![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGS78Mhyphenhyphenl6qRvDxoYURrN5y1KAYyWliT-OJZDBJ1anAW1WL12oyJ3RjwvUY6oj2JLcAGR6ilGhw4KJN_f51FlM5vKiMI4V8iuqtIEP_gTipDI7LKnxCxgQDaQ5f41JFzYiXiqUaB_BJA/s400/M%C3%A1solat+-+pizzaprojekt+(2).jpg)
Íme a pizzatészta alapreceptje, ami négy darab, 32 centi átmérőjű, kb. 1/2 centi vastag, (vékony tésztájú, olasz) pizza elkészítéséhez kell:
Egy keverőtálba hat csésze (cup = 2,4 dl.) lisztet (BL80-as kenyérliszt) és két teáskanál sót teszek. A közepébe egy mélyedést alakítok ki, és beleöntök két csésze langyos vizet, amibe egy zacskó (7 g) instant élesztőt (Dr.Oetker) szórok, egy evőkanál cukor társaságában. Egy kicsit hagyom, hogy az élesztő felfusson, hozzáadok 6 evőkanál olívaolajat, és az egészet összekeverem. Ezután egy belisztezett deszkára teszem, és alaposan átgyúrom.
10-15 percnyi gyúrás után, egy tálba teszem, letakarom, és egy órára félreteszem egy meleg helyre, hogy a duplájára keljen. (Ha van otthon kenyérsütő gépünk, akkor még egyszerűbb a dolog, mert csak a hozzávalókat beletesszük, és a dagasztó-kelesztő programmal elkészítjük a tésztát.)Amikor megkelt a tészta, újra átgyúrom, így a levegőt is kipréselem belőle. Ezután négyfelé vágom, s amelyiket nem használom fel azonnal, azt egy-egy kiolajozott edénybe teszem, fóliával letakarom, és a hűtőbe teszem. Két napig eláll így. (Sokan megütközhetnek, az istant élesztőn, de szerintem pizzatészta esetében mindegy milyen élesztőt használunk. Szerintem az instant élesztőnek permanens(egyenletes) a minősége, míg a nyers élesztő tapasztalataim szerint hol jobb, hol rosszabb, nem igazán megbízható. Persze mindenki használja azt amit megszokott -7 g. szárított = kb. 25 g. nyers-.)
Ami még egy jó pizzához feltétlenül kell: pizzaszósz és mozzarella sajt. Szerintem a legegyszerűbb, és legfinomabb pizzaszósz a következő:
Fogok két doboz mutti polpa hámozott, darabolt konzervparadicsomot, és egy szűrőbe téve, lecsöpögtetem belőle a fölösleges lét, majd egy tálba öntöm. Hozzá adok egy evőkanálnyi olasz sűrített paradicsomot (vagy apróra vágott, napon szárított paradicsomot), 1-2 gerezd átpréselt fokhagymát, fél deci kiváló minőségű extraszűz olívaolajat, sózom, borsozom, ezután alaposan összekeverem. A végén egy csokor bazsalikomlevelet tépkedek bele.
Ez a mennyiség négy pizzára elegendő. Jól záródó üvegben, egy kis olajat öntve a tetejére, egy hétig eláll a hűtőben.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikkZ9zT5nariBH4p7qeTQRGiLimmKsmGz5Dzbpl0aovs1BKG8AdLobUO3v6bkv1nLC05se1TVSkcF4X69bgfhRCh-Iw8NK-bcMNVKx_I8vlr8qFzuczRBtUR4_s5NEt8REcSJD2T1MuQ/s200/bufmozz.jpg)
Ha ez a két fő alkotóelem rákerült a tésztára, már csak a fantáziánk szabhat határt a pizzavariációknak. De ha már nem sajnáltuk az időt és a pénzt a legjobb alapanyagok beszerzésére, ne rontsuk el azzal a pizzát, hogy telepakoljuk mindennel, amit a hűtőben találunk. A „néha a kevesebb több” alapelvét szem előtt tartva, négyféle feltétnél többet ne tegyünk rá, mert így elvész az egyes alapanyagok íze.
Kezdem az egyik nagy kedvenccel:
articsókás-szalonnás pizza
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTvEwLpN_P7ksFYpRfp_3Yj0sRszaFLFB2jvcdKYvn-KYs85iQRyfgCvfwUfBhZlh9jk0LlwvuT3FOOdUPO5gcp0_5il2yODOJi07LqUsN7XH266B3UYdSGkYC6_iu6F9Yh8oKHd_GgQ/s400/atrticsszalonnapizza.jpg)
A tésztát kinyújtom akkorára, amekkora a pizzatepsi, megkenem a szósszal, rátépkedem a mozzarellát (vagy megszórom reszelt, esetleg kisebb kockákra vágott scamorzával). Az articsókát felszeletelem és egyenletesen elosztom a pizzán, meghintem a szalonnacsíkokkal, és a 250 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütöm.
Remek kis pizza ez. A mozzarellába beleolvadó, finoman savanykás-sós articsóka íze keveredik a szalonna zamatával és a belőle kisülő szalonnazsírral, ezt nevezem én az ízek kavalkádjának. Mellé egy pohár chianti…
A toplista egy másik darabja:
szardellás pizza
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-7mEjS7JoPcQBURvkEvgZZbzf32CoCm7U_fbJQspvO7B4PAGlMMoU2TEZow-yEQU8yzfJ39L_90ns88pmMpYe2FYjQsF5X746nUEobcfzubbvD9Iwr322WcqK86-GteP-YpVnJXySZA/s400/szardellapizz+(1).jpg)
Jóféle chardonnayt ajánlanék hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése