Keresés a blogban

Sajtos-paradicsomos lasagne


Az étrendemben egy kicsit sok volt a hús mostanában, steak, kerti grill, hamburger stb... ezért vágytam már valami húsmentes vacsorára. Egy rakás sajt gyűlt fel a hűtőmben, mindenféle-fajta, ezért valami sajtos cucc jöhetett leginkább számításba. Először egy négysajtos pizza, vagy lasagne jutott az eszembe, de aztán ott volt a kertben a sok paradicsom, és egy kevés bazsalikomos paradicsomszósz is maradt a vasárnapi befőzésből, így ezeket is be kellet építenem. Ez lett belőle:



Hozzávalók:

. egy csomag lasagne tészta (friss)
. fél kiló paradicsom (többféle)
. 2 dl. bazsalikomos paradicsomszósz.
. 20 dkg. edámi v. gouda sajt (vagy mindkettő)
. 2 db. bivaly mozzarella
. 5 dkg. parmezán
. 6-7 db. bazsalikom levél
. olívaolaj
. só, bors
A besamelmártáshoz:. fél liter tej
. 1 ek. vaj
. 1 ek. liszt
. 1 tojás sárgája

Elkészítés:

1. A besamelmártáshoz, felhevítem a vajat, megszórom a liszttel, egy csipet sóval, borssal és mikor kezd pirulni, felöntöm a forró tejjel. Kiforralom és mikor besűrűsödik, félrehúzom, belekeverem a tojássárgáját és utána a frissen reszelt parmezánt.
2. Egy kisebb tepsit (23x17) kivajazok/olajozok, kevés paradicsomszószt kenek szét az alján, majd beborítom egy réteg tésztalappal.
3. A tésztalapokat vékonyan megkenem a szósszal, apró kockákra vágott paradicsommal rétegezem, picit megsózom, tépkedek rá bazsalikomot, meglocsolom a besamellel és megszórom reszelt edámi sajttal, és ezt beborítom újabb tésztalapokkal.
Így rétegezem tovább míg a tepsi tetejéig nem érek. Akkor a tésztalapokat megkenem besamellel és beborítom a szeletekre vágott mozzarellával. Meglocsolom olívaolajjal.
4. A 180-190 fokra előmelegített sütőbe teszem 35-40 percre míg a sajt a tetején aranybarnára nem sül, és a tészta átfő mindenhol.

















A lasagnét és hagyom langyosra hűlni mielőtt tálalom, mert szerintem akkor a legjobb az állaga és legfinomabb az íze.
A maradékot, mikor kihűlt vágjuk adagokra és fedeles „alutálcákban” eltehetjük későbbre. Másnap, melegítve is ugyanolyan finom, de le is lehet fagyasztani.
Chardonnay-t vagy testesebb olaszrizlinget ajánlok mellé, de valami könnyű vörös is lehet...

Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: kb. 440 Ft./adag
Bor: -

2 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!