Zöldség alaplé

Hozzávalók:

2-2 szál sárga- és fehér répa
1 fej hagyma
1 szál zellerszár (lehet zellergumó is, csak abból negyed is elég)
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 paradicsom vagy aszalt paradicsom
4-5 szem egész bors


fűszercsokor (kakukkfű, rozmaring, babérlevél, zsálya) vagy petrezselyem

Elkészítés:

Másfél liter vizbe, beleteszem a fehér- és sárgarépát, nagyobb darabokra vágva, a vöröshagymát kettévágva, egy szál zellert négybevágva. A paradicsomot a tetején keresztben bemetszem és beleteszem a vízbe, a fokhagymákat megroppantva, és egy nagyobb csipet sót, a fűszercsokrot, és borsszemeket is beleteszem, majd az egészet lassú tűzön, kerámia főzőlapon ötös fokozat, gyönygyözve forrva, kb. negyven-ötven percig (forrástól) főzőm, a vizet folyamatosan pótolva ha kell.
Akkor van kész, ha minden züldség puhára főtt a lében. Ezután leszüröm, és felhasználásig félreteszem. A zöldség alaplevet le lehet fagyasztani, kisebb-nagyobb adagokban, fagyasztó-tasakokba öntve.
Ha nagyon gyorsan kellene az alaplé, és még ennyi időnk sincsen, akkor se használjunk leveskockát. Ezesetben, a zöldségeket reszeljük le, a fűszereket aprítsuk fel, és így főzzük a levest tíz percig. Majd szűrjük le, és felhasználhatjuk.

A zöldségeket lehet variálni, attól függően, hogy mi van otthon a hűtőben. Azért répa és hagyma mindig legyen benne.

Én mindig tartok a mélyhűtőben egy zacskó zöldségkeveréket, amit csak beledobok a vízbe, és fél-háromnegyed óra alatt kész a frissenfőzött alaplé. (lásd, a képen)

2 megjegyzés:

  1. Szia Toma!
    És mit csinálsz a főtt zöldségekkel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Általában kidobom mivel minden ízüket és tápanyagaikat kiadták magukból. De pl. fel lehet hasznáni pürésítve marharagukba vagy főzelékekbe sűrítőanyagként.

      Törlés