Keresés a blogban

Pappardelle tészta paszternákkal és prosciuttoval


A hétvégén rászántam magam és nekiláttam elrendezni a káoszt ami a laptopom videofájljai között uralkodott. Így leltem rá egy rakás régi Jamie Oliver videóra, még a legelső „The naked chef/egyszerűen főzni” sorozatból (mennyivel jobb magyarítása ez a címnek, mint a „pucér szakács”!). Még anno videokazettákra vettem fel őket és valamikor később lettek digitalizálva, majd beírva a gépembe, és aztán el is feledkeztem róluk. Érdekes volt nézni a tizenvalahány évvel ezelőtti kölyökképű J.O.-t. Nagy élvezet volt figyelni a fiatalos lendületét, lelkesedését az ételek, ízek és a főzés iránt, már szinte el is felejtettem milyen jó volt Ő ebben a műfajban (persze most sem rossz!).
Órákra odaragasztott a gép elé és néztem egymás után sorban ezeket a régi epizódokat. Rengeteg inspirációt merítettem belőlük, megteltem új étel-ötletekkel, tervekkel a közeljövőre nézve.
Most jöjjön egy tésztaétel tőle, amit Gennaro Contaldonak, az egykori tanárának főzött.

Pár szó a paszternákról: ez egy nálunk talán kevésbé ismert növény, bár nem újdonság, a régi magyar konyha gyakori szereplője volt. Megtévesztésig hasonlít a fehérrépára, sokan össze is keverik. A különbség annyi köztük, hogy a paszternák egy kicsit testesebb mint a fehérrépa és a gyökér vastag részénél, a száránál homorú kissé, míg a répánál az a rész kiemelkedő, domború. Ezt leszámítva egyébként teljesen egyformák. Ízre a paszternák kicsit édesebb kevésbé csípős mint a fehérrépa. Ha nem kapunk paszternákot a piacon, akkor helyettesíthetjük egy nagyobb, testesebb, lédús friss fehérrépával is.

Hozzávalók (2 személyre):

. 250 g. pappardelle tészta (olasz, tojásos)
. 4-5 vékony szelet szárított sonka/prosciutto (pármai v. serrano)
. 1 nagyobb paszternák
. 2-3 dkg. vaj
. parmezán
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 ág friss rozmaring
. só, bors
. olívaolaj

Előkészületek:

A peszternákot meghámozom, majd a zöldséghámozóval vékony, ujjnyi széles szalagokat/csíkokat húzok le róla körben, míg a fás közepéhez nem érek. Azt nem használom fel.
A parmezánt lereszelem, a fokhagymát vékonyan felszeletelem.

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosba felteszek vizet forrni a tésztának, mikor már lobog, megsózom és bedobom a tésztát és beállítom az órát hat percre (mindig a csomagoláson szereplő főzési időt...).
2. Egy széles serpenyőbe olajat locsolok, belefektetem a sonkaszeleteket és megszórom a rozmaringlevelekkel és pirítani kezdem.
3. Mikor mindkét oldala megpirult, hozzáadom a fokhagymát is, még egy kicsit pirítom azzal együtt is.
Beleteszem a paszternák szalagokat is, összeforgatom a sonkával, egy perc elég neki, hogy átpuhuljon, közben megszórom durvára tört színes borssal és egy csipet sóval (óvatosan a sóval, mert több hozzávaló is sós).
4. Eddigre megfőtt a tészta is (vigyázat, nem szabad túl főzni, szigorúan aldentére főzzük! A tojásos pappardellének 6 perc kell...), amit rászedek a paszternákos sonkára, megszórom egy jó maréknyi reszelt parmezánnal, dobok rá vajat is, három-négy evőkanállal a tészta főzővizéből.
5. Ezt alaposan összeforgatom, óvatosan dobálva, rázva keverem össze, és ha kell még adok hozzá sajtot és/vagy főzővizet, attól függően mennyire sikerül selymesre, krémesre a tésztaszósz. Akkor az igazi, ha a tészta nem száraz, egyenletesen vékonyan bevonja egy fényes filmréteg a vajas-vizes-sajtos szószból...
(Az elkészítésről fázisfotók itt!)

Tálaláskor igyekezzünk egyenletesen elosztani a sonkát és paszternákot a tányérokon. A végén permetezzük meg pár csepp olívaolajjal a tésztát, és tegyünk rá parmezánforgácsokat.
Ez az étel csak frissen jó, nem érdemes többet készíteni, mint amennyit rögtön elfogyasztunk.
Mivel ez egy egyszerű, kevés összetevőkből álló étel, fokozottan érvényes rá a szabály, hogy a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk fel. Fontos, hogy friss lédús paszeternákot, érlelt jóféle pármai vagy serrano sonkát és olasz tojásos tésztát (pl. Pastasole - pappardelle all' uovo) vegyünk. Ez utóbbi a Lidlben is kapható (299Ft./250g.), érdemes kipróbálni, mert nagyon jó minőségű. De természetesen saját magunk is elkészíthetjük házilag a pappardelle tésztát...
Ez egy elképesztően finom tészta étel, egyből az egyik nagy kedvencem lett. A finom ízletes rugalmas mégis puha tészta, zamatos ropogósra sült sonka és édeskés puhára párolódott paszternák remekül harmonizálnak egymással ízben és állagban egyaránt. Bármikor képes lennék megenni, ráadásul pár perc alatt elkészül.
Egy pohár chiantit ittam hozzá...

Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 600 Ft./adag
Bor: 1490 Ft. (Chianti - metro)

1 megjegyzés:

  1. Na, ma ez lesz a vacsora!!! Pont ennyi időt tudok szánni a főzésre este.Köszi a receptet!
    P.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!