Alma-cukkini chutney


A napokban összeszedtük az almafák alól, a lehullott almákat, hogy átnézzük mi az ami még menthető. Egy részéből úgy döntöttem chutney (a továbbiakban csatni!) készítek, elvégre grill szezon van, és a csatnik nagyon mennek a faszénen grillezett húsokhoz.
Kiválogattam a legrosszabb állapotban lévőket, kivagdostam az ütődött, rohadt részeket, mostam, hámoztam, daraboltam, és a végeredmény mindössze negyven-ötven deka almakocka lett. Mivel ezt keveselltem, hirtelen ötlettől vezérelve kimentem a kertbe és leszedtem egy cukkinit, hogy azt is bele daraboljam. Ez lett a végeredmény...

Hozzávalók (kb. ¾ literhez):

. 40-45 dkg alma (hámozva, felkockázva)
. 1 közepes cukkini, kb. 15.20 dkg.
. 20-22 dkg hagyma (vörös- és újhagyma vegyesen)
. fél csésze barnacukor
. 2 ek. friss gyömbér lereszelve
. 2 ek. magos dijoni mustár
. fél csésze alma- vagy fehérborecet
. 1 tk. apróra vágott friss chili
. 1 tk. szárított tárkony (vagy 1 ek. Friss)
. 3-4 dkg. ghí

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosba felforrósítom a ghít és rádobom az alma-cukkini keveréket. Átforgatom a zsiradékon.
2. Hozzáadom a barnacukrot, alaposan elkeverem, és egy-két percig karamellizálom.
3. Megszórom a tárkonnyal, egy csipet sóval, borssal, és az apróra vágott chilivel.
4. A félfőre (csíkokra) vágott hagymát és a felkarikázott újhagymát is beleteszem és elkeverem.
5. Mehet rá a magos dijoni mustár, és a lereszelt friss gyömbér. Keverés, ezután jöhet bele az almaecet.
6. Lefedem, és közepesnél kisebb fokozaton (kerámialap 5/9), 15-20 percet főzöm addig, míg az alma azért darabos marad, nem fő szét teljesen, és a cukkini is átpuhul. Néha megkeverem.
7. Ezután tiszta, fertőtlenített tetejű dunsztosüvegekbe vagy csatos üvegbe töltöm. Lezárom, majd fejjel lefelé egy takaróba csavarva félre teszem, hogy lassan, egy nap alatt lehűljön.

















Az így elkészített csatni, hűtés nélkül, hónapokig eláll. Felhasználás előtt minimum két hetet várjunk, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
Ez az alma-cukkini csatni nagyon jól passzol a sertés sültekhez, szárnyasokhoz, különösen a libasülthöz, és faszénen grillezett/sütött húsokhoz.
A csatnit, szobahőmérsékleten vagy langyosan tálaljuk a hús mellé.
Felbontás után, tartsuk hűtőben.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik! Roskad az almafánk...

    Mit gondolsz, a ghí kiváltható, kihagyható belőle??

    VálaszTörlés
  2. Ahoj!
    Küldtem fontos mailt, nézz rá!

    VálaszTörlés
  3. chef viki, kiváltható. napraforgó vagy mogyoró olajjal...:)
    de érdemes ghít csinálni egyébbként is, mert nagyon jó sütési alapanyag. én szinte mindenre azt használom.

    lorien, köszi!:)

    VálaszTörlés