Napokban tervezek még egy grillpartit, ahol közkívánatra főleg csevapot fogunk sütni. Ehhez készítettem ezt az adag ajvárt.
Ajvár receptből nem kevés kering a neten és én is kipróbáltam már párat, de egy ideje ezt a verziót készítem, mert nagyon bevált. A legtöbb recepttel ellentétben ahol nyersen darálják le a paprikát, én előtte meggrillezem, így szerintem sokkal gazdagabb, és kicsit füstösebb lesz a mártás íze.
Hozzávalók:
. 1 kg. kápia paprika
. 70 dkg. padlizsán
. 5-7 gerezd fokhagyma
. 1 fej lilahagyma
. 1 nagyobb húsos paradicsom (v. 3-4 ek. olasz sűrített paradicsom)
. 2-3 babérlevél
. ½ tk. durvára tört köménymag
. olívaolaj
. só, bors
Elkészítés:
1. A kápia paprikákat hosszába félbevágom, egy tepsibe teszem a vágott felével lefele, meglocsolom kevés olívaolajjal és a sütőbe teszem grillfokozaton. Addig sütöm míg a héja megfeketedik (15-20 perc).
2. A sütőből kivéve egy nagy keverőtálba teszem még forrón és folpackkal letakarom.
3. A padlizsánokat hosszában kettévágom, egy késsel a húsát bekockázom, majd egy tepsibe teszem. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40 percre.
4. A megsült padlizsán húsát egy kanállal kikaparom egy tálba, majd botmixerrel átdolgozom.
5. Közben a langyosra hűlt sült paprikákról lehúzom a héját és a húsát egy robotgépben összepépesítem, a meghámozott paradicsommal együtt.
6. A hagymát és fokhagymát aprítógéppel finomra darálom, majd egy lábosba borítom, amiben közben olajat hevítettem.
7. Mikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadom a padlizsánt és a paprikát, sózom, borsozom, rádobom a babérleveleket és a mozsárban megtört köménymagot.
8. Közepes fokozaton (kerámialap: 5-6/9), lassan főzöm a szószt 50-60 percig, míg nagyjából kétharmadára nem sűrűsödik.
9. Tiszta, kifőzött üvegekbe töltöm, a tetejét szorosan rácsavarom, majd fejtetőre állítva, egy plédbe tekerve két napra félreteszem.
Az ajvár remek kísérője a csevapcsicsának, vagy a grillezett húsoknak. Megfelelően dunsztolva, eltéve évekig eláll a kamrában. Felbontás után pár hétig fogyasztható marad ha hűtőben tartjuk.
A fenti mennyiségből, kb. 6 dl. ajvár készül...
nagyon jól hangzik, én is kérnék belöle;-) mindig (kicsit irigykedve)csodálom, milyen türelemmel készited a fázisfotókat;-)
VálaszTörlésmár ösztönösen készítem őket. amikor főzök a gép már szinte magától ugrik a kezembe:)))
VálaszTörlésaz enyémnek sajnos megvan az a rossz szokása, hogy gözre bepárásodik, a liszttöl elhomályosodik és az olajos kezemet sem szereti. sztem konstrukció hibás, nem?
VálaszTörlésvan valakinek tippje, hol lehet kápia paprikát venni?
VálaszTörlés(pénteken csevap-grill a la toma és ha lehet, hanyagolnám az ajvár-konzervet)
köszönöm előre is!
az interspárban láttam múlt héten. lassan jön a szezonja és mindenhol lehet majd kapni, érdemes lesz nagyobb mennyiséget készíteni. dunsztolva évekig eláll...
VálaszTörlésszuper, köszönöm!
VálaszTörlésszuper, köszönöm!
VálaszTörlésEgyre inkább látom az ajvár nem csak rokona a zakuszkának, de néhány olvasatban azzal meg is egyezik. Kösz!
VálaszTörlésMértékegységek után nem kell pontot rakni.
VálaszTörlésaz ajvárról esetleg...?
TörlésKedves Toma, végre elkészítettük életünk első Ajvárját a recepted alapján,
VálaszTörlésisteni lett, köszönjük szépen!
Nagyon örülök, hogy ráleltem erre a klassz blogra, miközben a málnaöntet receptjét kerestem:)
VálaszTörlésEl is kalandoztam tőle jó messzire, itt a bőség zavara ejt zavarba:D
Üdv nálam, nézelődj tovább! :)
TörlésJa, és amiért még írni akartam, az a kápia paprika. a II. Fény utcai piacon (Mammut mellett) egész évben kapható, több árusnál is, normális áron.
VálaszTörlésÚgy tudom, hogy ez dinnyével az igazi. A szomszéd mindig tesz bele dinnyét is :D
VálaszTörlés