Fekete-erdő muffin

Mint azt már sokszor leírtam, nem vagyok valami nagy süteménysütő. Az egyetlen, amit profi szinten űzök, az a muffin készítés. Azt már olyan sokszor csináltam, hogy nagy arccal kijelenthetem, minden fortélyt sikerült kiismernem ahhoz, hogy finom muffint tudjak készíteni.
A muffinok leggyakoribb hibája az, hogy a tésztája „fojtós” nehezen lenyelhető. Ezt, két „trükk” betartásával lehet kiküszöbölni. Soha ne keverjük agyon a tésztáját, csak lazán forgassuk össze a száraz, és nedves hozzávalókat. A másik, hogy magas páratartalmú sütőben süssük a süteményt. Ezt megoldhatjuk úgy, hogy egy bögre vizet teszünk a sütőbe, vagy a muffinsütő tepsi egyik mélyedését töltjük meg tészta helyett vízzel. De az is megteszi, ha a forró sütőbe vizet spriccelünk…
Most az egyik kedvencemet, a Fekete-erdő muffint készítettem el.

Hozzávalók:

· 2 és ½ csésze liszt (kb.25 dkg)
· 2 és ½ tk. sütőpor
· ½ tk. szódabikarbóna
· 3 ek. holland kakaópor
· ½ tábla (5dkg) reszelt étcsokoládé (min.60%-os)
· 2 tojás
· ½ csésze cukor (kb. 13 dkg)
· 12-13 dkg vaj
· 2 dl kefír
· 20 dkg meggy- vagy cseresznyebefőtt
· 2 dl tejszín
· ½ dl cseresznyepálinka

Előkészületek:

A meggyet vagy cseresznyét, lecsöpögtetem, és apróra vágom (pár szemet félre teszek a díszítéshez).
A csokoládét lereszelem, a többi hozzávalókat kimérem. A vajat egy serpenyőben megolvasztom.

Elkészítés:

Előveszek két keverőtálat. Az egyikbe a „száraz hozzávalókat” teszem. Beleszitálom a lisztet, és a kakaóport. Beleszórom a szódabikarbonát, a sütőport, és a reszelt csokit. Alaposan elkeverem.
A „nedves hozzávalókat” a másik tálba teszem. Beleütöm a tojásokat, és a cukorral kikeverem. Hozzáadom a kefirt, és a vajat, majd elkeverem. Belekeverem az apróra vágott gyümölcsöket is.
Ezután a „nedves” hozzávalókhoz hozzáadom a „száraz” hozzávalókat.
Lazán, csak pár mozdulattal összekeverem őket. Nem baj, ha nem keveredik el tökéletesen, a lényeg, hogy ne keverjük „túl”, így nem lesz „fojtós” a tészta, sütés után (tipp). Ezután félreteszem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra (hőlégkeverés 165 fok), és teszek bele egy bögre vizet (tipp). Egy muffinsütő tepsi mélyedéseibe teszek egy-egy papír kosárkát. Egy fagylaltos kanállal (tipp), kiadagolom a masszát a kosárkákba.
Az előmelegített sütőben, 22-25 percig sütöm.
Mikor kész, a tepsit egy rácsra teszem, és tíz percig hagyom hűlni. Ezután, mindegyik muffint meglocsolom egy-két teáskanálnyi cseresznyepálinkával.
Közben a hűtőből kivett (tipp) habtejszínt kemény habbá verem.
A kihült muffinokat egy tálra helyezem, a tetejüket vastagon megkenem a tejszínhabbal, egy-egy cseresznyét vagy meggyet ültetek a csúcsukra, és reszelek rájuk egy kis csokoládét. Kész!











Még pár szó:

Cseresznyepálinka helyett (ha gyerekek is eszik), meglocsolhatjuk a befőtt levével is.
A kész muffinokat, miután kihűltek, le lehet fagyasztani, így frissek maradnak hónapokig. De akár nyersen, a papírkosárkákba töltve is lefagyaszthatjuk. Ezután csak a fagyasztóból kivéve, betesszük a sütőbe. Persze így tíz percet számoljunk rá a sütési időre.
A muffin, nem igazán egy ételsor végén adandó desszert, inkább reggelire, egy bögre cappuchino vagy coffee latte mellé ajánlanám.

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: összesen kb. 1000 Ft.

1 megjegyzés:

  1. Ezt én is nagyon szeretem, csak picit más recepttel. Legközelebb kipróbálom a tied, mert az enyém egy kicsit fojtós.

    VálaszTörlés