Keresés a blogban

Mi legyen, a sült csirke maradékával…?

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem valahogy mindig marad másnapra, egy kis hús, ha csirkét sütök. Nem mintha nem sikerülne jól (nagyon is remek csirkét szoktam sütni), csak éppen „jó” magyar szokás szerint, többnyire többet sütök, mint amennyit egyszerre képesek lennénk befogadni. Legtöbbször a melléből marad egy-egy darab, de sokszor akad mellé egy kis szárny és egy kis háta is.
Mindig pont annyi, amennyi egy jóllakáshoz kevés, de annyi, hogy a kutyáknak még sincs szívem odaadni (különben is, a csontokat már megkapták). Ilyenkor kellenek az újrahasznosítási trükkök.
A legkézenfekvőbb, egy salátát összedobni, és a húst rátépkedni. Ezt is szoktam csinálni, de most valami tartalmasabbra vágytam. Így jött ez az ötlet.


Hozzávalók:

· Maradék sült csirke
· Tejszín
· Parmezán vagy Grana padano
· Friss petrezselyem
· Sült fokhagyma
· Tészta
· Só, bors
· olívaolaj

Elkészítés:






















Nem írtam mennyiséget a hozzávalóknál, mert függ attól, hogy mennyi hús és fokhagyma maradt.
Ebben a konkrét esetben:
Felteszem a tészta főzővizét, és mikor lobogva forr, beleszórok 250g tagliatellét.
A húst, letépkedem a csirke csontjairól, és kisebb darabokra szedem (kb. kétcsészényi lett), és egy serpenyőben felforrósítom. Ha kell, egy kis olajat öntök alá. Közben a sült fokhagyma (egy fej) héjából, kinyomkodom a krémes gerezdeket, amit hozzáadok a húshoz. Felöntöm egy deci tejszínnel, sózom, borsozom, megszórom egy fél marék apróra vágott petrezselyemmel, fél marék frissen reszelt parmezánnal, és összeforralom a szószt.
A közben kifőtt tagliatelle tésztát rászedem a mártásra, és egy kevés főzővizet, elkeverem, tányérra szedem, megszórom még egy kis petrezselyemmel és parmezánnal, és tálalom.
Ez a mennyiség két bő adagra elég.

Tippek, tálalás:

Nem csak tejszínes szószos tésztába lehet hasznosítani a maradékot. Például, ha a hús mellet egy kis karikára vágott cukkínit pirítunk, és tejszín helyett, paradicsommal öntjük fel, vagy félbevágott koktélparadicsomokat szórunk hozzá, tépünk egy marék friss bazsalikomot mellé, friss fokhagymát szeletelünk rá, és rájön a tészta…
Maradva a tejszínes változatnál: Csak frissen elkészítve ajánlom a fogyasztását, melegítve nem jó. Az egész meg van tíz perc alatt.
A sült csirkés posztban, már ecseteltem a hús és a fokhagyma ízeit, ehhez már csak hozzá kell adni gondolatban a tejszínt és a parmezánt és máris elképzelhető, mennyire finom ez a tészta.
Egy palack, pincehideg Chardonnay-t érdemes bontani, ehhez az ételhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!