Vega trükk, avagy pacalpörkölt laskagombából.

A pacalpörkölt mindig is a kedvenc ételeim közé tartozott de volt az életemben egy több éves periódus mikor vega voltam. Ezt a látszólag feloldhatatlan ellentmondást volt hivatott áthidalni ez az étel.
Tulajdonképpen ez egy egyszerű gombapörkölt aminek a „pacalos” jellegét a fűszerezés, a laskagomba formája és állaga adja.

Mivel jelenleg egy hosszabb alkotói válságból kifolyólag anyagiakban némileg kihívásokkal küszködök, úgy gondoltam most előjövök egy olcsó kajával. Ez a pörkölt nagyjából 500Ft/4fő költséggel megúszható, mivel a laskagomba az olcsóbb gombafajták közé tartozik.

Hozzávalók:

. 1 kg laskagomba
. 3 fej vöröshagyma
. 1-2 gerezd fokhagyma
. Étolaj vagy sertés/liba zsír ha nem vagyunk vegák
. 1-2 ek. paradicsompüré
. 1 zöldpaprika (lehet csípős)
. Só, bors, köménymag, pirospaprika.

Előkészületek:


A gombát megtisztítom méghozzá úgy, hogy egy papírtörlővel letörölgetem róla az esetleges szennyeződést. (A gombát lehetőleg ne mossuk vízzel, mert megszívja magát és ízetlen lesz.) ezután a lemezeire merőlegesen felcsíkozom. (erre csak a látvány miatt van szükség, mert így, kicsit jobban hasonlít a pacalra.)
A hagymát megpucolom, és a paprikával együtt, apró kockákra vágom.

Elkészítés:


1. Először is elkészítem a pörkölt alapot. Olajat kezdek hevíteni, rádobom a hagymát, a paprikát és megsózom. Ha nem vega verziót főzök, akkor inkább libazsíron indítom, mert szerintem pörköltet csak zsírral szabadna készíteni.
2. Mikor a hagyma megüvegesedik, félrehúzom, rászórok egy jó evőkanálnyi fűszerpaprikát, várok egy keveset, hogy a fűszerpaprikából kioldódjanak az íz és illatanyagok, keverek egyet rajta és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
3. Visszateszem a tűzhelyre, közepes lángra. Mikor a víz elpárolog róla, újra felöntöm. Ezt annyiszor ismétlem, (kb. háromszor) amíg a hagyma szét nem fő teljesen.
4. Közben hozzáadom a paradicsompürét, belereszelem a fokhagymát, egy késhegynyi frissen őrölt köményt szórok bele, és jó sok borsot tekerek rá.
5. Mikor elkészült az alap beleteszem a gombát, majd óvatosan, hogy ne törjem össze megkeverem és pár percig pirítom/párolom.
6. Megvárom mennyi levet enged és ehhez mérten vizet öntök alá, majd húsz-harminc perc alatt készre főzöm.

Tippek, tálalás:


Mivel én erősen szeretem, csípős zöldpaprikát használok. De lehet őrölt chilivel helyettesíteni, a fűszerpaprika egy részét.
A pörköltalapba tehetünk apróra vágott grillezett kápiapaprikát is, amitől még teltebb intezívebb lesz a pörkölt íze, de ebben az esetben használjunk kevesebb fűszerpaprikát.
Köretként, akárcsak a pacalnál, sós burgonyát is tálalhatunk, jól illik hozzá bár én tarhonyával jobban szeretem. De szerintem a legjobb egy szelet friss-ropogós fehérkenyérrel enni amivel kitunkolhatom a sűrű, fűszeres szaftot.
Mivel az étel meghatározó ízei a pirospaprika, kömény, és a bors, egy fűszeres illatú könnyű vörösbort ajánlanék hozzá, mégpedig egy palack szekszárdi kadarkát.

1 megjegyzés:

  1. Névtelen13:02

    Szia Toma,

    Nekem is van egy vega trükk ételem laskagombából. A Milánói sertés bordás készítem el, úgy hogy a tészta része egy sima paradicsomos(mint kb. az arrabiata, csak teszek bele friss bazsalikomot is) spagetti tészta, a feltét pedig a laska gomba ránta. Tökéletes az illúzió.. :)

    Üdv
    Gábor

    VálaszTörlés