Ezt tulajdonképpen nevezhetjük egyfajta Ázsián belüli fúziós ételnek is, mert egy thai ételt kombináltam egy kínai recepttel. Mostanában gyakran forgatom Kylie Kwong szakácskönyvét és bár a receptjeit eddig még nem nagyon használtam, rengeteg inspirációt kapok tőle. Megtanultam, hogy még lazábban kezeljem az alapanyagokat, nem kell ragaszkodni az eredeti elképzelésünkhöz, még inkább inkább előtérbe került nálam a rögtönzés.
Ez az étel is először egy thai tésztasalátának indult, de menet közben szépen átalakult egy meleg egytálétellé...
Hozzávalók (2 személyre):
. 25 dkg. marhahús (comb v. rostélyos)
. 25 dkg. kínai tojásos tészta (shan'shi)
. 3 gerezd fokhagyma
. 1 db. sárgarépa
. 10 dkg. jégcsapretek
. fél maréknyi szárított fafülgomba
. 3 szál újhagyma
. szezámolaj
. mogyoróolaj
. shao xing rizsbor (v. száraz sherry)
. keményítő
. só, cukor, őrölt gyömbér, csilipehely
az öntethez:
. 5 ek. kókusztej
. 2 ek. thai halszósz
. 1 ek. világos szójaszósz
. 1 tk. csiliolaj
. 1 ek. lime lé
. 1 ek. barnacukor
. 2 ek. aprított friss koriander
. 1 ek. aprított friss thai bazsalikom
Elkészítés:
1. Először is, a fafülgombákat egy tálba teszem és beáztatom bőséges mennyiségű meleg vízbe és kb. 25 percig áztatom a felhasználásáig.
2. A marhahúst vékony lapokra vágom, egy tálba teszem, megszórom 2-3 kanál étkezési keményítővel és kétszer annyi vízzel, majd alaposan elkeverem, hogy a húst mindenhol bevonja a keményítős máz.
3. Az öntet következik, a hozzávalókat egy csavaros tetejű üvegbe teszem és jól összerázom, majd félreteszem a felhasználásig.
4. Felteszem a tészta főzővizét forrni, közben a répából egy zöldséghámozóval vékony csíkokat vágok, majd a közben felforrt vízbe teszem és fél percig blansírozom, azután hideg vízbe átteszem, hogy lehűljön, és ne főljön tovább.
5. A lobogó forró vízbe teszem a tésztát és a csomagoláson feltüntetett ideig, mínusz egy perc, főzöm, majd leszűröm, gyorsan leöblítem hideg vízzel, lecsöpögtetem, egy tálba teszem és meglocsolom egy-két kanál szezámolajjal, azután két villával átkeverem, hogy ne tapadjon össze.
6. Előveszem a wokomat és 2-3 kanálnyi mogyoróolajat forrósítok benne, addig míg az olaj felszíne vibrálni nem kezd és kissé füstöl.
7. Beledobom a marhahúst és dobva-rázva keverni kezdem, közben hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, egy bő evőkanál őrölt gyömbért, kevés sót, cukrot és csilipelyhet ízlés szerint.
8. Mikor a hús már mindenhol szint kapott, hozzáadom a blansírozott sárgarépát, a lecsepegtetett fafülgombát és együtt pirítom tovább egy-két percig, miközben ha kell, egy kevés rizsbort öntök alá.
9. Hozzáadom a tésztát és a szintén zöldséghámozóval felcsíkozott retket, meglocsolom az öntettel és folyamatos kevergetés mellet addig pirítom míg a tészta és az öntet át nem melegszik.
10. Ezután félrehúzom a wokot, megszórom a zöldjével együtt apróra vágott újhagymával. Kész!
Tálaláskor a tányérba halmozzuk az ételt és a tetejét megszórjuk friss korianderrel vagy újhagyma zöldjével.
Tipp! A jégcsapretek helyett vagy mellett használhatunk babcsírát vagy kígyóuborkát, vagy más zöldségeket is.
Remek ízek keverednek ebben az ételben. Puha marhahús, fűszerek és zöldségek, krémes-szószos tészta... igazi íz és állag kavalkád, érdemes kipróbálni.
A gyömbérsör remekül illik mellé...
Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 650 Ft./adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése