekas sátorban. Alkudni kezdtem rá, majd megállapodva a végső összegben végül az enyém lett.
Remek kis edény, nem túl nagy, de azért ahhoz elég méretes, hogy egy négyszemélyes egytálétel lazán meg van vele, belefér a sütőmbe és a kemencémbe is, ráadásul a kerámia főzőlapon is használható és a mosogatógépet is bírja. Remek vétel volt.
A felavatására, kipróbálására találtam ki ezt az étel, amit egy régebbi tepsis receptemből alakítottam át.

Hozzávalók:

. 4 nagy szelet tarja (ujjnyi vastag, kb. 25 dkg/db.)
. 1,5 kg. sütni való burgonya
. 2 nagy fej hagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. egy csípős zöldpaprika
. 2-3 grillezett kápia paprika
. sertészsír
. egy ág friss rozmaring
. só. bors

Elkészítése:

1. A cserépedény aljára teszek két púpos kanál zsírt, ráreszelem ez egyik gerezd fokhagymát, összekeverem, majd elkenem a tál alján és oldalán.
2. A krumplikat megmosom megpucolom, félcentis karikákra vágom és a felét a tálba rendezem egy rétegben.
3. Jól megsózom és borsozom, majd a félkarikákra vágott hagymák felét elosztom a tetején.
4. Ráteszem a vékony karikákra vágott zöldpaprikát és a grillezett paprikákat.
5. Erre teszem a következő réteg burgonyát, ezt a réteget is sózom, borsozom, majd megpöttyözöm egy kanányi zsírral és rászórom a maradék hagymát.
6. A hús szeletek mindkét oldalát sózom borsozom (előtte be is pácolhatjuk kedvenc pácunkkal), és egy serpenyőben, kevés zsíron, mindkét felét megpirítom, elősütöm.
7. Ráfektetem a krumplirétegre az elősütött húst, ráreszelem a maradék fokhagymát, ráteszem a fedőt és a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 2,5 órára.
8. Ezután leveszem a fedelét, kiveszem a húsokat amiket melegen tartva félreteszek, és visszateszem az edényt a sütőbe, majd 220 fokon 20 percig pirítom a hagymás burgonya tetejét.
9. Visszateszem a húsokat a tálba, majd tálalom.

Tálaláskor adjunk mellé csemegeuborkát, vagy ecetes almapaprikát.
Tipp! Cserépedény híján elkészíthetjük tepsiben is, vagy egy öntöttvas sütőtálban, de akkor 2 óra sütési idő is elég.
Használhatunk több kisebb szeletet is, a lényeg, hogy fedjük be a hússal a tálat.
A húst marinálhatjuk előtte az itt leírt fűszeres pácban, akkor még ízletesebb lesz.
Grillezett paprikát vehetünk készen is, a Lidlben kapható jó minőségű, „Freshona” márkájú Törökországból származó üveges paprika.
Finom omlósra sült tarja, puha ízletes burgonya amit átjárt a hagyma és a sült paprika aromája. Kevés munkával összeállítható, egyszerű és olcsó egytálétel ez amit ajánlok mindenkinek kipróbálásra.
Száraz, Balaton-felvidéki olaszrizlinget ajánlok hozzá...

Elkészítési idő: 3,5 óra
Költségek: kb. 420 Ft./adag
Bor: 1200-2000 Ft.

2 megjegyzés:

  1. ez nagyon jól hangzik! úgyis ki kell már próbálni a cserép edényt, amit kaptam!
    Be kell előtte áztatni az edényt v nem szükséges?

    VálaszTörlés
  2. nekem egy mázas sütőedényem van, azt nem kell beáztatni. szerintem csak a máz nélküli edényt kell...

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!