Keresés a blogban

Melanzane alla parmigiana - rakott padlizsán


Mint azt már írtam, ilyentájt, a nyár közeledtével többnyire átállok az olasz konyhára. És kevés "olaszabb" étel van a melanzane alla parmigiananál.
Igaz, most nincs padlizsán szezon, de a Lidlben kódorogva, beleütköztem egy leárazásba. Gyorsan kiválogattam a kemény és feszes húsú egészséges darabokat és már mentem is a pénztárhoz.
Az eredeti, autentikusnak mondható receptben, csak bivaly mozzarellát, és parmezánt használnak, de én szeretem ha többféle sajt is van benne. Ezért én scamorzát, és pecorinót is tettem bele. A pecorínót az íze miatt, a scamorzát inkább mint „vivőanyagot”, mert nagyon szeretem ahogy nyúlóssá olvad. Persze az íze sem utolsó...

Hozzávalók:

. 1,2 kg. padlizsán (kb. 5 db. közepes méretű)
. 25 dkg scamorza sajt
. 12 dkg. bivaly mozzarella
. 10 dkg. parmezán (Parmigiano reggiano vagy Grana Padano)
. 5 dkg. pecorino
. 3,5 dl. házi bazsalikomos paradicsomszósz
. 1 gerezd fokhagyma
. fél csokor friss bazsalikom
. só
. olívaolaj
. liszt

Előkészületek:

A padlizsánt hosszanti irányba, fél centi vastag szeletekre vágom, megsózom, és egy szűrőtálba téve, fél órára félreteszem.
Ha nincs kész paradicsomszószunk, készítsük el az itt leírtak szerint.
A parmezánt és a pecorinót finomra lereszelem, és összekeverem.
A scarmozát a reszelő nagyobb lyukán lereszelem (vékonyan fel is szelhetjük), a bivalytejes mozzarellát meg, egy éles késsel vékony lapokra vágom.
A padlizsán szeleteket vízzel leöblítem, majd papírtörlővel szárazra törölgetem.












Elkészítés:

1. A padlizsán szeleteket lisztbe forgatom, egy teflonserpenyőben, nagy lángon, olívaolajon aranybarnára sütöm őket, majd egy papírtörlővel leitatom róla az olajat, és félreteszem.
2. Egy megfelelő méretű (20x34x6) sütőtálat veszek elő, belereszelek egy gerezd fokhagymát, két evőkanálnyi olívaolajat öntök bele, és egy kenőtollal átkenem az edény alját és oldalát a fokhagymás olajjal.
3. Egy réteg padlizsánt fektetek le a tál aljára úgy, hogy egy kissé fedjék egymást, mint a spaletták, vagy tetőcserepek.
4. Vékonyan megkenem paradicsomszósszal, meghintem a scamorza sajttal, meg a mozzarellával, aztán megszórom a parmezán-pecorino keverékkel is, aztán még egy réteg padlizsán jön.
5. Így rétegezem tovább, míg el nem érem a tál tetejét úgy, hogy az utolsó réteg az padlizsán legyen, amire már nem teszek a szószból.
6. A tetejét végül megszórom még a parmezán-pecorinó sajt keverékével, majd a 180-200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 30 percig sütöm.
7. Mikor elkészült kiveszem, és friss bazsalikomot tépkedek a tetejére és meghintem kis olívaolajjal. Kész!













Tálalás, tippek:

A melanzane alla parmigianat legjobb langyosan fogyasztani, ezért várjunk a tálalásával, míg lehül!
Egy megfelelő nagyságú "kockát" vágunk a tálból és úgy tálaljuk, hogy kevés paradicsomszószt öntünk köré, koktélparadicsommal, bazsalikommal és parmezánforgácsokkal díszítve tálaljuk. Adhatunk mellé pirítóst, de ehetjük magában is.
A melanzane alla parmigianát másnap is fogyaszthatjuk, a melegítés nem árt az ízének, sőt le is fagyaszthatjuk, későbbre eltéve. Érdemes ezért nagyobb adagot is készíteni egyszerre.
Ez egy remek, fenséges nyári fogás, tele friss, pompás, utánozhatalan ízekkel. A krémesre sült padlizsán, a mozzarella különleges aromája a parmezánnal és pecorinoval, az olvadt scamorza sajt. Mind-mind egyenként is nagyszerűek, hát még együtt!
Stílszerűen olasz bort ajánlok hozzá, egy palack Chiantit vagy Sangiovese di Romagna-t.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Költségek: kb. 660 Ft./adag
A bor: 1360 Ft. (Sangiovese di Romagna) - vinotéka

6 megjegyzés:

  1. A képek között az utolsó mindent elárul! :-)

    VálaszTörlés
  2. :)) azért is tettem be a képet. olyan gyorsan elfogyott, hogy csak néztem!:)

    VálaszTörlés
  3. macaroon
    :))) rendben.

    tényleg szinte minden rakott étel jobb másnap, felmelegítve. ha látványra nem is, de ízre valahogy jobb:))) ez miért van?:)

    VálaszTörlés
  4. csak nem bírtam ki, ma megint vettem másfél kiló padlizsánt...:)))

    VálaszTörlés
  5. Eddig még nem írtam erre az oldalra, csak sütöttem-főztem a receptekből párat,de most nem tudom megállni. A padlizsánnal a mai napig nem voltam jó viszonyban, igaz,csak krémet, és egyszer egy sült változatot készítettem belőle. Lehet,hogy én voltam a bűnös, valamit elrontottam,de nem szerettem meg, ennek ellenére minden szezonban vettem,mert gyönyörű a színe,a formája. Most megint nem tudtam megállni a boltban,hármat vettem:) Elkészült ebédre ez a változat, és jelentem, megtört a jég!!!!!!!!!!! Isteni finom lett! Lehet,hogy a sok sajt is besegített,mert azt imádom. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. melinda
    örülök, hogy jól sikerült:)) üdv a padlizsánimádók klubjában!:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!