Keresés a blogban

Csirkeszelet szezámmagos mustármártással


Ez egy nagyon régi receptem, nem is tudom miért nem írtam le eddig. Egy gyors, egyszerű és nagyon finom fogás ami jól jön, ha hirtelen kell egy jó vacsorával előállni.
Az ilyen fajta mártásos, szaftos hússzeleteket szinte mindenki szeretni, így ezzel nem nyúlhatunk mellé ha esetleg ezt választjuk egy vendégséghez vacsorára.


Hozzávalók (2 személyre):

. 4 db. kicsontozott csirke felső comb (kb. 40 dkg.)
. 2 ek. szezámmag
. 1 tk. apróra vágott friss csili
. 2-3 dl. száraz sherry (vagy brandy)
. 2-3 ek. szójaszósz
. 1-2 ek. csípős angol mustár
. 2 ek. tejföl
. 2 ek. apróra vágott snidling (metélőhagyma)
. 2 dl. alaplé
. só, bors
. olívaolaj

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben először szárazon aranysárgára pirítom a szezámmagot, azután egy tányérra kiöntöm, hogy már ne piruljon tovább.
2. A serpenyőbe egy kanálnyi olívaolajat hevítek, és a kissé kiklopfolt, sózott és borsozott csirkecomb filét egy-egy perc alatt mindkét oldalán megpirítom benne.
3. Hozzáadom a szezámmagot, az apróra vágott csilit, pár pillanatig pirítom, majd hozzáöntöm a szójaszószt és a sherry-t is.
4. Mielőtt a szójaszószos mártás teljesen besűrűsödne, kiszedem a hús szeleteket, lejjebb kapcsolom a tűzhelyet közepesre, a serpenyőben maradt szaftra ráöntöm az alaplevet, hozzáadom a mustárt és a tejfölt és simára keverem, közben sózom, borsozom.
5. Visszateszem a húst a mártásba és 4-5 percig párolom az egészet, majd a végén apróra vágott snidlinget, metélőhagymát keverek hozzá.


Tálaláskor szórjuk meg még egy kis snidlinggel és pirított szezámmaggal, párolt brokkolival és/vagy rizzsel esetleg főtt taglietelle tésztával köríthetjük.
Tipp! A hús a mártásban tartva, hűtőben két napig eltartható.
Csirkecomb helyett elkészíthető csirke/pulykamellből vagy sertés tarjából, karajból is.
Tejföl helyett a mártást dúsíthatjuk tejszínnel és vajjal is, persze ez esetben a kalóriatartalma magasabb lesz.
Remek fogás ez a mustáros szelet. Finom szaftos hús, egyszerre pikáns, csípős és fűszeres szaftban tálalva...
Száraz tokaji vagy somlói furmintot ajánlok ehhez az ételhez.

Elkészítési idő: 30 perc.
Költségek: kb. 450 Ft./adag
Energiatartalom: 440 Kcal./adag + köret 70 Kcal. (20 dkg. brokkoli párolva)

3 megjegyzés:

  1. Ez tényleg egy jó recept.

    VálaszTörlés
  2. nem volt szép dolog eddig titkolni. holnap ezt kapja a vendégsereg.

    VálaszTörlés
  3. Többször elkészítettem már,istenien finom, ez a kedvencünk. Köszönjük!:-)
    Lesznek új receptek?

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!