Alap tészta pizzához

Az alábbi mennyiség, 2 darab, 30-32 centi átmérőjű, kb. 3 mm. vastag, (vékony tésztájú, olasz) pizza elkészítéséhez elég:

Egy keverőtálba 3 csésze (2,4 dl-es) lisztet (lehetőleg BL80-as kenyérlisztet) és 1 teáskanál sót teszek. A közepébe egy mélyedést alakítok ki, és beleöntök egy csésze langyos vizet, amibe egy púpos teáskanálnyi instant élesztőt (Dr.Oetker) szórok, egy tk. cukor társaságában. Egy kicsit hagyom, hogy az élesztő felfusson, majd hozzáadok 3 evőkanál olívaolajat, és az egészet összekeverem. Ezután egy belisztezett deszkára teszem, és alaposan átgyúrom.
10-15 percnyi gyúrás után, egy tálba teszem, letakarom, és egy órára félreteszem egy meleg helyre, hogy a duplájára keljen. (Ha van otthon kenyérsütő gépünk, akkor még egyszerűbb a dolog, mert csak a hozzávalókat beletesszük, -víz, só, cukor, olaj, liszt, élesztő sorrendben-, és a dagasztó-kelesztő programmal elkészíthetjük a tésztát.) Amikor megkelt a tészta, újra átgyúrom, így a levegőt is kipréselem belőle. Ezután kétfelé vágom, s amelyiket nem használom fel azonnal, azt egy-egy kiolajozott edénybe teszem, fóliával letakarom, és a hűtőbe teszem. Két napig eláll így.
Sokan megütközhetnek, az istant élesztőn, de szerintem pizzatészta esetében mindegy milyen élesztőt használunk. Én kényelmi szempontok miatt használom, mert szerintem az instant élesztőnek permanens a minősége, míg a nyers élesztő hol jobb, hol rosszabb, nem igazán megbízható. Persze mindenki használja azt amit megszokott.

2 megjegyzés:

  1. Szia Toma!
    Összevetettem más tésztareceptjeiddel és szerintem ehhez a lisztmennyiséghez (3 csésze) csak egy csésze víz kell, te pedig itt kettőt írsz. Jó gondolom?
    Mixi

    VálaszTörlés
  2. mici
    igazad van! kösz hogy szóltál, javítom is. először dupla mennyiséggel írtam a receptet, aztán átírtam a felére, és elfelejtettem a vizet is megfelezni:))

    VálaszTörlés