Kínai kaja – marhahús tojásos-zöldséges rizzsel és chilis szilvaszósszal


Ha valami gyorsan elkészülő, de azért tartalmas és érdekes kaját kell összedobni, a legjobb ha a kínai konyha irányában gondolkodunk. Én is ezt tettem, mikor egy barátommal beszélgetés (és sörözés) közben megéheztünk és utánanéztem valami ehetőnek. A hűtőbe nézve, ott árválkodott egy kis darab marhaszegy ami bármi máshoz kevés lett volna, de egy jóféle kínaihoz éppen elegendő. Aztán még a zöldséges rekeszből és a kamrából is összeszedtem ezt-azt, és végül ezt sikerült kihozni belőle...

Hozzávalók (2 személyre):

. 35 dkg marhaszegy
. egy csokor újhagyma
. friss gyömbér (egy hüvelykujj nagyságú darab)
. 2-3 ek. osztrigaszósz
. 3 gerezd fokhagyma
. 1 ek. étkezési keményítő
. 1-2 chili
. 1 csésze jázmin rizs
. 2 tojás
. 1 kápia paprika
. 1 sárgarépa
. 2-3 ek. világos szójaszósz
. mogyoró vagy szőlőmagolaj
. só
. 2 dl. chilis szilvaszósz

Előkészületek:

Először a húst vékony lapokra vágom, a rostjaival merőleges irányban, egy tálba teszem és rászórom a keményítőt. Hozzáöntök egy deci vizet és alaposan elkeverem, hogy a keményítős szósz mindenhol bevonja, majd félreteszem.
A rizst megfőzőm sós bő vízben mint egy tésztát, leszűröm, és melegen tartva félreteszem felhasználásig.
A fokhagymát és a gyömbért lereszelem, a chili magját kikaparom és a húsát apróra vágom.
A hagyma felét apróra felkarikázom, a másik felét nagyobb darabokban tollhegyformára felvágom.
A répát egy hámozóval vékony lapokra szelem, majd ferdén azt is tollhegyformára vágom.
A kápia paprikát felcsíkozom.
A tojásokat felverem habosra és kicsit megsózom.
A többi hozzávalót kiadagolom, és a tűzhely mellé készítem.

Elkészítés:

Minden legyen a kezünk ügyében, mert ha elkezdünk főzni, nagyon pörögnek az események...
1. A wokban az olajat felforrósítom, füstölésig és beledobom a húst. Dobva-rázva kevergetem fél percig, míg a színe nem változik.
2. Ekkor hozzáadom a gyömbért, fokhagymát és az apróra vágott újhagymát, tovább pirítom még fél percig, amikor is hozzáadom az osztrigaszószt és a chilit.
3. Egy csipet sóval ízesítem, még adok neki fél perc pirítást, majd félreteszem tálalásig melegen tartva.
4. A wokot tisztára törlöm, két-három ek. olajat forrósítok benne. A tojást megsütöm benne lágyra, majd kiteszem egy tálra.
5. A wokba beleteszem a paprikát és a répát és pirítom kicsit míg el nem kezdenek puhulni.
6. Ekkor hozzáadom a rizst, összeforgatom, meglocsolom a szójaszósszal és addig keverem-rázom míg a rizs át nem forrósodik.
7. Rádobom a hagymákat és a sült tojást, elkeverem és tálalom.

Tálalás, tippek:

Tálaláskor külön tálkákba teszem a rizst, a húst és a felmelegített chilis szilvaszószt.
Ez az étel frissen elkészítve a legjobb, de hűtőben eláll egy-két napig. Wokban újramelegíthetjük.
Használhatunk a rizshez más zöldségeket is, ízlésünk szerint. Mehet bele pl. fafüle vagy shitake gomba, kínai kel és/vagy bambuszrügy is.
Remek, tápláló és gyors étel ez, tele remek intenzív karakteres ízekkel...
Bor helyett inkább egy üveg Coronita sört ajánlok mellé.

Elkészítési idő: 35-40 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag
Sör: 360 Ft. - Coronita (mexikói kukoricasör)

2 megjegyzés:

  1. Névtelen10:14

    Vagy Tsingtao-t!

    VálaszTörlés
  2. tényleg a tsingtao sör!! hogy ez nem jutott eszembe!:)) pedig imádom, csak már régen ittam. régóta vallom, hogy kínai kajához a sör jobban illik mint a bor, és hát mi lehetne autentikusabb egy jó kínai sörnél...:)

    VálaszTörlés