Keresés a blogban

Zöld ketchup (green tomato ketchup)


Még a múlt héten főztem ezt a ketchupot, mikor leszedtük a paradicsomokat. Sajnos az idei időjárás miatt nagyon sok paradicsom nem érett be, így ki kellett találnom valamit a hasznosítására. A tavalyi zöld paradicsomból még mindig van pár üveg ezért idén azt nem főzök, maradt a chutney, vagy ketchup. Ez tulajdonképpen a kettő keveréke is lehetne, a fűszerezése sokban hasonlít a chutney-ra, de azért mégis csak ketchupnak nevezném.
A receptet napokig csiszolgattam, kerestem a megfelelő fűszerezést, állagot és próbálgattam az édes és savanyú ízek arányát. Végül, igen csak jól sikerült!

Hozzávalók:

. 3 kg. zöld paradicsom (nettó súlyban)
. 0,5 kg. alma
. 2 szál zellerszár
. 3 fej hagyma
. 1 fej fokhagyma
. egy üveg jalapeno chili (220 g.)
. 50 dkg. cukor
. 0,5 liter almaecet (vagy sherryecet)
. 4 ek. só
. 2 ek. thai halszósz
. 1 rúd fahéj
a fűszerkeverékhez:
. 6-8 szem szegfűszeg
. 7-8 szem szegfűbors
. 2 tk. egész bors
. 0,5 tk. római kömény
. 1 ek. mustármag
. 2 tk. őrölt gyömbér
. 2 babérlevél

Elkészítése:

1. A paradicsomokat megmosom, a kivágom a „csumáját” és kisebb darabokra vágom, majd egy nagy lábosba teszem.
2. Hozzáadom a meghámozott, magházától megtisztított kis kockákra vágott almát és a feldarabolt zellerszárat.
3. A hagymát és fokhagymát megpucolom és robotgéppel felaprítom pépesre azután ezt is hozzáadom a többihez.
4. Beleborítom a jalapenot az ecetes levével együtt amiben eltették, megszórom a sóval és a cukor egyharmadával.
5. A fűszerkeverék hozzávalóit mozsárban porrá összezúzom és megy bele a lábosba a rúd fahéjjal együtt.
6. Az egészet összekeverem és bekacsolom alatta a tűzhelyet, - ha kell, mert kevés a leve, öntök alá egy kis vizet, hogy ne égjen le - közepes fokozaton (kerámialap#4-5/9) lassan főzöm 1,5 órán át, gyakori kevergetés mellett.
7. Körülbelül 1 óra főzés után, ha a paradicsom szépen megpuhult, egy botmixerrel simára turmixolom az egészet, majd így főzöm tovább.
8. Egy nagyobb fémszűrőn átpasszírozom az egészet, hogy egy szép sima szószt kapjak.
9. Az átpasszírozott anyaghoz hozzákeverem a maradék ecetet, a cukrot, beleöntöm a halszószt és továbbfőzöm.
10. Főzhetjük addig míg eléri a várt sűrűséget, vagy egy óra főzés után 2 ek. kukoricakeményítő és 2 dl. víz keverékét hozzáadva, egyet forralva rajta, besűrítjük. Ha kell, további ecet, cukor, vagy só hozzáadásával véglegesíthetjük az ízek arányát az ízlésünk szerint.
11. Forrón, tiszta üvegekbe töltöm, tetőre állítva egy takaróba csomagolva hagyom lassan kihűlni.


Felhasználás előtt legalább egy hónapig hagyom hogy az ízek teljesen összeérjenek. Felbontáskor az üvegből egy tiszta csőrős flakonba áttöltöm a ketchupot így könnyebb adagolni/használni.
Tipp: Ebből a mennyiségből a végére kb. 2,5-3 liter kész ketchup lesz.
Felnyitás nélkül évekig is eláll a kamrában, de felnyitva hűtőben kell tartani, így 3-4 hétig felhasználható.
Ezt a zöld ketchupot bármihez használhatjuk amihez a „hagyományos” ketchupot is adnánk. Ezen kívül sültekhez, grill ételekhez, főtt szárnyashúsokhoz is fogyaszthatjuk.
Ha kevésbé csípősre szeretnénk készíteni csak a felét adjuk hozzá a jalapenonak, vagy ha egyáltalán nem akarjuk csípősre, egyszerűen hagyjuk ki belőle (bár, szerintem valamennyi csípősség kell bele).
Ez egy édes-savanyú-sós szósz, amit a finom fűszerek aromája és a különböző ízek finom egyensúlya tesz egy különleges és pompás ketchuppá...

1 megjegyzés:

  1. Milyen érdekes.

    Nálunk sem érett be sok paradicsom,de eltettem savanyúságnak,bezzeg ha vártam volna....

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!