Keresés a blogban

Csirkemájas saláta sült, gorgonzolasajtos körtével és grillezett zöldségekkel


A spárgaszezon végén járunk, vagy talán már el is múlt, de én még találtam a piacon egy kis csokor szép friss fehér spárgát, ami pont jól jött az előzőleg elképzelt salátához, amihez már megvettem az újhagymát, római salátát és pár kemény félérett, de édes körtét. Minden más hozzávaló már otthon várt a hűtőben.
Habár salátát írtam, azért egy emberes, mondhatni férfias salátára kell gondolni, ami beillik akár egy egytálételnek is.



Hozzávalók (2 adaghoz):

. 25 dkg. csirkemáj
. 1 kis fej hagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. negyed római saláta
. negyed fej jégsaláta
. egy csokor újhagyma
. 8-10 szál fehér spárga
. 1 körte
. 5 dkg. gorgonzola sajt
. fél maréknyi dió
. egy csilipaprika
. 1-1 ág friss rozmaring és kakukkfű,
. 4-5 friss zsályalevél
. vaj
. olívaolaj
. fél citrom
. só, bors, cukor, szárított oregano

Elkészítése:

1. A spárgáknak letöröm a fás végét, meghámozom, az újhagymákat megpucolom, és a csilivel együtt meglocsolom kis olívaolajjal megforgatom benne, hogy mindenhol bevonja, majd megszórom egy kis sóval és egy sütőlapra teszem, a 220 fokra melegített sütőbe tolom 8-10 percre, vagy míg átsülnek és megpuhulnak, kissé megpirulnak.
2. Közben egy serpenyőben diónyi vajat forrósítok, a körtéket kettévágom, a magházukat kivájom, majd a forró vajra egy nagy csipet cukrot szórok és a körtéket belehelyezem és karamellizálni kezdem.
3. Mikor megfordítom, mellédobom a rozmaring ágakat és szép aranysárgára pirítom mindkét felét, addig sütöm, még kissé, de nem teljesen megpuhul.
4. félrehúzom a tűzhelyről, a fűszerágakat a körtére teszem, majd a tetejére morzsolom a gorgonzola sajtot is és félreteszem.
5. Egy másik serpenyőt szárazon felforrósítok, és beleszórom a diót, de előtte kissé megmorzsolom, hogy egy kicsit megtörjön, így pirítom meg vigyázva, nehogy megégjen. Azután félreteszem, kihűlni.
6. A spárgát meg a többit kiveszem a sütőből, melegen tartva félreteszem, majd a sütőbe teszem a körtéket a serpenyővel és 3-4 perc alatt ráolvasztom, pirítom a sajtot.
7. Serpenyőben vajat forrósítok, rádobom a csirkemájakat és 1-2 percig sütöm az egyik felét, majd mikor megfordítom, megszórom a vékonyan felszeletelt fokhagymával, a zsályával és a kakukkfűvel, a felaprított sült csilivel, és bőven örök rá borsot, majd rámorzsolok egy nagy csipet oregánot.
8. Addig sütöm, míg mindenhol megpirul kissé, a belseje már nem véres, de még rózsaszín, nem sül át teljesen.
9. Közben egy tálba tépkedem a saláták leveleit, facsarok rá kis citromlevet, meglocsolom olívaolajjal, sózom és borsozom, majd elkeverem, hogy mindenhol bevonja a leveleket az olajos-citromos öntet.

Tálaláskor egy nagy maréknyi salátát halmozok a tányérra, ráhelyezek a sült zöldségekből is, majd a sült májból és szaftjából is szedek rá, amit még meghintek maldon sópelyhekkel. A tetejére teszem a sült, gorgonzolás körtét és végül az egészet megszórom a pirított dióval.
Díszítésként még megszórtam egy kis zsálya virággal is, mivel éppen virágzik a kertben a zsálya és nem csak szép, hanem nagyon finom is...
Tipp! Csirkemáj helyett készíthetjük nyúl vagy pecsenyekacsa-májból is.
Ha már nincs spárga a piacon, vagy nincs szezonja, helyettesíthetjük grillezett kápia vagy kaliforniai paprikával is, vagy esetleg bébikukoricával.
Ha szezonja van, tehetünk a salátához pár szelet édes, érett paradicsomot is, jól illik hozzá.
A gorgonzola legyen érett és lágy, mindegy hogy dolcse vagy picante, mindkettő megfelel.
Ütős, és laktató saláta ez, tele ízekkel és textúrákkal. Egyszerre édes, sós és csípős, benne finom szaftos máj, édes-sós-fűszeres krémes körte a sajttal, puha de roppanós sült zöldségek és ropogós salátalevelek és pirított diódarabok...
Egy palack pécsi cirfandlit bontottam hozzá.

Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 590 Ft./adag
Energiatartalom: 630 Kcal./adag

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!