A
karácsonyi menü része volt ez a fogás. Nem akartam túlspilázni
az ünnepeket, valami flancos étellel így találtam ki, hogy egy
egyszerű, magyaros töltött csirke, tepsis krumpli és hozzá
pecsenyeszósz (gravy-szósz) legyen az ünnepeken. Erre a célra
rendeltem a szokásos forrásomtól egy szépen megtermett kapirgálós
tanyasi csirkét, hogy azért megadjuk a módját mégiscsak. Ami
talán különleges ebben a receptben, hogy a csirkét előtte
teljesen kicsontoztam, és úgy töltöttem meg, és nem a csirke
hasüregét tömtem meg a töltelékkel.
Hozzávalók (6 adaghoz):
.
1 db. egész tanyasi csirke kb. 1,8-2 kg.
.
30 dkg. csirkemáj és szív vegyesen
.
5 dkg. bacon v. angol szalonna
.
3 fej hagyma
.
1 fej + 3-4 gerezd fokhagyma
.
2-3 db. szikkadt zsemle
.
1 db. tojás
.
6-8 db. friss zsályalevél
.
2 ág friss rozmaring
.
4-5 ág friss kakukkfű
.
1 csokor friss petrezselyem
.
1,5 dl. száraz fehérbor
.
só, bors, majoránna,
.
1 dl. tejszín
.
5 dkg. vaj
.
olívaolaj
.
1 liter sötét
alaplé
Elkészítése:
1.
Először is elkészítem a köretet, egy serpenyőben olajat
forrósítok és üvegesre pirítok benne 2 fej apróra vágott
hagymát, miközben hozzáadom a felaprított rozmaringot és
kakukkfüvet.
2.
Hozzáadom a kis kockákra vágott szalonnát is és együtt pirítom
míg a hagyma aranybarnára nem karamellizálódik.
3.
Beleteszem az apróra vágott májat, egy-két percig sütöm, míg a
máj színt nem kap, ezután belereszelem a fokhagymagerezdeket.
4.
Felöntöm a fehérborral és addig forralom, míg a nagy része el
nem forr alóla, közben sózom, borsozom, egy nagyobb csipetnyi
majoránnát morzsolok bele.
5.
A bő vízben (vagy tejben) beáztatott, majd alaposan
kinyomkodott zsemlét is hozzáadom és alaposan elkeverem.
6.
Apróra vágott friss petrezselymet és zsályát adok még hozzá,
lehúzom a tűzhelyről és egy tojást ütök bele, majd az egészet
szépen elkeverem, félreteszem és hagyom kihűlni.
7.
Ezután kicsontozom a csirkét. Akinek nincs ebben rutinja, annak
ajánlom ezt
a videót, ebből megtanulható a kicsontozás technikája.
8.
A kicsontozott csirkét kiterítem bőrével lefelé, megsózom és
borsozom, majd a kihűlt tölteléket egyenletesen elosztom rajta,
tömködök a combcsontok helyére is, majd összehajtogatom, és egy
kender kötözőzsinórral hengerformára kötözöm (lásd, a
képen/videón).
9.
Kis tálkában összekeverek 2 tk. sót és a vajat, ezzel alaposan
megkenem a csirkét mindenhol.
10.
Egy rácsos tepsi aljába dobok egy félbevágott hagymát és
félbevágott fej fokhagymát, a csirkéről lenyesegetett húsokat,
szárnyvéget és pár csontot is, fölé teszem a rácsot, arra
fektetem a csirkét mellével lefelé, és a 190-200 fokra
előmelegített sütőbe tolom, és 80-90 percig sütöm.
11.
Félidőben megfordítom a madarat, megkenem/meglocsolom az alatta
összegyűlt zsiradékkel, majd a vége felé még ránézek, és ha
kezd nagyon megbarnulni, beterítem pármai sonka (vagy bacon)
szeletekkel, nehogy megégjen. Ha kész ellenőrzöm egy
maghőmérővel, belül is elkészült-e (70-75 Celsius-fok),
vagy ha nincs maghőmérőnk, szúrjunk egy hústűt a közepébe,
majd a hegyét az ajkunknak érintve érezhetjük elég forró-e...
