Csirkehús tekercs prosciuttoval és zsályával


Habár már szerencsére túl vagyok az utóbbi három hetemet megkeserítő betegségen, azért még maradnom kell a könnyebb ételeknél, a jóféle zsíros cupákokat egyenlőre hanyagolnom kell, így maradnak a csirkehúsos fogások.
Viszont már kicsit untam a sok csirkemellet, valami szaftosabb koncra vágytam, ezért mikor legközelebb a hentesnél jártam egy pár csirke felsőcombot vettem inkább. Gondoltam majd megsütöm vagy valami tepsis cuccot összedobok belőle, de végül is ez lett belőle.


Hozzávalók (2 személyre):

. 4 db. nagyobb csirke felsőcomb
. 4 vékony szelet pármai v. serrano sonka
. 8 friss zsályalevél
. egy-egy zöld és piros kápia paprika
. só, bors
. vaj vagy ghí
. az alapléhez: hagyma, sárgarépa, zellerszár

Elkészítés:

1. A csirkecombokat lebőrözöm kicsontozom, pár vágással megnyitom, hogy nagyjából egyforma vastag legyen mindenhol, majd egy folpackkal letakarva fele vastagságúra kiklopfolom.
2. A csontokból és bőrökből főzök egy sűrű sötét alaplevet.
3. Sózom borsozom a combok mindkét oldalát, majd betakarom egy hajszálvékony sonkaszelettel és két zsályalevelet fektetek rá keresztbe, hogy átérje (lásd a lenti képen).
4. Szorosan feltekerem, ráteszem egy duplára vett, olajjal bekent alufóliára, és szorosan beletekerem, majd a két végét is megcsavarom mint egy szaloncukrot és hogy egy szabályos hengert kapjak.
5. A hengereket egy tepsibe teszem, felöntöm vízzel, hogy harmadáig ellepje és a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 20 percre.
6. Hagyom langyosra kihűlni a húst, majd leszedem a fóliát.
7. Egy serpenyőben vajat/ghít forrósítok és ebben pirítom meg a hústekercseket minden oldalán körben, közben mellédobok egy feldarabolt zöld és egy piros paprikát és együtt pirítom a hússal.
8. Mikor a hús elkészült kiveszem és melegen tartva félreteszem, a serpenyőbe öntök egy-két deci alaplevet és addig párolom míg a paprika kissé megpuhul és a serpenyőben lévő pörzsanyagok is feloldódnak, amit mártásnak beforralok.
9. A hús két végét levágom, majd középen ferdén kettévágom.


Párolt rizzsel tálalom, amit a tányérra halmozok és köré rendezem a levágott végeire állított hústekercseket. A sült paprikát a rizsre halmozom és a húst a szósszal meglocsolom.
Tipp! Ezt az ételt nem csak csirkéből, hanem borjúhúsból vagy sertés karajból is elkészíthetjük, mindkettőhöz jól illik a zsálya és a sonka is.
Kápia paprika helyett használhatunk kaliforniai paprikát is.
Remek kis étel, a csirkehús kevésbé erőteljes ízét pompásan feldobja a levegőn szárított sonka zamata és a zsálya karakteres íze.
Somlói juhfark remek választás lehet ehhez az ételhez...

Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 550 Ft./adag
Bor: 2080 Ft. juhfark '06 Oszvald pincészet - vinoteka

5 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon guszta

    VálaszTörlés
  2. Jó volt látni a TV-ben.
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok a műsorhoz,minden elismerésem!

    VálaszTörlés
  4. Névtelen21:20

    Szia Toma!
    Igazán finom és jó látvány volt, ma ettük ebédre. Bár a zsálya íze engem valami fogkrémére emlékeztetett, nem lesz a kedvencem.Susztertangó

    VálaszTörlés
  5. a friss zsályalevélnek kissé borsos-fűszeres, enyhén gyógynövényes íze van, de a fogkrém még nem jutott eszembe róla :DD
    én nagyon szeretem, de persze nem mindenkinek jön be az íze, érdemes kipróbálni a receptet más zöldfűszerrel, pl. zsázsával vagy csomborral....

    VálaszTörlés