Keresés a blogban

Tejszínben főtt mézes-mustáros csirkeragu


Péntek, Szenteste napja van. Délben felülök az ágyban, – reggel hétkor kerültem ágyba – kinyomom a mobilomat ami felébresztett és éppen visszadőlnék aludni, mikor hirtelen eszembe jut, hogy ötre jönnek anyámék vacsorára. Mit főzzek, szól a kérdés a fejemben... Felkelek, kávé, közben az e-mailjeimet böngészem, blogokat olvasok, facebookozok... felnézek és már fél három. Mit főzzek...?
Szerencsére, köszönhetően a karácsony előtti bevásárlásnak, a hűtőm tele van cuccal, csak ki kell találnom valamit, de gyorsan, mert hamarosan kifutok az időből. Hoppá egy csirke! Szép tanyasi csirke, ezzel nem nyúlhatok mellé. Eszembe jut Hugh Fearnley-Whittingstall egyik receptje, amit más régóta szeretnék elkészíteni.
Kicsit variáltam rajta, hogy jobban megfeleljen a család ízlésének és végül ez lett belőle...


Hozzávalók (5 személyre):

. 1 db. egész tanyasi csirke (kb. 1,5 kg.)
. 20 dkg. főtt császárszalonna
. 10 dkg. füstölt chorízo kolbász
. 2 nagy fej hagyma
. 1 fej fokhagyma
. 2 db. sárgarépa
. 2 szál zellerszár
. 2 ek. magos dijoni mustár
. 2-3 ek. angol csípős mustár
. 4 ek. akácméz
. 1-2 chipotle (füstölt jalapeno csili, mártásban)
. 0,5 liter cider (almabor)
. 0,5 liter tejszín
. 0,5 dl. brandy
. 3-4 ág friss rozmarig
. 3-4 ág friss kakukkfű
. 2-3 babérlevél
. 1 nagyobb csokor friss petrezselyem
. só, bors,
. olívaolaj
. alaplé
. liszt.

Elkészítés:

1. Előveszem a nagy öntöttvas főzőedényemet, olajat forrósítok benne és üvegesre pirítom a kockára vágott hagymát.
2. Hozzáadom a felaprított szárzellert és a nagyobb darabokra vágott sárgarépát is, kicsit átforgatom, hogy piruljon minden zöldség.
3. Közben a tíz részre feldarabolt csirkét meghempergetem lazán egy kis lisztben, a felesleget leütögetem róla és egy serpenyőben forró olajon elősütöm, hogy kérget kapjon a hús és a bőre kissé megpiruljon, majd a zöldségekhez adom.
4. A visszamaradt zsiradékba dobom a másfél centis kockákra vágott szalonnát és azt is megpirítom, majd a húshoz adom.
5. A serpenyőt visszateszem a tűzhelyre, felöntöm a brandyvel és begyújtom, flambírozom.
6. Mikor a láng elalszik, egy deci almabort is hozzáöntök, egy fakanállal felkaparom, feloldom a serpenyő aljára odasült pörzsanyagokat és az egészet a húsra öntöm.
7. Felöntöm az egészet a maradék almaborral, hozzáadom a feldarabolt kolbászt, megsózom, megszórom 10-12 szem egész borssal, őrlök is rá egy keveset a borsból, felöntöm a tejszínnel is, majd még pluszban ennyi alaplével, hogy a húst teljesen ellepje.
8. A zöldfűszerekből és a petrezselyem feléből csokrot kötök, a fokhagymafejet keresztben kettévágom és a feldarabolt chipotlevel, a mustárokkal és a mézzel együtt hozzáadom a többihez.
9. Lassan felforralom, majd közepes fokozaton (kerámialap#5/9) finoman rotyogtatva főzöm másfél órán keresztül, míg a hús teljesen megpuhul, közben megkóstolom, és ha kell sózom.
10. Egy előmelegített mélyebb tálalótálba kiszedem a húsokat, - óvatosan, hogy ne essen szét- a sárgarépa és a szalonna nagyját, meg a kolbászokat.
11. A szószról leszűröm a nagyobb darabokat, a fűszercsokrot kidobom, a fokhagyma puha belsejét belenyomkodom a szószba és újra felforralom, majd hozzáadom a maradék apróra vágott petrezselymet és az egészet a húsra öntöm.


Köretként párolt rizst, vagy friss ropogós fehér kenyeret ajánlok hozzá, de krumplipürével is tálalhatjuk.
Tálaláskor a hús mellé szedjünk a zöldségből és a szalonnából is majd bőségesen locsoljuk meg a mártással. Friss petrezselyemmel és, vagy parmezán forgáccsal díszíthetjük/ízesíthetjük.
Tipp! A maradék ragut, mártással együtt fagyasztva tárolhatjuk, majd a szószban melegítve, a húst beletépkedve tésztával tálalhatjuk.
Hűtőben ne tároljuk a tejszín miatt.
Csirke helyett elkészíthetjük nyúlból is, ugyanezzel a fűszerezéssel és főzési idővel.
Finom fűszeres puha hús, pikáns, édes-csípős-fűszeres krémes szószban, egyszerűen remek fogás! Könnyen elkészíthető és elképesztően finom étel.
Ehhez a krémes-pikáns ételhez egy palack testesebb, tölgyfahordós (barrique) érlelésű chardonnay-t érdemes bontani, de jól illik hozzá egy minőségi angol Cider (almabor) is, amit a főzéshez is használtunk...

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 850 Ft./adag
Energiatartalom:1220 Kcal./adag + köret 250 Kcal.
Bor: 480 Ft. - Cider 0,33 (tesco)

2 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!