12.
Közben, ezzel párhuzamosan, elkészítem a tepsis krumplit is, az
itt leírtak szerint.
13.
A megsült csirkét melegen tartva, félreteszem pihenni legalább
30-40 percre.
14.
A tepsiből leöntöm a felesleges zsiradékot, a tepsit a benne lévő
megsült hagymákkal (hozzáadom a csirkéről leszedett sonkákat
is) és nyesedékkel felteszem a tűzhelyre és felforrósítom,
meghintem egy fél kanálnyi liszttel, elkeverem és pirítom kicsit,
majd felöntöm az alaplével.
15.
Pár percig forralom, míg minden pörzsanyag feloldódik a tepsi
aljáról, azután egy szűrőn át, átöntöm/passzírozom egy
nyeles forralóedénybe, majd a szószt 10 percig forralva a felére
sűrítem.
16.
Egy deci tejszínt adok hozzá, hogy selymesebb legyen, és ha kell
sózom, borsozom.
Tálaláskor
a tányérra szedek a krumpliból, egy vastag, kétujjnyi szeletet
vágok a csirkéből ezt helyezem mellé, majd a pecsenyeszósszal
körbelocsolom. Savanyúsággal, céklával vagy almapaprikával
kínálom.
Tipp!
A fentieken kívül bármilyen általunk kedvelt töltelékkel
elkészíthető ez az étel.
Köretnek
jól illik mellé a vajas krumplipüré is, egy kis salátával, vagy
tálalhatjuk csak friss zöldsalátával is.
Mit
is lehet elmondani erről az ételről? Aranybarna, ropogós
csirkebőr, puha szaftos csirkehús, ízletes, fűszeres töltelékkel,
és pompás pecsenyeszósszal... Ennyi! Szerintem ennél nem kell
több.
Száraz,
testesebb furmintot ajánlok hozzá, Tokaj-hegyalja vagy Somló
vidékéről...
Elkészítési
idő: 3 óra
Költségek:
kb. 800 Ft./adag
Energiatartalom: 740 Kcal + köret
Nagyon finom lehet,dejó lenne ha megcsinálná valaki nekem..Most ebben a hóesésben..szivesen elfogadnám!Nyammm!..aztán tovább lapátolnám a havat!gratulálok,nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésSzeretettel várnánk január 29-én Gödöllőn a 3. Téli Szarvasgomba Ünnep-en! ( ami talán Hőgyészt is szeretné helyettesíteni).Sőt: lenne számodra egy kis igazi jó "tagliatelle"...
VálaszTörléskoszi a kicsontozos videot!!
VálaszTörlésÉs ki tudtad csontozni a video alapján? Ügyes vagy!:)
VálaszTörlésA csirke meg istenien néz ki!:)
A csirke fantasztikusan néz ki! A töltelék nagyon hasonló ahhoz, amit én csinálok. A gravy-be tejszint tenní főbenjáró bűn :)
VálaszTörlésAzt meg mindig csodáltam, hogy lehet 10 perc alatt elforralni fél liter vizet (alaplevet).
A csontozó vieóért örökké hálás leszek!!!!
Remélem ezt már egészségesen csináltad.
Megint egy nyálcsorgatós recept, köszi!
VálaszTörlésAmiért plusz hálás vagyok, az a kaják kalóriatartalma. Amit kiírsz hogy egy adagra vonatkozik, ott a képen látható mennyiségre kell gondolni?
az egész mennyiséget négy személyre számoltam. kb. 2 ilyen szelet adja ki az írt kalóriát, de köret nélkül. de most hogy mondod, módosítom 6 személyre, mert sok lenne négy embernek egy egész töltött csirke...:)
VálaszTörlés