Keresés a blogban

„Perverz csirke”, avagy sörön ülő csirke

A csirke efféle bizarrnak tűnő sütési módja évek óta a kedvenceim közé tartozik. Egyrészt, mert rendkívül egyszerű az elkészítése, és mégis villoghatunk vele a vacsoravendégek előtt, mintha mi lennénk Jamie Oliver vagy Gordon Ramsey, másrészt ily módon könnyen elérhetjük, hogy a csirke húsa rendkívül puha és omlós legyen. Egyszerűen nem lehet elrontani.

A csirke egészben sütésének számos módja közül ez az egyik legegyszerűbb. Nem kell hozzá grillsütő vagy speciális sütőedény, csupán egy doboz sör és egy tepsi. Bedörzsöljük olajjal, só-bors, és megsütjük. Ennyi. Sokáig így csináltam és nagyszerű volt, de egyszer kipróbáltam Stahl Judit egyik mázával, és azóta legtöbbször így készítem. Persze, egy kicsit igazítottam rajta, saját szájízem szerint.

Bevásárlólista:
egy egész csirke, kb. 1,5 kg-os
1 doboz sör 0,33 l
egy rozmaring ág
3 gerezd fokhagyma
3 ek. baracklekvár
3 ek. olvasztott vaj vagy étolaj
1 ek. chilikrém
fél tk. őrölt kömény, só, bors

Előkészületek:
A csirkét megmosom, majd szárazra törlöm. Elkészítem a mázat. Egy tálban addig keverem a baracklekvárt, az olvasztott vajat (vagy étolajat), a chilikrémet, a zúzott fokhagymákat és az őrölt köményt, míg egynemű szószt nem kapok. Megsózom, borsozom. A csirkét is alaposan megsózom, borsozom, kívül-belül.





















Elkészítés:
Fogok egy közepes tepsit, kinyitom a sörösdobozt, megiszom a sör felét, beleteszem a rozmaring ágat a dobozba, és a tepsi közepére helyezem. A csirkét a dobozra „ültetem” és a lábait úgy helyezem el, hogy stabilan megálljon a tepsiben. Ha kell, a combjainál bemetszem a bőrt, hogy a lábait jobban szétnyithassam. Nagyjából a szósz felével, egy ecset segítségével bekenem a csirkét, hogy mindenhol bevonja a máz. Alufóliával betakarom, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, egy és negyed órára. Ezután leveszem róla az alufóliát, rákenem a maradék mázat, majd visszateszem még 15-20 percre, hogy a bőre ropogósra süljön, és a máz is karamellizálódjon.

Tippek, tálalás:

Mint már írtam, máz nélkül is el lehet készíteni, a lényeg a sütési eljárásban van. Miközben a hús sül, eközben a sör gőze belülről járja át, és ettől rendkívül puha és omlós lesz. Fontos, hogy mielőtt a sütőbe tesszük a csirkénket, meggyőződjünk arról, hogy valóban stabilan áll a „lábán”. Úgy a legjobb, ha a sörösdoboz és a csirke lábai egy háromszöget képeznek. A sör márkája lényegtelen, megteszi az olcsóbb is, az étel ízét nem befolyásolja. A tepsit célszerű kibélelni alufóliával, hogy a lecsöpögő szósz ne a tepsi aljára égjen rá.Köretnek krumplipürét ajánlanék, szerintem ez passzol a leginkább hozzá. Én legjobban a hagymás krumplipürét szeretem ehhez a csirkéhez, mert kiegészíti a húsra sült máz, édes-csípős, fűszeres ízét. A püré állaga pedig a csirkehús vajpuha omlósságát emeli ki.
A borválasztás viszonylag egyszerű, egy palack félszáraz traminit ajánlok, melynek a sárgabarackot is idéző illatjegyei és kicsit magasabb cukortartalma remekül harmonizál az étel ízeivel.

11 megjegyzés:

  1. Hat ez a csirke annyira jol hangzik, hogy abba is hagyom a tobbi recept kereseset, es kezdem a "kinyitom a sorosdobozt, megiszom a felet" resszel...Nagyon kiraly blog!

    VálaszTörlés
  2. Hát a sörösdoboz műanyag festése szerintem nem túl egészséges sülve, de a koncepció ettől függetlenül nagyon ötletes.

    VálaszTörlés
  3. Névtelen16:35

    mivel a sör alumínium dobozba van nem lesz mérgező a csirke????????????????

    VálaszTörlés
  4. nem lesz semmi baja a doboztól. akkora hőhatást nem kap, hogy bármi kioldódjon belőle:)

    VálaszTörlés
  5. Névtelen8:10

    Nagyon szuper ez a recept, mióta rátaláltam, csak így készítem,s a férjem imádja.Köszönöm.:-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lett, köszi a receptet, a hagymás krumplipürével csináltam, amit ajánlottál. Még annyit fűznék hozzá, hogy alufólia helyett érdemes az egészet inkább sütőzacskóba állítani, az jobban felfogja a lecsöpögő szaftot is, így kevesebb lesz a mosogatnivaló :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem rossz ötlet, bár némileg más lesz a végeredmény, de érdemes kipróbálni...:)

      Törlés
  7. Én sörösüvegre szoktam húzni és nem melegitem elő a sütőt, így biztosan nem reped el az üveg.

    VálaszTörlés
  8. Szuper recept,köszönjük, nagy sikere van nálunk....... :-)

    VálaszTörlés
  9. Apa sopronival is kiváló.

    VálaszTörlés
  10. Fòliàzni lehet a dobozt és, úgy ràhúzni a csibész, a tepsi aljàba sütőpapìrt lehet nyugodtan tenni.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!