Azt elmondhatom erről a szendvicsről, hogy eddigi életem legfinomabb gombás melegszendvicsét sikerült összedobnom. Mindez egy improvizáció eredménye volt. Valami gyors kaját kellet összedobnom, mikor felugrott hozzám pár barátom. A kamrában találtam konzerv, sós vízben eltett szeletelt gombát, és pár baguettet, így a dolog adta magát. A fejemben valami krémes gombás ragu kezdett körvonalazódni, így az ehhez szükséges cuccokat is összeszedtem.
Az eredmény, minden várakozást felülmúlt…
Hozzávalók (10 db. szendvicshez):
· 20 dkg apró szeletelt gomba
· 5 db. zsemle vagy 2 baguette
· 15 dkg. gruyère vagy edami sajt
· 3-4 gerezd fokhagyma
· 4-5 dkg. frissen reszelt parmezán
· 1 dl. tejszín
· 2-3 dkg vaj
· 1 ek. olívaolaj
· fél csokor petrezselyem
· 1 ek. apróra vágott friss snidling
· 2 tk. erdeigomba-por
· fél deci száraz fehérbor
· só, bors
· liszt
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben olívaolajat és vajat hevítek, amire rádobom a vékonyra szeletelt fokhagymát.
2. Mikor a fokhagyma pirulni kezd, hozzáadom a levétől lecsöpögtetett apró, szeletelt gombát.
3. Sózom, jócskán tekerek rá borsot, megszórom a gombaporral, átkeverem, és pár pillanatig pirítom.
4. Felöntöm a borral, megvárom, míg az alkohol kiforr belőle, és ezután lefedem egy darab alufóliával. Közepesnél alacsonyabb fokozatra kapcsolom a tűzhelyet, és 10-12 percig párolom a gombát.
5. Ezután, megszórom egy fél evőkanálnyi liszttel, feljebb kapcsolom a tűzhelyet, és kissé megpirítom.
6. Hozzáöntöm a tejszínt, és mikor kezd behúzni, besűrűsödni, beleszórom a felaprított snidlinget.
7. Egy-két percig forralom, míg a tejszín teljesen be nem sűrűsödik, ezután félrehúzom a serpenyőt, beleszórom a parmezánt és az apróra vágott petrezselymet, elkeverem, és félreteszem, hogy langyosra kihűljön.
8. A tejszínes-gombás ragut a kenyér (vagy zsemle) szeletekre halmozom, megrakom a tetejüket a reszelt sajttal, a sütőbe teszem, és a grillező fokozaton addig sütöm, míg a sajt rá nem pirul.
Tálalás, tippek:
A megsült melegszendvicseket tálcára halmozom, majd mindegyiket megkenem egy kevés csípős paprikakrémmel (vagy chilikrémmel).
A kész ragut, mind fel kell használni aznap, mert hűtőben tartva sem marad friss másnapra.
Természetesen konzerv helyett, friss champion gombából is készíthetjük, csak akkor 20 percig kell párolni.
Mint azt már írtam, remekül sikerült ez a szendvics. A finom, fűszeres, krémes gombás ragu, a rápirult pompás sajttal, és a ropogós baguettel, pazar kis melegszendvics kerekedett belőle. Mindenkinek ajánlom, próbálja ki!
Az étel (és a barátok), szinte kiáltott egy palack siklósi (Malatinszky) Chardonnay-ért, ami remekül passzolt is hozzá…
Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: 220 Ft/db.
Bor: 4990 Ft. (siklósi Malatinszky Chardonnay Barrique ’06 – vinotéka)
Haj, de nagyot sóhajtottam. ha most itt lenne egy tálcával, az is későn lenne! De mondjuk csütörtökön megyek Pécsre, milyen jó lenne, ha már a várostáblánál valaki ilyennel várna bennünk :)))
VálaszTörlésAsszem szerelőt hívok, és megjavíttatom a tűzhelyem grilljét...
barátságos város ez a pécs, még ez is előfordulhat...:)))
VálaszTörlésezért a szendvicsért, érdemes szerelőt hívni! :)))
Megcsináltam, nagyon tuti lett !!! Köszi a receptet!!!
VálaszTörlésMa készítettem el, nagyon ott van a szeren a cucc :) Tipikusan az a kaja, amikor elolvasom a receptet, már elvonási tüneteim vannak :P Nem bírtam kivárni, hogy megsüljön, de illatok alapján egyelőre nem tudom megtippelni mennyit eszem belőle :)
VálaszTörléscsak óvatosan, nagyon addiktív a cucc! :D
Törlés