Tour de serpenyő 18. etap Blagnac-Brive-la-Gaillarde - Körtés flognarde (Flognarde aux poires)




A héten, pár napot nálam töltöttek Lorienék, így egy „keveset” együtt főztünk-sütöttünk. Adta magát, hogy akkor a Tour de serpenyőre is készítsünk valamit, ha már úgy is mi vagyunk a sorosak...
A 18. etapot néztük ki, amikor is a mezőny megérkezik Limousin régióba.
Limousin egy ritkábban lakott vidéki régió, Franciaország középső területén. Híres a szarvasmarha tenyésztésről, legfőképpen hegyek, erdők borítják, és sok a folyó is keresztül folyik rajta, és ez a gasztronómiájában is visszatükröződik. A folyami halak éppúgy asztalra kerülnek mint a vadak, jellemző még a káposzta vagy gesztenye használata a konyhájukra. A régió központja Limoges városa.
Mi most egy a térségre jellemző édességet néztünk ki magunknak a Flognarde aux poirest, és ezt készítettük el. A flognarde (ejtsd: flonnyard), egy a clafoutis-hoz hasonló tejes piteféle, körtével elkészítve. Megosztottuk a feladatokat egymás között, Lorien magára válalta az elkészítést, míg én fényképeztem, dokumentáltam, és vállaltam, hogy a posztot is megírom róla.


Hozzávalók:

. 75 dkg. körte (kemény húsú)
. 15 dkg. liszt
. 10 dkg. porcukor
. 12,5 dkg. vaj
. 3 db. tojás
. 2,5 dl. tej
. 4 g. instant élesztő
. 1 citrom leve és reszelt héja
. 1 tk. apróra vágott friss tárkony
. csipet só
. maréknyi barnacukor a szóráshoz

Elkészítése:

1. A körtéket meghámozom, kivágom a magházát, és vékony szeletekre vágom, majd egy edénybe teszem és citromlével meglocsolom, hogy ne barnuljon meg.
2. Egy sütőtálat kivajazok, és ebbe fektetem több rétegben le a körteszeleteket, megszórom a tetejét a barnacukorral, és a 210 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem 10-15 percre, míg a cukor meg nem karammelizálódik rajta és a körte megpirul.
3. A tojásokat egy csipet sóval felverem, hozzáöntöm a langyos tejet és a porcukrot, belekeverem az élesztőt, a vaníliakivonatot, belereszelem a citrom héját, majd a liszttel is elkeverem.
4. A vajat felolvasztom, hozzákeverem a többihez és félreteszem pihenni 20-30 percet, hogy az élesztő kicsit dolgozzon.
5. A körtét kiveszem a sütőből, hagyom pár percig hogy kissé hűljön, majd megszórom a tetejét a tárkonnyal és rálocsolom a tésztát, egyenletesen, hogy mindenhol érje és befolyjon a körteszeletek közé is.
6. Betolom a 180 fokos (hőlégkeverés) sütőbe és 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.

Tálaláskor egy szép szeletet vágok és helyezek a tányérra, meghintem kis porcukorral a tetejét, és pici tárkonylevéllel díszítem. Adhatunk mellé egy gombóc vaníliafagylaltot is...
Egy pohár félédes fehérbort, Badacsonyi Szürkebarátot (Szeremley Huba) ajánlok hozzá.


4 megjegyzés:

  1. Agi , UTAH Allambol20:27

    Kozepiskolas koromban voltam egy csere- tanulo Limoge-ban. Hat, mit mondjak, fantasztikus volt. Koszonom a receptet, azota is keresem, igaz ott almasat kaptunk. Na meg francia hagymalevest. Egy helyi kerekpar versenyt is megneztunk de leginkabb a finomsagokra emlekszem.Koszi.

    VálaszTörlés
  2. Névtelen10:20

    Kedves Toma!
    Szerinted érdemes kísérletezni Vilmos körtével? Most kaptam apósomtól, de ugye az nem igazán kemény fajta.
    Ilke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát, meg lehet próbálni egy-két keményebb darabbal, de könnyen lehet, hogy szét fog főni. persze attól még lehet finom...:)

      Törlés
  3. Névtelen19:44

    Kormos körtével készítettem, most lett kész, és nagyon finom. Pedig én és a sütés... :)
    Nagyon jó ez az oldal, köszönet érte!

    VálaszTörlés