![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhml-xlGOsdVUUz_OjVq0pl6U5bYGpglpnnqlkQeyWTk1-s2b5i8l9kqxxajPAYbsv3hp5PayPr-ZYwZg5wkOwu__NMfoZdUwCX1xtfzCYttALaNfwvKu27i4Kzoe8z7rRIfzoghiLf-qc/s400/pizzagolyo.pict.jpg)
És ha már haverok és Super Bowl, akkor rengeteg pizza és mégrengetegebb sör. Most azonban elhatároztam, hogy újítok, és ahelyett, hogy hagyományos pizzákat készítek, inkább a pizzagolyókkat sütök. A receptet még régen, egy Főtér adásban láttam. Meccsnézéshez, és sörözéshez ideális kaja. Mártogatósnak pedig, Mamma, maionesa blanca-ját készítem el hozzá.
Hozzávalók (16db.):
· 10 dkg prágai sonka, szeletelve (6 szelet)
· 4 szelet pármai sonka
· 20 dkg pannonia sajt
· 25 dkg scamorza vagy pizza mozzarella sajt
· 5 dkg parmezán
· fél dl. tej
· 1 dl. olívaolaj
· 1 gerezd fokhagyma
· só
A tésztához:
· 1 csésze víz
· 3 ek. olívaolaj
· 1 tk. só
· 1 tk. cukor
· 3 csésze liszt (BL 80)
· 1 tk. élesztő (szárított)
Előkészületek:
Először a tésztát készítem el. A hozzávalókat a leírt sorrendben a kenyérsütőgépbe teszem, és a kelesztő-dagasztó programmal, elkészítem a kelt tésztát. Ha nincs kenyérsütőgép, akkor egy keverőtálban jól össze kell keverni, egy belisztezett deszkán átgyúrni, majd egy órán át kell keleszteni,
A sajtokat lereszelem.
Elkészítés:
1. A megkelt tésztát egy belisztezett deszkán átgyúrom, majd kettéosztom.
2. Egy nyújtófával, nagyjából negyvenszer húszcentis nagyságú téglalapalakú lapra nyújtom. A szélesebbik szélével magam felé fektetem.
3. A közepén egy csíkban, végigrakom a sonkák, és a sajt felét.
4. A tészta távolabbi felét ráhajtom a töltelékre, és szorosan betakarom vele, majd az alsó szélét, kissé megnyújtva a tésztát, magam felé húzom. Ezután, magam felé gurítva, rágörgetem a tölteléket, mint egy rétesnél.
5. A töltött tésztahengert, hét-nyolc egyenlő darabra vágom egy éles késsel.
6. Az így kapott „pizza-csigákat” fektetetve egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és egy kissé megnyomom, hogy megrogyjon a tészta. Majd a 220 fokra előmelegített sütőbe teszem 20 percre.
Miközben a pizzagolyó sül, elkészítem a „maionesa blanca”-t.
1. A botmixer keverőpoharába dobok egy gerezd fokhagymát, ráöntök egy kevés tejet, és péppé turmixolom.
2. A legmagasabb fokozaton, folyamatosan turmixolom, miközben az olaj felét lassan csurgatom hozzá, mint amikor majonézt készítünk.
3. Ezután folytatom a tejjel, azt is lassan, vékony sugárban öntöm hozzá.
4. mikor elfogyott a tej, folytatom az olaj másik felével, és addig keverem az egészet, míg össze nem áll egy sűrű, majonéz állagú mártássá. Ez kb. két-három perc.
5. egy csipet sót és egy kevés fehérborsot őrlök bele, és elkeverem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnJQBQgc35lJ7YLgae1ugLwZVWHkMo43g5CNRdEVaUcz8fsPugc9BSLnMktX0C_JsJv3gsxusFYX28-RIFPNUI_GkJA0cT4pi7Uz649_9OB2pJa0JfwVsfiLPAqGqzcI9Ljjswkr8er4c/s400/pizzagolyo.pict+(1).jpg)
Tálalás, tippek:
A tálalással ilyenkor, nem igazán kell törődnöm, csak kiteszem a pizzagolyókat az asztalra egy nagy halomba, mellé teszem egy tálkában a mártogatóst, és kész.
Természetesen, mással is megtölthetjük a tésztánkat. Nem kell feltétlenül többféle sajtot használni, a lényeg, hogy jó sok legyen. Ízlés szerint másféle sajttal, vagy sonka helyett, pl. kolbásszal. A mártogatósnak is számtalan változatát készíthetjük, a joghurtostól a paradicsomosokon át, a csípős-chilis, vagy édes-savanyú szószokig.
Én most az itthon fellelhető anyagokból készítem el a pizzagolyókat. A fokhagymás „fehér majonéz” meg igen csak jó választás hozzá…:)
Elkészítési idő: 40 perc + 2 óra (dagasztó-kelesztő program a gépben)
Költségek: összesen kb. 2100 Ft.
Sör: Holsten 240 Ft/db. Beck 235 Ft/db
Go Cardinals !!
Nagyon jó recept, ki fogom próbálni.
VálaszTörlésNagyon jó a recept, megkérdeztem ha 1 nappal buli előtt sütöm ki az baj?
VálaszTörlésén nem tenném, ez csak frissen sütve az igazi, akárcsak a sima pizza. Azt sem sütnéd/rendelnéd meg egy nappal előtte!:)
Törlésesetleg úgy dolgozhatsz előre, hogy megcsinálod a golyókat pár nappal előtte, és nyersen lefagyasztod (tálcán beteszed a fagyasztóba 2-3 órára, és mikor megkeményedett, becsomagolhatod egy zacskóba és úgy fagyasztod tovább). a buli előtt pár órával kiveszed felolvadni, és frissen kisütöd.