tag:blogger.com,1999:blog-7927059718485321221.post5912329328256260317..comments2024-02-14T19:27:33.272+01:00Comments on Tomakonyha: GravlaxBombadil Tomahttp://www.blogger.com/profile/12187372828606215466noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-7927059718485321221.post-72893796338908439302019-11-24T00:15:40.501+01:002019-11-24T00:15:40.501+01:00fonalférgek miatt kell fagyasztani . "Aki vis...fonalférgek miatt kell fagyasztani . "Aki viszont a nyers fogyasztást preferálja, csak olyan alapanyagot szerezzen be, amit ipari hűtőben legalább 15 óráig, lakossági fagyasztóban legkevesebb hét napig tároltak előkészítés előtt (az ipari fagyasztók nagyjából – 37 Celsius-fokon működnek, a lakosságiak ennél valamivel melegebb környezetet biztosítanak az élelmiszereknek).Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14322439925610552494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7927059718485321221.post-72758430033654493042012-11-24T10:07:20.774+01:002012-11-24T10:07:20.774+01:00a nálunk halasnál kapható friss lazacok, a szigorú...a nálunk halasnál kapható friss lazacok, a szigorúan ellenőrzött skandináv haltenyésztő telepekről származnak, ahonnan csak az élősködőktől és betegségektől mentes halak kerülhetnek ki, ezt a haltelepek a saját érdekükből elég komolyan veszik. ezeket biztonsággal lehet nyersen is fogyasztani. a gravlaxnál meg a só és cukor keveréke miatt szinte lehetetlen, hogy bármilyen élősködő túlélje, hiszen pont ezért találták ki anno ezt a tartósítási módot.<br />érdemes elkészíteni, jó kis karácsonyi előétel lehet...:)Bombadil Tomahttps://www.blogger.com/profile/12187372828606215466noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7927059718485321221.post-18569177617369461112012-11-24T00:16:16.062+01:002012-11-24T00:16:16.062+01:00úgy tudom, a fagyasztással "hőkezelt" ha...úgy tudom, a fagyasztással "hőkezelt" halat/húst biztonságosabb nyersen fogyasztani, mert a fagyasztás is elpusztít bizonyos káros mikroorganizmusokat, ha nem is mindet. erről akkor olvastam, amikor szusit akartam készíteni, és utánanéztem. hogy mennyire valós, azt nem tudom... nem kizárt, hogy egyébként a sózás is elpusztítja őket. <br />elég régi a post, de idekontárkodtam, hátha érdekes lehet az infó még valakinek. :) a recept miatt jöttem, karácsonyra tervezem elkészíteni! izgalmasan hangzik a teafű :)<br />v.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7927059718485321221.post-25933180068434319532011-07-30T21:59:16.816+02:002011-07-30T21:59:16.816+02:00szerintem azért írják, hogy könnyebb legyen szelet...szerintem azért írják, hogy könnyebb legyen szeletelni. ha a gravlaxot egy fél órára fagyasztóba teszed, megkeményedik és jól lehet szeletelni. <br />azt meg hogy eleve fagyasztott halból készítsük a gravlaxot, nem tartom ésszerűnek, nincs értelme....<br />a vákuumozás csak azért kell, hogy még pár napig friss maradjon. ha lefagyasztod vagy egy-két napon belül elfogy, nincs jelentősége:)Bombadil Tomahttps://www.blogger.com/profile/12187372828606215466noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7927059718485321221.post-47215422297519938872011-07-28T17:51:30.577+02:002011-07-28T17:51:30.577+02:00Még nem próbáltam, de nagyon tervezem. A külföldi ...Még nem próbáltam, de nagyon tervezem. A külföldi oldalak azt írják, hogy vagy fagyasztott halat vegyünk, vagy az elkészült gravlaxot fagyasszuk le egy időre. Nálad ez a vákumozás miatt maradt ki, vagy nincs is rá szükség? Nekem nincs vákuumozó gépem.tinipumanoreply@blogger.com