Keresés a blogban

Villámgyors tésztakaják - Spaghetti all' arrabbiata


Megint tészta. Csak nemrég vettem észre, hogy az egyik leggyakrabban készített, és nagy kedvenc tésztakajámról, még nem is posztoltam. Ezt a hiányosságot pótolandó, no meg mert éhes voltam, gyorsan készítettem egy jó nagy adagot ebből a remek kis tésztafajtából. Mindenkinek ajánlom aki szereti a csípős ízeket, - én mostanában észleltem magamon, hogy egyre jobban szeretem a csípőset – hogy készítse el ezt a nagyon egyszerű, gyors, és így válság idején nem mellékesen, olcsó ételt.

Hozzávalók:

. 500 g. spagetti tészta
. 2 db. 400 grammos olasz paradicsomkonzerv (egész, hámozott)
. 1 fej lilahagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 tk. Apróra vágott friss rozmaring (vagy egy csipetnyi szárított)
. 4-6 db csilipaprika ízlés szerint (ez lehet szárított is)
. 1 csésze apróra vágott friss bazsalikom
. balzsamecet
. olívaolaj
. 5 dkg. parmezán sajt
. só, bors, cukor

Előkészületek:

A hagymát apróra vágom, a fokhagymát vékonyan felszeletelem, és felaprítom a rozmaringot.
A konzervparadicsomokat nagyobb darabokra felkockázom, a chilit felaprítom.

Elkészítés:

1. Két-három evőkanál extraszűz olívaolajat melegítek, közepes hőfokon, egy nagyobb, magas falú serpenyőben.
2. Beledobom az olajba a hagymát, fokhagymát és a rozmaringot. Egy csipet sót szórok rá, és a hagymát üvegesre pirítom.
3. Ezután beledobom a chilit, és beleöntöm a paradicsomokat a levével együtt. Sózom, borsozom, egy tk. cukrot szórok rá (ez a csípősség ellensúlyozására kell, plusz ízfokozóként is működik), és egy-két evőkanál balzsamecetet öntök hozzá.
4. Közepes fokozaton (kerámialap 6/9), 25-30 percig főzöm, közben a paradicsomokat fakanállal kissé szétnyomkodom, hogy simább legyen a szósz.
5. Közben, nagyjából félidőben, felteszek egy nagy fazék vizet (min.5 l.), és mikor lobogva forr, sózom, majd a csomagoláson megadott idő alatt megfőzöm a tésztát (al dentére).
6. Mikor a mártás elkészült, lekapcsolom alatta a tűzhelyet, és belekeverem a felaprított bazsalikomleveleket.
7. Közben a tészta is éppen megfőtt, amit leszűrök, és egyből a mártásra borítok. A tésztát összerázom/keverem a mártással, és tálalom.













Tálalás, tippek:

Tálaláskor reszeljünk rá parmezánt vagy szórjuk meg parmezánforgácsokkal. Díszíthetjük bazsalikommal, és/vagy vékonyra szelt friss chilivel.
A spaghetti all” arrabbiata jól lefedve egy-két napig eláll a hűtőben, és kevés olajon, serpenyőben melegíthető. De igazából, frissen elkészítve az igazi.
A szószt, elkészíthetjük előző nap is. Sőt, még forrón egy csatos-üvegbe (vagy dunsztosüvegbe) merve, egy kevés olajat öntve a tetejére majd légmentesen lezárni, és hagyni lassan kihűlni, így akár hetekig is eláll a hűtőben.
Gyors, olcsó és finom étel, érdemes kipróbálni. A kellemesen csípős, friss bazsalikomtól ízes-illatos paradicsomszósztól lesz igazán pompás ez a spagetti étel...
Könnyű, friss, alacsonyabb tannintartalmú vörösbor illik hozzá, pl. kadarka, vagy kékfrankos.

Elkészítési idő: 35 perc
költségek: 2b, 300 Ft,/adag
Bor: kb. 1300-3000 Ft.

3 megjegyzés:

  1. általában úgy szoktak számolni, hogy egy személyre 12,5 dkg tésztát veszenek ha az a főfogás. így jön ki az 500 grammos csomag négy személyre. persze ez függ a szósztól is. az olasz éttermi adag, ha menüsorban szerepel a tészta, 82 szál spagetti/fő :))

    várom a beszámolódat!!:))

    VálaszTörlés
  2. Én ötünknek ( 2 kiskorú is van köztünk:))) ) szintén fél kg tésztát főzök.....

    Milyen érdekes, régebben meg nem ettem volna a csípőset-most meg imádom! Ez a spagetti nálunk is az egyik kedvence a nagyobbaknak:)A kisebbeknek meg főzök még egy lazább mártást....

    VálaszTörlés
  3. macaroon

    :))) nem saját kútfő, giorgio locatellitől származik ez az információ...:))

    trinity

    én is azt vettem észre, hogy mostanság a só-bors mellet, tálaláskor, ott van a tabasco szósz, és az erős pityu...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!