Keresés a blogban

Villámgyors tésztakaják III.

Újabb két variáció következik, ezúttal, a tészta mellet a zöldfűszerek, és a fokhagyma kap főszerepet. Mindkettő szintén gyorsan elkészíthető, nem tart tovább, mint a víz felforralása, és a tészta megfőzése, max. 20-25 perc.
A pestot nem kell feltétlenül mozsárban elkészíteni, használhatunk robotgépet, vagy akár botmixert is. A friss bazsalikomot, hipermarketekben csokorban, vagy kis cserepekben árulják. (Az üveges, kész pestót felejtsük el! )


Fokhagymás-petrezselymes spagetti, két személyre:

Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben, ízlés (és méret) szerint, 4-6 gerezd (vagy több) fokhagymát, hajszálvékony szeletekre vágok, és elkeverem 2-3 evőkanál olívaolajjal, és egy csipet szárított oregánóval.
Közben a víz felforrt, megsózom, és beledobom a taglietelle tésztát (250g). Eközben egy nagyobb serpenyőbe, vagy wokba beledobom az olajjal elkevert fokhagyma szeleteket, és belemorzsolok egy szárított chilit, és nagy lángon melegíteni kezdem. Mikor a fokhagyma elkezd színeződni, egy merőkanál tésztafőző-vizet öntök hozzá, és folyamatos keverés-rázogatás mellet, megpuhítom a fokhagymát, miközben a benne lévő víz felét elforralom. Meglocsolom még egy kis extra szűz olívaolajjal, közben folyamatosan keverem-rázom, hogy egynemű szószt kapjak (emulgeálom).
A megfőtt (al dente 7-8perc) tésztát a szószra dobom, megszórom egy csokor apróra vágott friss petrezselyemmel, és alaposan összerázom a tésztát és a szószt.


Reszelt pecorinoval (vagy parmezánnal) a tetején, és jócskán meglocsolva még egy adag, jóminőségű, extra szűz olívaolajjal, tálalom.
Mőcsényi zöldveltelinit ajánlanék hozzá.



Taglietelle pestoval, két személyre:

Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben a megmosott lerázott kisebb csokor bazsalikom levelet felaprítom, és a mozsárba dobom (készithetjük robotgéppeben is), egy csipet durva tengeri sót szórok rá, és pépesre zúzom. Hozzáadok két gerezd fokhagymát, és tovább zúzom. Egy marék szárazon aranybarnára pirított fenyőmagot (ki lehet próbálni dióval is) dobok rá, és azt is pépesítem/krémesítem. Egy nagy marék reszelt parmezán és pecorino keverékét (lehet csak parmezán, vagy csak pecorino is) szórok a masszára, elkeverem, tekerek rá frissen őrölt borsot, és felöntöm annyi, jó minőségű extra szűz olívaolajjal, hogy egy sűrű, de folyós szószt kapjak.
Mindeközben, a (250g) tagliatelle tészta kifőtt (7 perc). Leszűröm a tésztát, de hagyok az edény alján 3-4 evőkanálnyi főzővizet, és ebbe kanalazom a pestót (személyenként 2 evőkanálnyit). Elkeverem a szószt a vízzel, ráborítom a forró tésztát, alaposan összerázom/keverem, és készen is van a pestos tészta, lehet tálalni. Ezt érdemes kipróbálni!


Ehhez is remekül passzol a zöldveltelini.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!