Keresés a blogban

Tapas – Garnéla chorízóval és csilivel sáfrányos szószban


Szeretem ezeket a kis spanyolos falatkákat amit tapas néven ismerünk. Főleg a tengeri herkentyűkből készülteket. Most annyi volt az apropója ennek az ételek, hogy szombaton készülök a Metro vevőakadémiáján rendezett halas kurzusra, és bár teljesen más recepttel készülök oda, kedvet kaptam valamilyen „seafood” elkészítéséhez már csak azért is, hogy egy kicsit hangulatba hozzam magam. Szép garnélát találtam a halas pultnál így ez lett a kiinduló alapanyag.



Hozzávalók:

. 25 dkg. közepes méretű tisztítatlan garnéla (lehet előfőzött is)
. 5 dkg. chorízó kolbász
. 5 dkg. mogyoróhagyma
. 5 dkg. sárgarépa
. 1 db. kisebb paradicsom
. 3-4 gerezd fokhagyma
. 1 csili
. 1 db. citrom
. 2 dl. száraz sherry v fehérbor
. 1 ek. thai halszósz v. egy szardellafilé
. fél tasak (0,6 g.) valódi sáfrány
. fél csokor friss petrezselyem
. só, bors

Elkészítése:

1. Először a garnélákat tisztítom meg: A fejét lecsavarom, a páncélját kissé megnyomogatom, majd a hasrészén megbontva leszedem róla, majd kiszedem a tápcsatornáját, az itt leírtak szerint.
2. Egy kisebb lábosba két kanál olívaolajat forrósítok, majd beledobom a fejeket és a páncélokat, és 2-3 percig pirítom erős tűzön.
3. Hozzáadom a felkockázott sárgarépát és a hagymát, meg egy a kés lapjával szétlapított fokhagymát, mellédobom a petrezselyem levágott szárát is, és újabb 1 percig pirítom.
4. Felöntöm a száraz sherryvel/fehérborral és addig forralom, míg a fele elfő, ezután felöntöm 1,2 liter vízzel.
5. Lejjebb kapcsolom a tűzhelyet, hozzáadom a halszószt (vagy a szardellát) és lassan gyöngyözve-forrva főzöm 1-1,5 órán át.
6. Ezután egy szűrön átpasszírozom a rák alaplevet, és egy forraló edényben közepes lángon felére/harmadára beforralom, hogy a végén kb. egy csészényi (2-2,5 dl.) sűrű alaplé maradjon, hozzáadom a sáfrányt, és felhasználásig félreteszem.
7. Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítani kezdem a kis kockákra vagy fél karikákra vágott chorízót 1-2 percig, míg ki nem olvad belőle a paprikás fűszeres zsír.
8. Akkor adom hozzá a maradék fokhagymát apróra vágva, és a felaprított csilipaprikát is, és ezekkel együtt is pirítom 1 percet.
9. Beledobálom a rákhúsokat, és pirítom fél percig (ha nyers, nem előfőzött garnélát használunk, akkor egy perc), majd mikor megfordítom, melléadom az apróra felkockázott paradicsomot is.
10. A paradicsom után pár pillanattal, felöntöm a rákpáncélból főzött alaplével, fél-egy percig forralom, majd félrehúzom és megszórom 1 kanálnyi apróra vágott petrezselyemlevéllel.

Tálaláskor egy tányérba, vagy több kis tálkákba szedem a garnélákat, meglocsolom bőségesen a szaftjával, facsarok rá friss citromlevet, azután maldon sóval, borssal, kis petrezselyemmel, és apróra vágott csilivel megszórom. Mellé citrom karikát teszek és friss kenyérrel tálalom.
Tipp! Ha nem kapunk chorízót, használhatunk friss puha paprikás lángolt kolbászt is, szedjük ki a bőréből és kis darabokat csipkedjünk a töltelékből a serpenyőbe.
A fokhagymából és a csiliből ízlés szerint adhatunk többet is.
A rákpáncélból készült alaplevet előző nap is elkészíthetjük, a rákhúst pedig zúzott jégen tartva a hűtőben eltarthatjuk egy napig.
Ez egy pompás fogás! Finom puha szaftos és édes rákhús remekül harmonizál a chorízó, a fokhagyma és a csili fűszerességével. A remek rákhúsba harapva, és mellé a friss puha kenyeret az ízletes szaftba tunkolva, egy pillanatra akár egy barcelonai tapas bárban is érezhetjük magunkat...
Hűvös, száraz zöldveltelinit kortyolgattam mellé.

Elkészítési idő: 1,5 óra + 15 perc
Költségek: össz. 1600 Ft.
Energiatartalom: össz. 800 Kcal

1 megjegyzés:

  1. Spiritmonger23:33

    ez nagyon rendben van...
    Mi lett a Metros halparádéval?

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!